Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
Πέντε τραυματίες από πρόσκρουση πλοίου στο φανάρι του λιμανιού

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της πρόσδεσης του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Saonisos» στο φανάρι του λιμανιού της Φολεγάνδρου. Το καράβι εκτελούσε το δρομολόγιο «Οδύσσεια» με σταθμούς: Σύρο - Πάρο - Νάξο - Ιο - Σίκινο - Φολέγανδρο - Θηρασιά - Θήρα - Ανάφη.

Οπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό, τραυματίστηκαν τρία μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες. «Τρεις από τους τραυματίες παρελήφθησαν προς αεροδιακομιδή για το "Θριάσιο" Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ οι άλλοι δύο διακομίστηκαν επίσης με ελικόπτερο στη Σαντορίνη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την έγγραφη ενημέρωσή μας για τις συνθήκες του ατυχήματος, τη σύνθεση του πληρώματος, την κατάσταση των ναυτεργατών, των επιβατών και του πλοίου», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» σε ανακοίνωσή τους για την πρόσκρουση πλοίου.

Αφού εύχονται στους τραυματίες ναυτεργάτες και επιβάτες γρήγορη ανάρρωση, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν διστάζει να υπονομεύει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με μειωμένες οργανικές συνθέσεις και εν μέσω τουριστικής περιόδου η εντατικοποίηση της δουλειάς να αυξάνει κατακόρυφα, σε όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας, όπως και η υπερεκμετάλλευση των ναυτεργατών, χωρίς να εφαρμόζονται τα ελάχιστα που προβλέπονται από τις ΣΣΕ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΕΜΕΝ, μία μέρα πριν το «ατύχημα», στις 29 Ιούνη είχε λάβει καταγγελία από μέλος του πληρώματος του πλοίου «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» για «ελλιπή σύνθεση και απλήρωτες ώρες εργασίας και εξπρές δρομολόγια του πλοίου, που επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών στο συγκεκριμένο πλοίο».

Ακόμη καλούν «τους ναυτεργάτες και τους κατοίκους των νησιών να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο ακτοπλοϊκό δίκτυο, με φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με οργανικές συνθέσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πλοίων και με ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα».

Να σταματήσει να παίζεται η ζωή των κατοίκων των νησιών «κορόνα - γράμματα»

«Για άλλη μία χρονιά οι νησιώτες γινόμαστε μάρτυρες ατυχημάτων στη θάλασσα και τα λιμάνια. Δυστυχώς τα ατυχήματα αυτά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα για την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και των πληρωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Νότιων Κυκλάδων.

Οπως αναφέρει ειδικότερα, το συγκεκριμένο περιστατικό «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής», εξηγώντας, παράλληλα, πως αυτό συμβαίνει επειδή οι εφοπλιστές «κοιτώντας μόνο το κέρδος, βάζουν στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή, σπρώχνοντας στα όριά τους πλοία και πληρώματα, ενώ την ίδια στιγμή τα εισιτήρια είναι πανάκριβα».

Η ΤΕ Νότιων Κυκλάδων εκφράζει την απαίτηση να σταματήσει να παίζεται η ζωή των κατοίκων των νησιών «κορόνα - γράμματα», αλλά:

Να υπάρξει σύγχρονο ακτοπλοϊκό δίκτυο, με φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με οργανικές συνθέσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πλοίων και με ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα στα λιμάνια σε όλα τα νησιά, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να προσεγγίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ