Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις συγχωνεύσεις

Εύγλωττη αφίσα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για τη... σαρδελοποίηση των μαθητών στα τμήματα με τις συγχωνεύσεις
Εύγλωττη αφίσα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για τη... σαρδελοποίηση των μαθητών στα τμήματα με τις συγχωνεύσεις
Αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας δίνουν την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., εκπαιδευτικοί και γονείς, με αιχμή τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία που προωθεί μαζικά για άλλη μια φορά το υπουργείο.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Γονείς και εκπαιδευτικοί στην κοινή τους σύσκεψη αποφάσισαν να προχωρήσουν με κοινό βηματισμό σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις Τύπου κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών αναδεικνύουν τη βαθιά αντιπαιδαγωγική διάσταση των τμημάτων που συγκροτούνται με 25 μαθητές στα Δημοτικά και 26 - 28 μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια, τα ανώτατα όρια δηλαδή που προβλέπει ο νόμος και που η κυβέρνηση σπρώχνει να εξαντλούνται, ανεξάρτητα αν στα τμήματα υπάρχουν παιδιά με διαγνώσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος των αιθουσών κ.λπ. Ετσι εξαφανίζονται περίπου 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά, μαθητές διώχνονται από τα σχολεία της γειτονιάς τους σε πιο μακρινά για... να βγουν οι αριθμοί, σχολεία υποβιβάζονται και βλέπουν πιθανή κατάργησή τους στο μέλλον. Πρόκειται για το δεύτερο μαζικό κύμα συγχωνεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με ξεκάθαρο στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών από τα σχολεία και με ξεκάθαρα αρνητικές συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας τη χρονιά που μας πέρασε είχε μιλήσει επανειλημμένα για νέο σύστημα υπολογισμού των κενών στα σχολεία και τώρα αποκαλύπτεται τι εννοούσε: Στοιβάζει σαν σαρδέλες τους μαθητές στις τάξεις, βλέποντάς τους απλώς σαν αριθμούς και παραγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τάξης, καταργεί Παράλληλες Στηρίξεις και Τμήματα Ενταξης, ειδικότητες σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε ΓΕΛ... Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βγαίνουν λειτουργικά υπεράριθμοι αφού μετά το κόψιμο των τμημάτων πολύ περισσότεροι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ακόμη και σε 2 - 3 - 4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους.

Εκατοντάδες οι συγχωνεύσεις και μη κατατμήσεις τμημάτων στην Αττική

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για το θέμα έχουν γίνει ήδη τις προηγούμενες βδομάδες από γονείς κι εκπαιδευτικούς στην Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου και στην Ηπειρο, ωστόσο το πρόβλημα φυσικά δεν αφορά μόνο επαρχιακά σχολεία αλλά και σχολεία μεγάλων πόλεων.

Στην Α' Αθήνας γίνονται 30 συγχωνεύσεις τμημάτων, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται τμήματα με 24 και 25 παιδιά που ανάμεσά τους υπάρχουν από τρεις έως και έξι γνωματεύσεις για αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.!

Στον Πειραιά ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατάτμησης τμημάτων λόγω φοίτησης παιδιών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αποφάσεις που αφορούσαν 27 τμήματα Δημοτικών και 2 τμήματα Νηπιαγωγείων, ενώ υπήρχαν άλλα 19 τμήματα με αίτημα κατάτμησης που είχαν λάβει ήδη αρνητική απάντηση.

Χαρακτηριστική περίπτωση το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού όπου στη ΣΤ' τάξη με 46 μαθητές, εκ των οποίων 12 μαθητές Ρομά, με 7 διαγνώσεις και 2 αιτήσεις στο ΚΕΔΑΣΥ, αναστέλλεται η κατάτμηση σε τρία τμήματα και γίνονται δύο. Οπως και το 8ο Δημοτικό Κορυδαλλού, όπου στη Δ' τάξη με 47 παιδιά και 8 διαγνώσεις ακυρώνεται ο διαχωρισμός σε τρία τμήματα.

Ενδεικτικό επίσης του «στοιβάγματος» μαθητών, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, είναι το 1ο Δημοτικό Νέας Περάμου, όπου η Β', η Ε' και η ΣΤ' τάξη έχουν από 27 και 28 εγγεγραμμένους μαθητές η καθεμία, ενώ οι προκάτ αίθουσες όπου στεγάζεται το σχολείο χωρούν μέχρι 18 - 20 μαθητές το πολύ!

Δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων μετράμε ακόμα σε δήμους της Β' Αθήνας, παράλληλα με αρνήσεις κατάτμησης τμημάτων παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Χαρακτηριστικά, στο 4ο Δημοτικό Καισαριανής με 24 παιδιά, 9 διαγνώσεις τα 2 τμήματα της Γ' τάξης γίνονται 1 στη Δ' και στα Δημοτικά 1ο - 7ο από 4 τμήματα γίνονται 3 (με 3 διαγνώσεις το καθένα), ενώ από πέρσι είναι σε αναστολή το δεύτερο Τμήμα Ενταξης, σε ένα σχολικό συγκρότημα με πάνω από 240 παιδιά. Αντίστοιχα σε αναστολή είναι το δεύτερο Τμήμα Ενταξης στο 3ο Δημοτικό του Βύρωνα που αριθμεί πάνω από 240 παιδιά, προχωράει δε και μια συγχώνευση στα Δημοτικά 6ο και 7ο. Επίσης, στο 3ο Δημοτικό Ηλιούπολης το δεύτερο Τμήμα Ενταξης είναι σε αναστολή λειτουργίας, τη στιγμή που υπάρχουν 18 αιτήσεις για φοίτηση σε Τμήμα Ενταξης και 14 αιτήσεις για Παράλληλη Στήριξη (!), ενώ προχωράνε και δυο ακόμα συγχωνεύσεις σε Δημοτικά της πόλης. Στου Ζωγράφου μετράμε 4 συγχωνεύσεις σε Δημοτικά σχολεία, στο Γαλάτσι 3, στη Νέα Φιλαδέλφεια 3 και αντίστοιχη εικόνα έρχεται από πολλές ακόμα περιοχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαιδαγωγική και εξοργιστική εξέλιξη οι συγχωνεύσεις τμημάτων (2024-08-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα (2021-11-02 00:00:00.0)
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις για τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (2021-10-27 00:00:00.0)
Αδιαφορία για την υγεία και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (2021-10-14 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι και με συμπτύξεις τμημάτων στα Δημοτικά (2013-10-02 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων (2012-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ