Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ
Ερχεται «τσουνάμι» για τους προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών

Αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία, σταθερά στην ανηφόρα ρεύμα και καύσιμα λόγω ανταγωνισμών και «απελευθέρωσης»

Eurokinissi

Την ώρα που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2% μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, νέο πετσόκομμα στο λαϊκό εισόδημα προαναγγέλλουν για το επόμενο διάστημα και μια σειρά από δείκτες που έρχονται να ξεδοντιάσουν τα παραμύθια της κυβέρνησης της ΝΔ περί «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος».

Ο πρώτος αφορά - τι άλλο; - την παραπέρα εκτόξευση της τιμής του ρεύματος, λόγω της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» που πληρώνει πανάκριβα ο λαός. Ετσι, μετά τις πρόσφατες πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που η κυβέρνηση κάνει ότι «αντιμετωπίζει» με μερικές εφάπαξ επιδοτήσεις που πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη, τα νέα στοιχεία που αφορούν το περιβόητο Χρηματιστήριο Ενέργειας και την αγορά του ρεύματος δείχνουν και παραπέρα επιβάρυνση για τον Σεπτέμβρη: Μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 122,48 ευρώ / μεγαβατώρα, η δεύτερη υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη μετά την Ιταλία, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τις προηγούμενες μέρες η τιμή έφτασε ακόμη και τα 146 ευρώ / μεγαβατώρα. Πρόκειται για αυξήσεις της τάξης του 30%, σε σχέση με την τιμή της φετινής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, οι πολύ μεγάλες αυξήσεις σε όλη την ΕΕ - με μπούσουλα και την τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF που κινείται σταθερά πάνω από τα 40 ευρώ / μεγαβατώρα και καθορίζει τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - δείχνουν και πόσο παραμύθια είναι οι κυβερνητικές «προφάσεις εν αμαρτίαις» περί «προσωρινών διαταραχών» και «στρεβλώσεων» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται ότι η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας είναι να φορτώνει χειμώνα - καλοκαίρι τη χασούρα και την κερδοφορία των ομίλων στους λαούς, όπως ξανά τώρα με τις εξελίξεις στο Κουρσκ και στη Μ. Ανατολή, αλλά και με τον ανταγωνισμό με τις αγορές της ΝΑ Ασίας.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, δείχνουν προς νέες μεγάλες αυξήσεις τους επόμενους μήνες στους προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούνη 2024 ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 4,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιούνη 2023, έναντι μείωσης 19,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2023 με το 2022. Ο δε Γενικός Δείκτης κατά τον Ιούνη 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη Μάη 2024, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023.

Ολα τα παραπάνω καταγράφονται τη στιγμή που η κυβέρνηση προαναγγέλλει και νέο «πογκρόμ» αντιλαϊκών μέτρων από Σεπτέμβρη, με μια νέα φουρνιά «προαπαιτούμενων» για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο νομοσχέδιο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και των μεταφορών με «μοντέλο ΔΕΗ».

Ακόμη και γι' αυτά τα περιβόητα «ψίχουλα» που αναγγέλλουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις από τη ΔΕΘ, ξεκίνησαν οι διαρροές για «μικρό καλάθι», αφού προτεραιότητα είναι οι «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ματωμένα πλεονάσματα που μόνο το πρώτο εξάμηνο εκτοξεύτηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, ελέω φοροληστείας και περικοπών.

Παράλληλα, η υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, όπως για την απλήρωτη 10ωρη δουλειά και την 6ήμερη εργασία, εντείνει παραπέρα την εκμετάλλευση και τσακίζει το εισόδημα των εργαζομένων.

Η... θωρακισμένη καπιταλιστική οικονομία

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά οξύνουν και οι ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν πιάσει πάτο στην Ευρωζώνη, δίνοντας και νέο πλήγμα στη δήθεν θωρακισμένη «εξωστρεφή» καπιταλιστική οικονομία: Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών για τα αγαθά του πρώτου εξαμήνου του έτους έφτασε τα 16,73 δισ. ευρώ, έναντι 15,14 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,5%. Αυτά στο φόντο και των νέων στοιχείων για την ανάπτυξη μόνο κατά 0,6% της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αφού η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, απορροφώντας κάθε χρόνο το 47% των εξαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, το β' τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ολα αυτά χωρίς να υπολογίζεται και μια πιθανή παραπέρα επιδείνωση λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, με την κυβέρνηση να είναι ως τα μπούνια χωμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ