Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Λαμπάδιασε» μονάδα ανακύκλωσης, πνίγηκε στο τοξικό νέφος η περιοχή

Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων δίπλα στον αστικό ιστό, για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας

Το τοξικό μαύρο μανιτάρι από φωτιά σε εγκατάσταση ανακύκλωσης μόλυνε για άλλη μια φορά την ατμόσφαιρα, αυτήν τη φορά στη Λάρισα
Το τοξικό μαύρο μανιτάρι από φωτιά σε εγκατάσταση ανακύκλωσης μόλυνε για άλλη μια φορά την ατμόσφαιρα, αυτήν τη φορά στη Λάρισα
Μεγάλη πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στη περιοχή Ομορφοχώρι Λάρισας ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία έκαιγε ανεξέλεγκτα επί ώρες, πνίγοντας την ευρύτερη περιοχή στο τοξικό νέφος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η πυρκαγιά ξέσπασε από αυτανάφλεξη υλικών μέσα σε χώρο αποθήκευσης ανακυκλώσιμων.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της Τετάρτης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τις οποίες συνέδραμαν μέλη του ΚΚΕ και εργαζόμενοι από τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Μέχρι και χτες παρέμεναν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Η φωτιά κατέστρεψε πλήρως τη μονάδα ανακύκλωσης, απείλησε γειτονικές επιχειρήσεις, αποθήκες ξυλείας, αποθήκες με φιάλες οξυγόνου και υγραερίου, χωράφια και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε παρακείμενες αποθήκες με άχυρα.

Ταυτόχρονα έκαψε τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και σκουπιδιών, «πνίγοντας» μεγάλο μέρος της περιοχής, ακόμα και την πόλη της Λάρισας, με τοξικό καπνό και επικίνδυνες ουσίες.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι καπνοί έγιναν αισθητοί σε κάθε γωνιά της Λάρισας, ακόμη και στο κέντρο της, οι κάτοικοί της έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους από το 112 μετά τις 2.20 το μεσημέρι της Τετάρτης, το οποίο ζητούσε από τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, λόγω των καπνών.

Από τη συμβολή των εθελοντών, ανάμεσά τους μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Από τη συμβολή των εθελοντών, ανάμεσά τους μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά λόγω της εγκληματικής υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της έλλειψης επαρκών μέσων, αλλά και γιατί πολλές δυνάμεις από τη Λάρισα βρίσκονταν στην Αττική.

Ετσι στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις που δεν ήξεραν τον χώρο, από περιοχές όπως το Λιτόχωρο. Παρ' όλα αυτά κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια για να ελεγχθεί η πυρκαγιά. Το εκρηκτικό τοπίο συμπλήρωνε η κατάσταση γύρω από αυτήν τη μονάδα, όπου βρίσκονται ακόμα μπάζα από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, κανάλια που δεν έχουν καθαριστεί κ.λπ.

Στο σημείο βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Γιάννη Παντελίδη.

Σοβαρά ερωτήματα

Η πυρκαγιά αυτή φανέρωσε ακόμα μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό και κυρίως επειδή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, σε μια περιοχή που εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά βρίσκονται δίπλα στον οικιστικό ιστό.

Ταυτόχρονα τα ερωτήματα που τίθενται προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια με αφορμή την πυρκαγιά είναι πολλά και σοβαρά:

  • Υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης μια τέτοιας κατάστασης από την επιχείρηση (π.χ. ύπαρξη και συντήρηση εγκαταστάσεων πυρόσβεσης, ομάδα πυρασφάλειας κ.λπ.) και πώς είχε ελεγχθεί η εφαρμογή του από το κράτος;
  • Με δεδομένο ότι δίπλα στη μονάδα υπήρχαν κι άλλες επιχειρήσεις, χωριά, αλλά και η πόλη της Λάρισας που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα, υπήρχαν πρόβλεψη και σχεδιασμός για τη λήψη μέτρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περίπτωση ενός μεγάλου ατυχήματος;
  • Η καθοδήγηση των κατοίκων κινήθηκε και πάλι στη λογική της «ατομικής ευθύνης», με οδηγίες του τύπου «κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες». Ποιος και με ποιον τρόπο θα μετρήσει τον βαθμό έκθεσης των κατοίκων στις επικίνδυνες ουσίες; Οσοι κινούνταν στην περιοχή και ήταν αναγκασμένοι να αλλάξουν πορεία, λόγω διακοπής της κυκλοφορίας, ήταν προστατευμένοι από το νέφος;
  • Ποιες ουσίες εκλύονται από την πυρκαγιά, τι επικινδυνότητα έχουν; Ποιες περιοχές επηρεάστηκαν από το τοξικό νέφος; Υπάρχει πρόβλεψη να γίνουν μετρήσεις για επικίνδυνες ουσίες; Υπενθυμίζουμε ότι όταν καίγονται υλικά όπως αυτά που κάηκαν στη μονάδα ανακύκλωσης, εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες που δεν διαλύονται, μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με την απευθείας έκθεση αλλά π.χ. και μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ