Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ενισχύουν με εξοπλισμούς 20 δισ. δολαρίων το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή, εν αναμονή της απάντησης Χεζμπολάχ - Ιράν. Ξεκίνησαν στην Ντόχα οι νέες συνομιλίες Ισραήλ - Χαμάς

Copyright 2024 The Associated

Τους σχεδιασμούς για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή προωθούν σταθερά οι ΗΠΑ, με την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκρίνει την πώληση 50 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-15 και τον εκσυγχρονισμό 24 άλλων παλιότερων μαχητικών με νέους κινητήρες και ραντάρ από το μονοπώλιο της «Boeing».

Αλλά και να διαθέσει βλήματα, πυρομαχικά και βόμβες ενός τόνου συνολικής αξίας 774 εκατ. δολαρίων, εκρηκτικά αξίας 60 εκατ. δολαρίων και στρατιωτικά οχήματα αξίας 883 εκατ. δολαρίων.

Τα πρώτα πυρομαχικά αυτού του «πακέτου» προς το Ισραήλ αναμένονται εντός του 2026, ενώ τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη το 2029, γεγονός που φανερώνει τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις για παλιούς και νέους πολέμους στη Μέση Ανατολή απέναντι σε στρατηγικούς ανταγωνιστές.

«Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικό για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να το βοηθήσουν να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και ετοιμοπόλεμη ικανότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Πενταγώνου, που «συμπληρώνει» εκείνη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση της πώλησης στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 20 δισ. δολαρίων στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου στη Γάζα, οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ με πληθώρα στρατιωτικών εξοπλισμών (στέλνοντας π.χ. 10.000 βόμβες βάρους ενός τόνου και πολλές χιλιάδες πυραύλους Hellfire), πέρα από τη στενή συνεργασία στον τομέα στρατιωτικής αντικατασκοπείας και τη διπλωματική ασπίδα που του προσφέρουν με κάθε αφορμή σε ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα.


Copyright 2024 The Associated

Την 1 Αυγούστου, η κυβέρνηση του Ισραήλ κατέληξε σε συμφωνία με το ισραηλινό διεθνές στρατιωτικό μονοπώλιο «Elbit Systems» με στόχο την παραγωγή και εφοδιασμό του στρατού του με όλμους διαμετρήματος 120 χιλιοστών αξίας 215 εκατ. δολαρίων προκειμένου να εξασφαλιστούν απαραίτητα πολεμοφόδια σε περίπτωση περιφερειακού ή διεθνούς εμπάργκο όπλων εναντίον του.

Διπλωματικό παζάρι σε πολλά ταμπλό

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται στο φόντο της - αυξημένης ούτως ή άλλως - στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με χαρακτηριστική την ανάπτυξη δύο μεγάλων αεροπλανοφόρων («USS Theodore Roosvelt» και «USS Abraham Lincoln») και ενός πυρηνικού υποβρυχίου («USS Georgia») εν αναμονή της στρατιωτικής απάντησης από Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ιράν, για τις δολοφονίες του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιούλη στη Νότια Βηρυτό και του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική δραστηριότητα για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, που επί 10 μήνες πολέμου σπαράσσεται από τις ισραηλινές επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο άνω των 40.000 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 92.000 άλλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε ανακοινωθεί αρχικά αλλά αναβλήθηκε «λόγω ρευστότητας των εξελίξεων» στη Μέση Ανατολή μια νέα περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, σε Κατάρ, Αίγυπτο και Ισραήλ από το βράδυ της Τρίτης. Ο Μπλίνκεν συζήτησε την Τετάρτη με τον Καταριανό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, ενώ ο δεύτερος αντάλλαξε απόψεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, που είναι υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοέμβρη, ενημερώθηκαν την Τετάρτη από τους συμβούλους τους για θέματα εθνικής ασφαλείας στο «Situation Room», νευραλγικό κέντρο του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων.

Στο Κάιρο μετέβη την Τρίτη το βράδυ ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, με στόχο τη συζήτηση και ολοκλήρωση «διευθετήσεων ασφαλείας» με Αιγύπτιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, γύρω από τον στρατηγικό «Διάδρομο Φιλαδέλφειας», που είναι στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και τον οποίο έχουν καταλάβει από τις 6 Μάη δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Την Τετάρτη αναφέρθηκε ότι μετέβη στην Ντόχα του Κατάρ, όπου βρίσκεται και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Επίσης, ο Εϊμος Χοκστάιν, ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για θέματα Ενέργειας, που έχει παίξει τα τελευταία χρόνια τον ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μετέβη την Τρίτη και την Τετάρτη στη Βηρυτό, όπου βρίσκεται και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ

Χτες, Πέμπτη 15 Αυγούστου, ξεκίνησαν στην Ντόχα οι νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς, παρά την ανακοίνωση των στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης πως δεν θα μεταβεί στον χώρο συνάντησης, θεωρώντας ότι η βάση της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι η πρόταση των Αμερικανών στις 31 Μάη για σταδιακή εκεχειρία τριών φάσεων και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, έστειλε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην Ντόχα την Πέμπτη με επικεφαλής τον διευθυντή της Mossad, Νταβίντ Μπαρνέα. Συμμετέχουν επίσης ο αρχηγός της υπηρεσίας «εσωτερικής ασφάλειας» Shin Bet, Ρονέν Μπαρ, και ο ειδικός αξιωματικός του στρατού που διαπραγματεύεται την τύχη των ομήρων, Νιτζάν Αλόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κληθείς να σχολιάσει ρεπορτάζ του «Axios.com» ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία, το διέψευσε.

Στελέχη της Χαμάς, όπως ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατήγγειλαν μιλώντας στο «Reuters» το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να κερδίσει χρόνο για κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα. Δεν απέκλεισαν ωστόσο το ενδεχόμενο να μεταβούν αργότερα στον χώρο συνομιλιών, εάν υπάρξει ενδιαφέρουσα εξέλιξη και κυρίως μια «σοβαρή πρόταση» από την αντίπαλη πλευρά.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας στελεχών της Χαμάς για τις διαπραγματεύσεις είναι ο Χαλίλ αλ Χάγια, που έχει την έδρα του στην Ντόχα και διατηρεί στενές επαφές με αξιωματούχους - κλειδιά σε Αίγυπτο και Κατάρ.

Συνάντηση των ηγετών Κατάρ - Τουρκίας

Χτες το πρωί, ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, πραγματοποίησε επίσκεψη - αστραπή στην Αγκυρα και συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ίδια πόλη βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και ομιλίας του (χτες) στην Εθνοσυνέλευση εν μέσω επευφημιών και θερμής υποδοχής από πολλές δεκάδες Τούρκους βουλευτές.

Οι ηγέτες του Κατάρ και της Τουρκίας απηύθυναν έκκληση για «περισσότερες διεθνείς προσπάθειες ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας επισημαίνεται η δήλωση Ερντογάν ότι «το Ισραήλ προσπαθεί να αυξήσει την ένταση στην περιοχή με επιθέσεις σε παλαιστινιακά εδάφη και στον Λίβανο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματίσει την ισραηλινή επίθεση που κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες».

Στην ίδια δήλωση ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ι. Χανίγια, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «έδειξε πως δεν έχει πρόθεση για εκεχειρία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόβουν και ράβουν στα μέτρα του Ισραήλ το σχέδιο συμφωνίας (2024-08-21 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή (2024-08-17 00:00:00.0)
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε παζάρι και «ισορροπίες» υπέρ του Ισραήλ (2024-06-13 00:00:00.0)
Νέα συμφωνία πώλησης αμερικανικών F-35 στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο (2024-06-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα (2024-03-20 00:00:00.0)
Πλήρης συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα (2023-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ