Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ με επαναπρόσληψη των εργαζομένων

Την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με όλους τους εργαζομένους της και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης απαίτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως σημειώνουν: «Προχωράνε ολοταχώς τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, το ξήλωμα των θέσεων εργασίας, μετά και την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι που ζητούσαν να μείνουν στις δουλειές τους.

Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με δεδομένο τον φυσικό και υλικοτεχνικό πλούτο υποδομών της και με βάση το γεγονός ότι διαθέτει τα μοναδικά ιδιόκτητα κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου εντός ΕΕ. Ταυτόχρονα, μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή πολύτιμων μπαταριών στο πλαίσιο ανάπτυξης νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Παρ' όλα αυτά, με τον ισχυρισμό ότι η ΛΑΡΚΟ ζημιώνει οικονομικά το ελληνικό κράτος, διαπράττεται ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ευθύνες της ΝΔ και τη συνενοχή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ). Ολοι συνέβαλαν στην πορεία απαξίωσης και υπονόμευσης των δυνατοτήτων της τόσο με το λεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο για "εκκαθάριση εν λειτουργία" όσο και με την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την οποία παίρνεται πίσω η δέσμευση για παράδοση στον νέο αγοραστή της ΛΑΡΚΟ εν λειτουργία, χωρίς καμία απόλυση εργαζομένων. Αντίθετα, εξυπηρετούνται οι επιζήμιοι για τον λαό και τους εργαζομένους της σχεδιασμοί και τα συμφέροντα του όποιου αγοραστή, με μια ΛΑΡΚΟ "καθαρή" από τους εργαζόμενους, με κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, αλλά και με δεδομένη την ερήμωση της Λάρυμνας και των γύρω περιοχών.

Οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι μόνες που πραγματικά οδηγούν σε βιώσιμη λύση, σε ανάπτυξη προς το συμφέρον των εργαζομένων, της κοινωνίας και της οικονομίας:

- Με χρήματα που διαθέτει σήμερα η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής.

- Με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβασή τους στον νέο ιδιοκτήτη, να μην κινδυνεύσει η περιοχή από ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα, κίνδυνος που είναι υπαρκτός αν απολυθούν οι εργαζόμενοι.

- Να προχωρήσει η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός, να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ με όλους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν αποφασιστικά τον δίκαιο αγώνα τους. Στηρίζονται στην ενότητά τους, τη συσπείρωση στο Σωματείο τους, στον συντονισμό και την κοινή οργάνωση της πάλης με τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους συναδέλφους τους εργάτες, τις γυναίκες, τη νεολαία, συνολικά τον λαό της περιοχής, την αλληλεγγύη των εργαζομένων από όλη τη χώρα».

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στο αίτημα των εργαζομένων να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ, με άμεση επαναπρόσληψη όλου του υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού της, χωρίς καμία απόλυση;

- Στο γεγονός ότι η βασική αιτία που εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου - κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ βασίζεται στη στρατηγική της "πράσινης και ψηφιακής μετάβασης" της ΕΕ με κριτήριο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων;

- Στο γεγονός ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί "ζημιογόνου επιχείρησης" γίνεται και με την επίκληση του απαράδεκτου προστίμου για την παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ