Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΠΑ - «LOCKHEED MARTIN»
Εξω από τα πανεπιστήμια οι βιομηχανίες του πολέμου!

Το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει «μπροστινός» σε διαφημιστική καμπάνια του αμερικανικού μονοπώλιου, που θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα υποτροφιών | Ανακοίνωση των Οργανώσεων της ΚΝΕ και του Συλλόγου Διδασκόντων

Τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προκαλεί η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου και στην αμερικανική εταιρεία - δολοφόνο «Lockheed Martin», από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής όπλων.

Οπως δηλώνει η ίδια η εταιρεία, το 96% των εσόδων της έρχονται από πωλήσεις F-16, F-35, επιθετικών ελικοπτέρων «Black-Hawk», αντιαρματικών πυραύλων «Javelin», πυραύλων «Hellfire» κ.ά. Πρόκειται δηλαδή για ένα μονοπώλιο του πολέμου, που αναζητεί συνεργασίες ανά τον κόσμο με πανεπιστήμια για να αποσπάσει την έρευνα σε τομείς του αντικειμένου και να την αξιοποιήσει στην παραπέρα ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η σύμβαση ανάμεσα στην αμερικανική πολυεθνική των όπλων και στο ΕΚΠΑ προβλέπει τη χρηματοδότηση υποτροφιών στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Για να εκκινήσει μάλιστα το πρόγραμμα, η πολυεθνική θα επιχορηγήσει μια μεγάλη εκδήλωση με «μπροστινό» το Πανεπιστήμιο, όπου θα διαφημίσει τη δολοφονική πραμάτεια της και θα στήσει δόκανο για τους μελλοντικούς υπότροφους ερευνητές.

Η εκδήλωση - ρεκλάμα θα επιχορηγηθεί με 15.000 ευρώ από την εταιρεία και στόχος της είναι «η εξοικείωση των φοιτητών με την ελληνική και παγκόσμια αμυντική βιομηχανία, τις εφαρμοστέες τεχνολογίες για το μέλλον και τις μελλοντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας».

Στην εκδήλωση - απ' όπου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα υποτροφιών της «Lockheed Martin» - θα κληθούν φοιτητές, εμπειρογνώμονες της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κυβερνητικά στελέχη και στελέχη εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τις υποτροφίες θα διαχειρίζεται μόνο το Πανεπιστήμιο και προτεραιότητα θα έχουν οι φοιτητές οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το «προνόμια» που αποκτά βάσει της σύμβασης η «Lockheed Martin» είναι ο «συμπρογραμματισμός», η «αναγνώριση της εταιρείας» και η «δημοσιότητα - έκθεση στα ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων ανακοινώσεων Τύπου, συνεντεύξεων, φωτογραφίας με τους υποψήφιους για υποτροφίες κ.λπ.)».

Πρόκειται δηλαδή για μια κανονική διαφημιστική καμπάνια της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας στη χώρα μας, με οργανωτή το ΕΚΠΑ. Στόχος τους δεν είναι μόνο να βάλουν το Πανεπιστήμιο πιο χοντρά στο παιχνίδι της έρευνας για πολεμικούς σκοπούς, αλλά και να εξωραΐσουν στα μάτια της νεολαίας και του λαού τους πολεμοκάπηλους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τα δολοφονικά τους σχέδια.

ΚΝΕ: Να σταματήσει εδώ και τώρα το ΕΚΠΑ να κάνει μπίζνες με τη «Lockheed Martin»!

Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του ΕΚΠΑ, που έχει έδρα στα Ψαχνά Εύβοιας, αναφέρουν:

«Καμία σχέση δεν έχει με τις σπουδές μας και το Πανεπιστήμιό μας μια εταιρεία που εξοπλίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για να συνεχίζει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, που μέχρι τώρα μετρά πάνω από 40.000 νεκρούς.

Που έχει βάλει τη σφραγίδα της στη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων τα τελευταία χρόνια, μέσω των πολεμικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Είναι πρόκληση να απευθύνονται σε προπτυχιακούς φοιτητές τάζοντας ματωμένες υποτροφίες και πρακτική άσκηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αμερική.

Οι φοιτητές θέλουμε οι σπουδές μας, η έρευνα και τα αποτελέσματά της να συμβάλλουν στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, στη βελτίωση της ζωής μας, και όχι στα πολεμοκάπηλα σχέδια, στους σφαγιασμούς ολόκληρων λαών, γυρίζοντας την ανθρωπότητα στα πιο σκοτεινά της χρόνια.

Γι' αυτήν την κατάσταση οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες, με την ενεργητική συμμετοχή στον πόλεμο παραχωρώντας βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια στην υπηρεσία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, υλοποιώντας τη Στρατηγική Συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα που εντείνεται η πολεμική προετοιμασία, τα καπιταλιστικά κράτη αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες, ενώ μαίνονται παγκοσμίως πάνω από 56 συγκρούσεις με την εμπλοκή 92 κρατών.

Να σταματήσει εδώ και τώρα το ΕΚΠΑ να κάνει μπίζνες με τη "Lockheed Martin"!

Γίνεται ακόμα πιο προκλητικό αν σκεφτεί κανείς ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση και το ΕΚΠΑ δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως μέτρο για την αναβάθμιση των σπουδών των φοιτητών του Τμήματος της Αεροδιαστημικής, για τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους.

Η απουσία φοιτητικής εστίας για όλο το συγκρότημα, το υπέρογκο κόστος των μετακινήσεων από και προς τη σχολή, οι ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό και καθηγητές είναι μόνο κάποια από αυτά.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ακυρωθεί η συνεργασία και η σύμβαση με την εταιρεία - δολοφόνο! Καμία εμπλοκή του ΕΚΠΑ ή άλλου πανεπιστημίου στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, διευκολύνοντας τους μακελάρηδες των λαών.

Απεμπλοκή εδώ και τώρα της Ελλάδας από τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Καμία συνεργασία του Τμήματος Αεροδιαστημικής με την εταιρεία - δολοφόνο "Lockheed Martin"!

Κανένας ερευνητής, φοιτητής, καθηγητής και εργαζόμενος να μη δεχθεί τη συνεργασία - θάνατο και την πολεμική σύμβαση - χορηγία με το Ιδρυμα!».

Πλυντήριο «δυσώνυμων χορηγών» η συμφωνία

Καταγγελία εξέδωσε και ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Αναφέρει ότι η «Lockheed Martin» εξοπλίζει μεταξύ άλλων τον ισραηλινό στρατό, και ως εκ τούτου εμπλέκεται άμεσα στον εγκληματικό πόλεμο στη Γάζα.

«Θεωρούμε αδιανόητη οποιαδήποτε χορηγική συμφωνία με την εταιρεία αυτή, συμφωνία που καθιστά το ΕΚΠΑ μέρος της σίγουρα γιγάντιας εκστρατείας δημόσιων σχέσεων και αναγνωρισιμότητας της εταιρείας. Το περιτύλιγμα των φοιτητικών υποτροφιών δεν αλλάζει τίποτα στα παραπάνω», τονίζει ο Σύλλογος και συνεχίζει:

«Δεν θα κουραστούμε να αναδεικνύουμε και να είμαστε απέναντι σε κάθε βήμα της συστηματικής αλλοίωσης του δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ο κανιβαλισμός των δημόσιων υποδομών με σκοπό την "κολλεγιοποίηση", μέσω διδάκτρων και παραρτημάτων, η αναζήτηση δυσώνυμων χορηγών, τίποτε από αυτά δεν είναι δωρεάν. Ολα τελικά ξαναγυρνάνε σε μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ