Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Στον δρόμο πετιούνται 90 εργαζόμενοι της καθαριότητας

Να μην προχωρήσει καμία απόλυση εργαζόμενου στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών, απαιτεί ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, μετά την έγκριση του διαγωνισμού που εκκρεμούσε από το 2021 στο Ελεγκτικό Συνέδριο (είχε κατατεθεί προσφυγή) για την ανάληψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας από ιδιώτες.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη πετιούνται στον δρόμο 90 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, εφόσον την καθαριότητα του χώρου θα μπορεί να αναλάβει ιδιώτης εργολάβος, έχοντας καθαρίστριες και καθαριστές με ελάχιστα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και με αντίστοιχους μισθούς.

Πρόκειται για εξέλιξη - συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, αλλά και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., που ακολουθώντας και τις Οδηγίες της ΕΕ προχωρούν στην εμβάθυνση της επιχειρηματικής δράσης και στην Παιδεία, με την παραχώρηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η σίτιση κ.λπ. σε ιδιώτες, με σημαντικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους χώρους.

«Δυστυχώς, τόσο τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών όσο και η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζουν να κωφεύουν απέναντι στα αιτήματά μας για νομοθετική ρύθμιση και προκήρυξη των θέσεων εργασίας στην καθαριότητα με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας», σημειώνει από την πλευρά του ο Σύλλογος, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση με τον νόμο 4765/21 προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση των συμβάσεων ΙΔΟΧ διάρκειας ενός έτους, ενώ παράλληλα ανακυκλώνει την ανεργία, μοριοδοτώντας την ανεργία περισσότερο από την προϋπηρεσία, την περιοδική απασχόληση, την ανακύκλωση εργαζομένων, καταδικάζοντας τον εργαζόμενο σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, δυσχέρειας ή και αδυναμίας επιβίωσης, σε μια ζωή part time αντί για μια ζωή ολόκληρη, με αξιοπρεπή διαβίωση.

Με αυτόν τον τρόπο εργαζόμενοι για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο πετιούνται στον δρόμο, απολύονται παρόλο που στο Πανεπιστήμιο επικρατούν ειδικές συνθήκες στα πανεπιστημιακά εργαστήρια και στις αίθουσες διδασκαλίας».

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με έργο απόλυτα απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζει ο Σύλλογος και μετά από ΓΣ που πραγματοποίησε δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παλεύει για το δίκιο των εργαζομένων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ