Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Γέφυρες» λέει ότι θέλει να χτίσει ο Μίτσκοσκι

«Δεν θα ακολουθήσουμε μια προκλητική επιθετική πολιτική, αλλά θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες» με τις χώρες της περιοχής, δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που χτες έλαβε και επίσημα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, από την πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε ότι «οι γείτονες πρέπει να γίνονται σεβαστοί» και ότι «δεν σκοπεύουμε να γίνουμε συκοφάντες», αλλά την ίδια στιγμή «δεν σκοπεύουμε (και), να ταπεινώσουμε τους εαυτούς μας». Δήλωσε δε έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα με την Ελλάδα, αλλά και να ζητήσει η διαπραγμάτευση να ασχοληθεί και με το «τι έχουν κάνει (οι Ελληνες) (...) Είμαι έτοιμος να μιλήσω για οτιδήποτε. Δεν θα με δει κανένας να επαναλαμβάνω το όνομα (της χώρας) σαν παπαγάλος ούτε και να ζω πίσω από την κουρτίνα σαν δεσπότης», καταλήγοντας ότι «αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μου πάρει κάτι με το ζόρι, τότε να σκεφτεί και το επόμενο βήμα. Και αυτό είναι ότι τα πράγματα στον 21ο αιώνα δεν μπορούν να λυθούν με τη βία». Το VMRO-DPMNE έχει 20 μέρες στη διάθεσή του, προκειμένου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το πρόγραμμά του στη Βουλή.

Στο μεταξύ, 17 και 18 Ιούνη θα οργανωθεί στην Αθήνα η λεγόμενη «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας» και του Ιδρύματος «Ζόραν Ζάεφ», των πρώην πρωθυπουργών, επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων όταν το 2018 υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, με βασικό ζητούμενο να προχωρήσει η επέκταση ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στόχος των διοργανωτών είναι η διάσκεψη να γίνεται κάθε Ιούνη, μνημονεύοντας την επέτειο υπογραφής της Συμφωνίας (17 Ιούνη 2018), ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζεται και η καθιέρωση ειδικού «Βραβείου Πρεσπών» για την ειρήνη, με πρώτο υποψήφιο τιμώμενο τον Μάθιου Νίμιτς, τον Αμερικανό διπλωμάτη που είχε πρωταγωνιστήσει στα τότε παζάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ