Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στόχος μας η αλήθεια και η βιώσιμη δίκαιη ειρήνη»

Συζήτηση με τους δύο συντονιστές του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης, τον Παλαιστίνιο Φαρίντ Τζαμπέρ και τον Ισραηλινό Σέρτζιο Γιάχνι

Τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού δε γίνονται εύκολα γνωστά...

Associated Press

Τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού δε γίνονται εύκολα γνωστά...
Το Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, που αποτελείται από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους δημοσιογράφους, τεχνικούς, δασκάλους, καλλιτέχνες, κοινωνικούς λειτουργούς και πολλές άλλες επαγγελματικές ειδικότητες. Απασχολεί μόνιμο δημοσιογραφικό, τεχνικό και άλλο προσωπικό και από τους δύο λαούς, έχει συνεργάτες και από τις δύο πλευρές και διατηρεί γραφεία, τόσο στην Ιερουσαλήμ, όσο και στη Βηθλεέμ. Είναι το μοναδικό ισραηλινο-παλαιστινιακό κέντρο ενημέρωσης με σταθερή λειτουργία, από το 1982 μέχρι σήμερα.

Στόχος της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι να εγκαθιδρύσει, μέσα από την ουσιαστική πληροφόρηση, από αναλύσεις, βιβλία, καλλιτεχνικές εκθέσεις, αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες, μια μόνιμη γέφυρα φιλίας, αλληλοκατανόησης, σεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δύο λαούς. Να αποκαλύπτει τις αληθινές διαστάσεις και αιτίες των γεγονότων και των εξελίξεων απέναντι στην παραπληροφόρηση των κυρίαρχων ισραηλινών ΜΜΕ, και να ρίχνει το φως της δημοσιότητας πάνω σε πλευρές των εξελίξεων στα παλαιστινιακά εδάφη, που δε γίνονται γνωστές στην ισραηλινή, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη, που, συνήθως, ενημερώνεται με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει η ισραηλινή κυβέρνηση. Με γνώμονα αυτήν την προσπάθεια, από τον Ιούλιο του 2001, ιδρύθηκε στους κόλπους του ένα ειδικευμένο κέντρο πληροφόρησης, το Aheret, που ανέλαβε την παροχή πληροφοριών και ειδήσεων αποκλειστικά προς τα ισραηλινά και τα διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να ισοσκελιστεί η ροή των πληροφοριών μόνον από ισραηλινές κυβερνητικές πηγές.


Associated Press

Η συγκέντρωση και η διάδοση των πληροφοριών είναι ο πυρήνας της δράσης του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης. Παράλληλα, όμως, δραστηριοποιείται, διοργανώνοντας σεμινάρια και φόρουμ συζητήσεων και στις δύο πλευρές, παλαιστινιακή και ισραηλινή, ως ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο λαούς και ανταλλαγής απόψεων για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνεργασία με ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, διοργανώνει επισκέψεις Ισραηλινών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, οι οποίοι φιλοξενούνται από Παλαιστινίους, για να ζήσουν από κοντά την καθημερινότητα και τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού υπό ισραηλινή κατοχή. Αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώνονται και εντός της παλαιστινιακής κοινωνίας, που λαμβάνουν περισσότερο μορφωτικό χαρακτήρα, προκειμένου να βοηθήσουν τους μικρούς Παλαιστινίους να εμπλουτίσουν τις γενικές εξωσχολικές γνώσεις τους, να μάθουν ξένες γλώσσες, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να καλλιεργηθεί η ενεργός ενασχόληση με τα κοινά.

Πεδίο δράσης του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης, εκτός από τους δύο λαούς, είναι και η διεθνής κοινότητα και η διεθνής κοινή γνώμη. Μέσα από σεμινάρια, εκδηλώσεις και συναντήσεις, γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η διεθνής αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στις ισραηλινές φιλειρηνικές και προοδευτικές δυνάμεις. Σταθερή είναι η συνεργασία του με παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ισραηλινές και παλαιστινιακές, όπως οι LAW, DCI, Gush Shalom, Bat Shalom, Shalom Achshav και άλλες, αποτελώντας ένα σταθερό πυρήνα 25 οργανώσεων. Τέλος, εκδίδει ένα μηνιαίο ενημερωτικό έντυπο, το News from Within.

Ο «Ρ», ιδιαίτερα από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εντός της Δ. Οχθης, συχνά αναζήτησε πληροφορίες για τα τεκταινόμενα εντός των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά και εντός του ισραηλινού φιλειρηνικού κινήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.alternativenews.org) του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης, καθώς αυτού του είδους η ενημέρωση ήταν «αποκλεισμένη» από τα διεθνή πρακτορεία. Επικοινώνησε με τους δύο συντονιστές του, τον Παλαιστίνιο Φαρίντ Τζαμπέρ (Φ. Τζ.), και τον Ισραηλινό Σέρτζιο Γιάχνι (Σ. Γ.), και μετά από πολλές δυσκολίες είχε μια σύντομη συνομιλία μαζί τους. Οι δυσκολίες ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Φαρίντ Τζαμπέρ ήταν αποκλεισμένος στη Βηθλεέμ, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας, συχνά ούτε από το τηλέφωνο, ενώ ο Σέρτζιο Γιάχνι πέρασε τουλάχιστον ένα 10ήμερο σε ισραηλινή στρατιωτική φυλακή, καθώς αρνήθηκε να υπηρετήσει στα κατεχόμενα εδάφη όταν κλήθηκε ως έφεδρος.


Associated Press

- Πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης;

- Φ. Τζ. και Σ. Γ.: Το ισραηλινο-παλαιστινιακό Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης άρχισε να λειτουργεί το 1984 και, από τότε μέχρι σήμερα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ταυτότητα και τους σκοπούς του. Κεντρική ιδέα της λειτουργίας του είναι η κοινή δουλιά, βασισμένη στις διεθνείς αρχές της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του γεγονότος ότι οι δύο αυτοί λαοί, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, καλούνται να συνυπάρξουν σ' αυτό το μικρό κομμάτι γης. Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, με γνώμονα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση, το δικαίωμά του σε ανεξάρτητο κράτος και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων.

To μεγαλύτερο εμπόδιο η ισραηλινή κατοχή

- Πώς δουλεύατε μέχρι τώρα; Αντιμετωπίσατε εμπόδια ή αρνητικές αντιδράσεις;

- Φ. Τζ.: Τα περισσότερα προβλήματα, μέχρι σήμερα, τα έχουμε αντιμετωπίσει από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε διαρκώς να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια των αποκλεισμών, των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, τις προαπαιτούμενες άδειες μετακινήσεων για ένα μέρος του προσωπικού, το οποίο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προσεγγίσει τα γραφεία μας στην Ιερουσαλήμ, τη διέλευση από τα ισραηλινά σημεία ελέγχου, αλλά και την ομαλή λειτουργία του Κέντρου, την εξασφάλιση της ακεραιότητας του ανθρώπινου, αλλά και του υλικού μας δυναμικού.

- Σ. Γ.: Με δεδομένο ότι το σύνολο, σχεδόν, της δουλιάς μας στοχεύει στην προβολή και στην προώθηση μιας άλλης άποψης από την κυρίαρχη αντίληψη, αντιμετωπίζουμε, συχνά, προβλήματα και καλούμαστε να υπερσκελίσουμε πολλά εμπόδια, μέχρις ότου καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τα μεγάλα ισραηλινά ΜΜΕ, όπως και το ισραηλινό κοινό. Παρ' όλα αυτά, η δράση, οι θέσεις και η δουλιά μας είναι γνωστή και σεβαστή στο χώρο του ισραηλινού αντι-σιωνιστικού, φιλειρηνικού και προοδευτικού κινήματος.

- Φ. Τζ.: Οσον αφορά στην παλαιστινιακή πλευρά, το Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης χαίρει εκτίμησης και είναι γνωστό για τη συμπαράταξή του στα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

- Ποια θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη σημασία του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης;

- Φ. Τζ. και Σ. Γ.: Ως Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης, φιλοδοξούμε να αποτελούμε πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς και από κοινού αγωνιζόμαστε, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συνάδελφοι, ενάντια σε όλες τις μορφές αδικίας, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άσκησης της σιωνιστικής πολιτικής της καταπίεσης, της καταπάτησης γης, του εποικισμού και της κατοχής, εκτιμώντας ότι είναι οι υψηλότερες εκφράσεις ενός αποικιοκρατικού και ρατσιστικού διαχωρισμού.

Η ύπαρξή μας και μόνο θέλουμε να λειτουργήσει ως ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, όταν η διακυβέρνηση θα βασίζεται στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιστικής νομιμότητας. Η ισραηλινή κατοχή είναι η ουσιαστική αιτία όλων των δολοφονιών και της καταστροφής που λαμβάνει χώρα, σήμερα, και στόχος δικός μας είναι να γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ.

«Οι δυσκολίες πολλές και η επιμονή μας ακόμη περισσότερη»

- Μπορείτε να μας δώσετε μια μικρή «γεύση» για το πώς εργαζόσαστε κατά τους τελευταίες αυτές βδομάδες, τις πλέον κρίσιμες από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα;

- Σ. Γ.: Ολες μας τις δραστηριότητες προσπαθούμε να τις οργανώνουμε με τρόπο τέτοιο, ώστε να βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα γεγονότα της εκάστοτε στιγμής. Υπάρχει κάποιος γενικός σχεδιασμός, αλλά αφήνουμε πάντα περιθώριο για άμεσες αντιδράσεις, αλλά και για ετοιμότητα ενώπιον των εξελίξεων.

Φυσικά, μεγάλο μέρος του προγραμματισμού μας, αλλά και των δραστηριοτήτων μας, για να μην πούμε το σύνολο, τέθηκε στο περιθώριο, προκειμένου να παρακολούμε τις τωρινές κρίσιμες εξελίξεις. Οπως καταλαβαίνετε, λειτουργούμε, συχνά, κρίνοντας με βάση τις πιο επείγουσες ανάγκες, και αυτήν την περίοδο, πλέον, συνεργαζόμαστε στενά με το κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη συλλογή και στη γνωστοποίηση πλευρών, περιστατικών και συνθηκών της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στο ευρύ κοινό.

- Φ. Τζ.: Οντως, το γραφείο μας στη Βηθλεέμ υποχρεώθηκε να κλείσει και εργαζόμαστε ακόμη στα σπίτια μας, όσοι ζούμε στα παλαιστινιακά εδάφη. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και να λαμβάνουμε κοινές αποφάσεις για πρωτοβουλίες ή δραστηριότητες, έστω και αν χρειάζεται να συνεννοούμαστε μέσω τηλεφώνου. Μια τελευταία προσπάθειά μας, ήταν η πραγματοποίηση μιας έκθεσης φωτογραφίας και η προβολή μιας ταινίας, στην Ταινιοθήκη της Ιερουσαλήμ, με θέμα τη «ζωή χωρίς γη». Δυστυχώς, παρενέβησαν οι ισραηλινές αρχές, θέτοντας σειρά γραφειοκρατικών κωλυμάτων, αλλά και θεμάτων ασφαλείας, και δεν επέτρεψαν τη λειτουργία της έκθεσης.

Το ενημερωτικό μας περιοδικό, που περιέχει αφιερώματα κυρίως για την κατάσταση και τις εξελίξεις εντός των παλαιστινιακών εδαφών, εκδίδεται κάθε μήνα. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό, το μεγαλύτερο μέρος της δουλιάς μας γίνεται από τα γραφεία μας στην Ιερουσαλήμ, αφού ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών είναι ασφυκτικός.

Παρ' όλα αυτά, δεν παύουμε να προσπαθούμε να επικοινωνούμε και να συντονιζόμαστε. Προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε επιτόπια ρεπορτάζ, φωτογραφικό υλικό και να το κοινοποιούμε σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

- Εσείς, ως συνάδελφοι δημοσιογράφοι, ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος, τι περιμένετε από τη διεθνή κοινή γνώμη;

- Φ. Τζ. και Σ. Γ.: Ως ισότιμοι συνάδελφοι, το μήνυμά μας είναι πάρα πολύ απλό: Χρειαζόμαστε την παρέμβασή σας, χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη σας στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Για μας, είναι προτεραιότητα η ενίσχυση της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Στόχος μας είναι να λάβει τέτοιες διαστάσεις, που να μπορεί να επιβάλει με πράξεις την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος, που έχει εξαπολύσει ο Σαρόν στον παλαιστινιακό λαό. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουμε ειρηνικά, αρμονικά, και να ευημερήσουμε σε δύο ανεξάρτητα, βιώσιμα, κυρίαρχα κράτη.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν ...μέσω διαμαρτυριών η επίσκεψη Μπους (2008-01-11 00:00:00.0)
Με εισβολή «ζητά συνομιλίες» το Ισραήλ (2003-12-13 00:00:00.0)
«Υπάρχει εναλλακτική λύση» (2003-11-29 00:00:00.0)
Αναμένοντας τον Κ. Πάουελ (2003-06-20 00:00:00.0)
Φονική επιδρομή Ισραηλινών στην καρδιά της Γάζας... (2003-04-09 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση της έντασης (1998-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ