Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικά μαχητικά στην Ινδία

Νέα στρατιωτική αποστολή στον Ινδο-Ειρηνικό αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σε μια άμεση εμπλοκή της χώρας στους έντονους ανταγωνισμούς στην περιοχή κυρίως μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τον έλεγχό της.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 29/8 - 14/9 διεξάγεται η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti 24» στην αεροπορική βάση «Jodhpur», στην Ινδία. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με κλιμάκιο 4 αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 336 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ινδία με 2 αεροσκάφη C-130.

Στην άσκηση συμμετέχουν με δυνάμεις, εκτός της Ινδίας και της Ελλάδας, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, το Μπανγκλαντές, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη. Επισήμως, «σκοπός της άσκησης είναι η συνεργασία των συμμετεχόντων σε ένα απαιτητικό πολυμερές περιβάλλον, με στόχο την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας».

Θυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικό, στα Στενά του Ορμούζ επιχειρεί η φρεγάτα «Ψαρά», ενταγμένη στην επιχείρηση της ΕΕ «ASPIDES» ενάντια στη δράση των Χούθι και άλλων παραγόντων εκεί. Είχε προηγηθεί η παρουσία της φρεγάτας «Υδρα», με τα πληρώματα αμφότερων των πλοίων να εμπλέκονται με πυρά εναντίον εισερχόμενων. Τη φρεγάτα «Ψαρά» αναμένεται να αντικαταστήσει το επόμενο διάστημα η φρεγάτα «Σπέτσαι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ