Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Σε θέσεις μάχης τα σωματεία ενάντια στον «καύσωνα» της εργοδοτικής ασυδοσίας

Επαρκές και μόνιμο πλαίσιο μέτρων για τη θερμική καταπόνηση απαίτησε χτες συνδικαλιστική αντιπροσωπεία από το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Την απαίτηση των εργατικών σωματείων να ληφθούν επαρκή και μόνιμα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα προέβαλε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Στην παρέμβαση συμμετείχαν συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού και το Σωματείο Εργαζομένων στην «efood».

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Α. Στρατινάκη, ζητώντας να εφαρμοστούν μέτρα, όπως: Μη προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία, όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού και άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς με καταβολή ολόκληρου του μεροκάματου στους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα εγκύκλιος του υπουργείου θέτει ως όριο τους 40 βαθμούς για τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, εκτός από τις εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που το όριο είναι 38 βαθμοί, κάτι που σημαίνει σοβαρούς κινδύνους για μια σειρά από επαγγέλματα.

Επίσης, τα σωματεία απαιτούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 38 βαθμούς, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού. Αδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα.

Ακόμα, απαίτησαν να μην αφήνεται στη θέληση του εργοδότη η εφαρμογή των μέτρων αλλά αυτά να επιβάλλονται από το κράτος. Τέλος, ζήτησαν τα μέτρα να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με την έκδοση εγκυκλίων.

Από την πλευρά της, και ως αποτέλεσμα της πίεσης των αγωνιστικών παρεμβάσεων, η γενική γραμματέας του υπουργείου δήλωσε ότι σήμερα, Πέμπτη, και ενώ ήδη ψήνονται οι χώροι δουλειάς, πρόκειται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, που θα έχει μονιμότερο χαρακτήρα. Βέβαια, αμφίβολο παραμένει το κατά πόσο επαρκή θα είναι τα μέτρα που θα εμπεριέχει και, κυρίως, το αν και πώς θα εφαρμόζονται στην πράξη, με δεδομένη τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης και υποστελέχωσης των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς

Στη Νάουσα, μετά από δυναμική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν οι εργασίες στο σκάμμα της εταιρείας ΑΒΑΞ, όπου τοποθετείται αγωγός φυσικού αερίου.

Οι εργαζόμενοι εργάζονταν με 40 και 43 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που αποτυπωνόταν στο θερμόμετρο που κρατούσε χαρακτηριστικά στο χέρι του ο πρόεδρος του ΕΚ Ημαθίας. Πραγματοποιήθηκε άμεση παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας και επιτόπου δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες. Εξέλιξη που υποδέχθηκαν με ανακούφιση οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν να πρέπει να εργάζονται ρισκάροντας τη ζωή τους, κάτω από αυτές τις συνθήκες καύσωνα.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Οικοδόμων έκανε παρέμβαση στο εργοτάξιο του Flyover, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας απέναντι στο κύμα καύσωνα, αφού η εργοδοσία ανάγκαζε τους οικοδόμους να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου διασφαλίστηκαν: Ομπρέλες και χώροι σκίασης για την ανάπαυση των εργαζομένων. Επαρκές δροσερό νερό και διανομή του μέσα σε παγούρια. Πιο συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας. Περιορισμός των βαρέων εργασιών.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες έχει άμεσες συνέπειες όπως η καταπόνηση, η αφυδάτωση, η θερμοπληξία, η αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων κ.ο.κ., όπως και επίδραση σε χρόνιες παθήσεις που μπορεί να έχουν εργαζόμενοι.

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την προστασία της ζωής τους στα δικά τους χέρια, να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, να καταγγέλλουν περιστατικά αυθαιρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ