Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σχέδια για καταφύγια και «συνολική άμυνα» σε περίπτωση πολέμου...

Μπορεί ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς να τόνισε χτες στη Βουλή ότι «ως καγκελάριος, φέρω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί που γεννήθηκε στη Γερμανία δεν θα βιώσει ποτέ πόλεμο στη χώρα μας», ωστόσο η κυβέρνησή του παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και σε όλες τις κινήσεις που οδηγούν σε παραπέρα κλιμάκωσή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια «πολιτικής προστασίας» σε περίπτωση πολέμου, ενώ έχει αυξήσει κατακόρυφα τις στρατιωτικές δαπάνες και συζητιέται η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας. Είναι προφανές ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για πόλεμο.

Ο καγκελάριος ισχυρίστηκε ότι «η διασφάλιση της ειρήνης σήμερα σημαίνει στήριξη της Ουκρανίας ως προς την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας της», έχοντας πλήρη συνείδηση ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Ετσι, σενάρια πολιτικής προστασίας τίθενται επί τάπητος και η κυβέρνηση εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές συνολικής άμυνας.

Οπως αποκαλύπτει το «Spiegel», στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων στα μέσα Ιούνη στο Πότσνταμ θα συζητηθεί έκθεση εμπειρογνώμων διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, όπου αναλύονται οι τρόποι προστασίας των πολιτών σε περίπτωση πολέμου.

Οπως αναφέρεται, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν αναμένονται βομβαρδισμοί που θα κατέστρεφαν ολόκληρες πόλεις. Γι' αυτό ο πληθυσμός της Γερμανίας δεν θα πρέπει να βρίσκει προστασία σε μεγάλα δημόσια καταφύγια, καθώς «δεν προσφέρουν ασφάλεια έναντι σύγχρονων όπλων ακριβείας, που καταστρέφουν καλά επιλεγμένους στόχους στρατιωτικής σημασίας, και σε περίπτωση επίθεσης έχουν χρόνο προειδοποίησης μόνο λίγων λεπτών». Οι εμπειρογνώμονες συνιστούν «δωμάτια κάτω από το επίπεδο του εδάφους ή μέσα σε κτίρια», που «θα μπορούσαν να προστατεύσουν ήδη από ορισμένους από τους πιθανούς κινδύνους» ή «οικιακά καταφύγια», δηλαδή κελάρια, δωμάτια ή χώροι κάτω από το επίπεδο του εδάφους ή στο εσωτερικό κτιρίων.

Απώτερος στόχος «η δημιουργία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού χώρων αυτοπροστασίας, οι οποίοι βέβαια προσφέρουν σημαντικά λιγότερη προστασία σε περίπτωση πυρηνικών, βιολογικών και χημικών επιθέσεων».

Επιπλέον, σε αστικά κέντρα πρέπει να προσφέρονται επιλογές προστασίας για όσους «αιφνιδιάζονται από μια στρατιωτική επίθεση ενώ βρίσκονται εν κινήσει».

Ετσι εξοικονομείται χώρος για τα υφιστάμενα καταφύγια, από τα οποία έχουν απομείνει μόνο 579 και μόλις 470.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να καταφύγουν σε αυτά. Πάντως, η έκθεση αναφέρει ρητά ότι η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των σημερινών οπλικών συστημάτων είναι «τόσο μεγάλη, που ένα άμεσο χτύπημα θα μπορούσε να καταστρέψει κάθε είδους καταφύγιο».

Σύμφωνα με τη «Suddeutsche Zeitung», το υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να εγκρίνει χτες μέτρα οργάνωσης της χώρας σε περίοδο πολέμου. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αρμοδιότητες του καγκελάριου θα αυξηθούν, με τη μεταβίβαση σε αυτόν των εξουσιών ελέγχου και άμυνας. Ενα άλλο τμήμα αφορά μια σειρά από πιο ειδικούς κανονισμούς, όπως η αποθήκευση Ενέργειας ή τροφίμων, καθώς και η υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης να μεταδίδουν άμεσα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και να προειδοποιούν.

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η Γερμανία βρίσκεται υπό στρατιωτική απειλή», αναφέρεται ήδη στην πρώτη παράγραφο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ