Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Ανησυχία εκφράζει και η ΕΕ

Επιμένει σε καταγγελίες για νοθεία η αντιπολίτευση

Επιφυλάξεις για τους όρους διεξαγωγής των πρόσφατων επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στη Σερβία εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, με φόντο τις επίμονες καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ευρεία εκλογική νοθεία.

Ο Στάνο δήλωσε χτες ότι «λαμβάνουμε υπόψη τα προκαταρκτικά ευρήματα και τα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), σύμφωνα με τα οποία οι εκλογές διεξήχθησαν καλά, προσφέροντας στους ψηφοφόρους ένα ευρύ φάσμα πολιτικών εναλλακτικών λύσεων, αλλά ανησυχίες για εκτεταμένη πίεση στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, κατάχρηση δημοσίων πόρων και η προκατάληψη των ΜΜΕ υπέρ του κυβερνώντος συνασπισμού επηρέασαν αρνητικά τη διαδικασία».

Στο μεταξύ ο υποψήφιος δήμαρχος Βελιγραδίου από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, Σάβο Μανοΐλοβιτς, που έχει καλέσει τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν και ανήγγειλε δράση από αύριο Σάββατο για τη «μεγάλη πολιτική ανυπακοή», χτες δήλωσε: «Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατίας λόγω της εκλογικής νοθείας».

Αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Νις, Ντράγκαν Μίλιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο BETA είπε ότι η αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο «για να προστατεύσει τη βούληση του λαού». Ο ίδιος επιμένει ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο νέο 61μελές Δημοτικό Συμβούλιο.

Από τη μεριά του ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάντιτς, χαρακτήρισε «ανοησία» τις εκκλήσεις περί «πολιτικής ανυπακοής».

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους των χωρών της Ομάδας «Quinte» (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας) και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα, συζητώντας για τα «τρέχοντα πολιτικά γεγονότα στην περιοχή», την «πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία», την «οικονομική μας συνεργασία» κ.λπ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, είπε ότι η Μπάνια Λούκα θα επιδιώξει να εκπροσωπηθεί στην επικείμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των BRICS, την άλλη βδομάδα στη Ρωσία. «Πιστεύω ότι παρά τη δέσμευσή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους, συνεργασία και συμφωνίες με άλλους, συμπεριλαμβανομένων χωρών εντός των BRICS», όπως είπε.

Ερευνα για εκλογική νοθεία στη Ρουμανία

Υπόθεση εκλογικής νοθείας στην οποία εμπλέκεται ο ηγέτης του κόμματος «Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων» (AUR),Τζορτζ Σιμιόν, ανακοίνωσαν ότι ερευνούν οι εισαγγελείς στη Ρουμανία. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, ο Σιμιόν φέρεται να εμπλέκεται σε παραποίηση στοιχείων που αφορούν τη συμμετοχή ενός υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει το κόμμα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ