Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανεπαρκή τα μέτρα που περιλαμβάνει η εγκύκλιος

Ανεπαρκή και προσωρινού χαρακτήρα χαρακτηρίζει τα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνει η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τον καύσωνα η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η εγκύκλιος «δεν δίνει λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα υπάρχει με σχετική σταθερότητα όλο το καλοκαίρι», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Μεταξύ άλλων: «Δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να εκτιμά τον επαγγελματικό κίνδυνο σε κάθε χώρο δουλειάς, επισπεύδοντας μέτρα διακοπής των εργασιών ακόμη και πριν "πιαστούν" οι θερμοκρασίες που αναφέρονται ως σημείο διακοπής των εργασιών (38οC και 40οC). Δεν διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών λόγω καύσωνα το μεροκάματο/μισθός καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς που παραμένουν κλειστοί λόγω καύσωνα. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, χωρίς περικοπή μισθού, εφόσον η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες άνω των 42οC».

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμη και μη έναρξής τους, λόγω των καιρικών συνθηκών, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή.

«Ολες οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εργοδότες έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των εργαζομένων. Υπουργείο και εργοδοσία σε κάθε άλλη περίπτωση φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστα συμβάντα σε σχέση με τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων», τονίζει. Καλεί τα συνδικάτα της δύναμής της να βρεθούν αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς για να επιβάλουν μαζί με τους εργαζόμενους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παρεμβάσεις σωματείων και συνδικαλιστών

Να μη γίνει καμία εξωτερική εργασία τις ώρες που ο υδράργυρος θα βρίσκεται «στο κόκκινο» σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, δημόσιες υπηρεσίες, διεκδικεί το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Καλεί κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο που θα δεχθεί πίεση για παροχή εξωτερικής εργασίας μέσα σε αυτές τις θερμοκρασίες, να επικοινωνήσει άμεσα με το Σωματείο και να καταγγείλει κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Παρέμβαση στη Διεύθυνση Συγκοινωνιακού Εργου απαιτώντας μέτρα προστασίας για τις μέρες του καύσωνα έκανε την Τρίτη η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. «Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε την ίδια κατάσταση», υπογραμμίζει. Καταγγέλλει ότι σε πολλές αφετηρίες δεν υπάρχουν κλιματιζόμενοι χώροι αναμονής ούτε δροσερό πόσιμο νερό, ενώ η εντατικοποίηση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων. Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ διεκδικεί οι οδηγοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (πνευμονοπαθείς, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κ.λπ.) να κάνουν χρήση της διάταξης για πλήρη αποχή από την εργασία, όσο επικρατούν συνθήκες καύσωνα, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου. Τονίζει επίσης την ανάγκη να καταργηθεί η διακεκομμένη βάρδια όσο διαρκούν οι συνθήκες καύσωνα, για να μη βρίσκονται οι εργαζόμενοι 12 ώρες στον δρόμο.

Τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα αμαξοστάσια του δήμου καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Αμαρουσίου, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες αυτές γίνονται ακόμα πιο αφόρητες λόγω του καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα, το αμαξοστάσιο του Ολυμπιακού Σταδίου δεν έχει τουαλέτα, εδώ και δυο βδομάδες δεν έχει ρεύμα, ενώ ούτε στο αμαξοστάσιο Αμαρουσίου - Χαλανδρίου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος.

Την αδιαφορία της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καταγγέλλει επίσης η ΔΑΣ. Θυμίζει ότι εδώ και μέρες έχει στείλει έγγραφο προς τον δήμαρχο, με το οποίο επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, εξειδικευμένα ανά χώρο εργασίας.

«Μέχρι στιγμής κανένα μέτρο προστασίας δεν έχουν πάρει, ειδικά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους. Καμιά οδηγία δεν έχει δοθεί σε προϊσταμένους, εργοδηγούς, σε επόπτες και επιστάτες. Ούτε καν την εγκύκλιο του υπουργείου δεν έστειλαν στους χώρους δουλειάς. Πού να μιλήσουμε για εξειδίκευση των μέτρων ανά χώρο εργασίας και ειδικότητα», καταγγέλλει η ΔΑΣ. «Χαρακτηριστικό της στάσης τους είναι ότι οι εργαζόμενοι της μεσημεριανής βάρδιας της καθαριότητας εξακολουθούν σε αυτές τις συνθήκες να πιάνουν δουλειά στις 1 και 2 το μεσημέρι!», σημειώνει μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ