Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Πολυεπίπεδα παζάρια για την «επόμενη μέρα» με πολλούς «παίκτες»

Νέος γύρος διαβουλεύσεων, με στόχο μία συμφωνία εκεχειρίας με «πατρόν» την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 31 Μάη για κατάπαυση πυρός τριών φάσεων και σταδιακή ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, ξεκινά αυτήν τη βδομάδα στην Ντόχα του Κατάρ, ενώ έχει προηγηθεί η εμπρηστική ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο την Πέμπτη 25 Ιούλη.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις διαρκούν μήνες και καθυστερούν εξαιτίας της φανερής προσπάθειας του Νετανιάχου να αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ με την πολιτική «καμένης γης» που εφαρμόζει στη Λωρίδα της Γάζας. Το παζάρι συνδυάζεται με τα σχέδια των ΗΠΑ, του Ισραήλ, Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων, για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» στη Γάζα. Μεσοβδόμαδα, η εφημερίδα «Times of Israel» αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στο Αμπου Ντάμπι για να συζητήσουν σχέδια που αφορούν την κατάσταση μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα. Την Πέμπτη, η εφημερίδα «The Wall Street Journal» δημοσίευσε ρεπορτάζ που υποστήριζε πως το Ισραήλ προωθεί σε ρόλο «διοικητή» της Γάζας το πρώην στέλεχος της Φατάχ, Μοχάμεντ Νταχλάν.

Εντούτοις, η πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση γίνεται στο φόντο της ενδοπαλαιστινιακής διακήρυξης συμφιλίωσης 14 παλαιστινιακών οργανώσεων και κομμάτων (μεταξύ των οποίων η Φατάχ του Προέδρου Αμπάς και η Χαμάς του Ι. Χανίγια) με τη μεσολάβηση της Κίνας. Η διακήρυξη που υπογράφτηκε στις 22 Ιούλη στο Πεκίνο, έρχεται έναν χρόνο μετά τη σημαντική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Ιράν - Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία αυτή, που απορρίφθηκε εν ριπή οφθαλμού από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, αναμένεται να διαμορφώσει σε έναν βαθμό τις μελλοντικές εξελίξεις παρά την εναντίωση του κράτους - δολοφόνου.

Μετά τη σημαντική Διακήρυξη του Πεκίνου, που ανοίγει τον δρόμο μεταξύ άλλων για συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και διεξαγωγή εκλογών, ακολούθησε το φαρμακερό κοκτέιλ ψευδών απειλών και προσκλητηρίου για νέα περιφερειακή ιμπεριαλιστική «συμμαχία του Αβραάμ κατά του Ιράν» που σέρβιρε το βράδυ της Πέμπτης στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου ξεδίπλωσε τα επιχειρήματα της ισραηλινής προπαγάνδας περί «ξαφνικής» και δήθεν «απρόκλητης» επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη μιλώντας ανερυθρίαστα για «πόλεμο πολιτισμού εναντίον βαρβάρων».

Τόλμησε να αμφισβητήσει τους περίπου 40.000 νεκρούς αμάχους που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιθέσεις επί 9 μήνες (με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων), προσπαθώντας να συσπειρώσει το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ στη συνέχιση του πολέμου μέχρι τελικής νίκης, ισχυριζόμενος πως όταν είναι μαζί ΗΠΑ και Ισραήλ «εμείς νικάμε και εκείνοι χάνουν».

Με περισσή υποκρισία εργαλειοποίησε μία χούφτα ομήρους, για να δείξει πως τάχα ενδιαφέρεται για την τύχη τους, μολονότι η πραγματικότητα αποδεικνύει πως είναι τελευταίοι στη λίστα προτεραιοτήτων.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Χαμάς να νικήσει, καθώς επίσης ότι «η τεράστια πλειοψηφία των Αμερικανών δεν έχει πέσει στην παγίδα της Χαμάς» και συνεχίζει «να υποστηρίζει το Ισραήλ, που αυτό είναι σαν να υποστηρίζει την αλήθεια».

Ισχυρίστηκε πως οραματίζεται μια «νέα Γάζα», που δεν θα πλήξει ποτέ ξανά το Ισραήλ, η οποία «πρέπει να έχει μια πολιτική κυβέρνηση». Απαίτησε παράλληλα περισσότερα όπλα «και εργαλεία για να τελειώσουμε τη δουλειά», δηλαδή το ξεκλήρισμα των Παλαιστινίων και το «θάψιμο» κάθε ρεαλιστικής πιθανότητας για λύση δύο κρατών.

Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Χάρις την Πέμπτη, καθώς και εκείνη με τον πρώην Πρόεδρο Ντ. Τραμπ την Παρασκευή αφορούν τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ όχι μόνο στο Παλαιστινιακό αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, στο κάδρο παζαριών για νέες συμφωνίες του Αβραάμ. Τα παζάρια αυτά γίνονται με όλους, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως στις 26/7 (σύμφωνα με δημοσίευμα της κουβεϊτιανής εφημερίδας «Al Jarida») οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ιράν πως είναι έτοιμες να επανέλθουν στη διεθνή Συμφωνία του 2016 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (γνωστή ως JCPOA), από την οποία αποχώρησαν επί του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ λίγα χρόνια αργότερα. Ο όρος που θέτει η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να είναι κάποιες «μικρές τροποποιήσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, Αυστραλία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία άσκησαν την Παρασκευή υποκριτικά «πιέσεις» για τη λήψη μέτρων προστασίας των αμάχων στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την κατάσταση.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ