Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατέρρευσε μέρος της οροφής στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής

Ενα μεγάλο μέρος του σοβά της οροφής κατέρρευσε στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, κατά τη διάρκεια της νύχτας την περασμένη Τετάρτη και για άλλη μια φορά από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Το συγκεκριμένο σχολείο παραδόθηκε το 2000 και έκτοτε δεν έχουν γίνει καμιά συντήρηση και έλεγχος της υποδομής του, ενώ πριν από λίγα χρόνια είχε αντίστοιχα καταρρεύσει ο σοβάς της οροφής του υποκείμενου ορόφου.

Το γεγονός καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου, τονίζοντας ότι «η κατάρρευση μεγάλου μέρους του σοβά των 2 ορόφων δεν είναι απλά αστοχία ούτε οφείλεται στα "ακραία καιρικά φαινόμενα", όπως προσπαθούν για άλλη μια φορά να μας πείσουν. Είναι αποτέλεσμα της κατασκευής και συντήρησης των σχολείων με όρους ανταποδοτικούς, με όρους κόστους - οφέλους, όπου η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών παίζεται κορόνα - γράμματα, προκειμένου να φτηνύνει η κατασκευή, να μειωθεί το κόστος των κατασκευαστικών υλικών, να μην πληρωθεί η απαραίτητη συντήρηση και έλεγχος».

Επισημαίνει ακόμα τις ευθύνες της δημοτικής αρχής «για τα σχολεία - εργοτάξια (4ο Δημοτικό...), για τα στέγαστρα που καταρρέουν στις αυλές (1ο Δημοτικό...), για τα ταβάνια που σωριάζονται παρά τρίχα στα κεφάλια των παιδιών. Οταν ο προσεισμικός έλεγχος αντιμετωπίζεται ως "περιττό κόστος", όταν οι μονώσεις των σχολικών κτιρίων γίνονται με πρόχειρες επαλείψεις, ίσα ίσα για να μη φαίνεται η φθορά, τότε είναι αυτονόητο ότι οι θερμοπροσόψεις και τα "πράσινα δώματα" που επιτάσσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της "πράσινης ανάπτυξης", όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά μπορεί να αποβούν και επικίνδυνα για το σύνολο της κτιριακής υποδομής...».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση όλων των σχολείων του δήμου και θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις παράδοσης - παραλαβής, τα αρχεία συντήρησης των σχολικών μονάδων.

Επίσης, ζητά γενναία χρηματοδότηση για τις ανάγκες όλων των σχολικών κτιρίων, με πλήρη καταγραφή τους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και να ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος με μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση των κτιρίων.

Καλεί, τέλος, τους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματίστηκαν τρεις μαθητές από πτώση σοβάδων στο 149ο Δημοτικό Αθήνας(2023-09-16 00:00:00.0)
47 σχολεία έχουν χτιστεί πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του 1984!(2023-08-17 00:00:00.0)
Απαίτηση για εύρυθμη, ασφαλή λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου(2023-04-07 00:00:00.0)
«Η ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν είναι κόστος»(2023-04-07 00:00:00.0)
«Εβρεξε» σοβάδες σε Δημοτικό της Καλαμπάκας(2013-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ