Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

«`Η θα είμαστε με τα κέρδη και με αυτήν την πολιτική που τα υπηρετεί, ή με τη ζωή μας, με τα δικαιώματά μας»: Το μήνυμα αυτό, της μάχης για το δίκιο των εργαζομένων, του συντονισμού και της αγωνιστικής συσπείρωσης εκατοντάδων σωματείων έστειλε χτες η μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων και ομοσπονδιών της Αττικής.

Μια σύσκεψη που με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών από όλους τους κλάδους και από δεκάδες χώρους δουλειάς προμηνύει την κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην απεργία της 20ής Νοέμβρη που αποφασίστηκε χτες και στη ΓΣΕΕ. Παίρνοντας τη σκυτάλη από μια σειρά εστιών μάχης σε χώρους δουλειάς εντάσσεται στη μαχητική προετοιμασία των συνδικάτων για ένταση της οργάνωσης και της αγωνιστικής διεκδίκησης.

Ο χώρος του κινηματογράφου «Τριανόν» είχε γεμίσει από νωρίς, ακόμα και μέχρι τον δρόμο, με εργαζόμενους που σχολούσαν από τη δουλειά, με συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές να συμμετέχουν με ενδιαφέρον, να μεταφέρουν από κάθε χώρο το «δεν πάει άλλο» των συναδέλφων τους, το «κάτι πρέπει να γίνει».

Να συζητούν την πείρα και τη δράση σε εργοστάσια και γιαπιά, γραφεία και εμπορικά καταστήματα, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.α., για τα «δύσκολα» που βάζουν στην εργοδοσία μέσα από τη συσπείρωση στο σωματείο, για τις δυνατότητες που διαπιστώνονται ώστε να περάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο σε ανεβασμένη δράση, με μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων στα σωματεία τους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τον συντονισμό ανάμεσα στα εκατοντάδες σωματεία βρέθηκε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι: Η ακρίβεια που κατατρώει τους μισθούς, η επίθεση στους όρους δουλειάς και στα ωράρια, τα εργατικά «ατυχήματα», η τραγική κατάσταση από την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Και προφανώς τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας, οι επιπτώσεις από αυτήν τη βαθιά εμπλοκή στην ίδια τη ζωή των εργαζομένων, από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη φοροληστεία για να βγαίνουν οι ΝΑΤΟικοί πολεμικοί προϋπολογισμοί, μέχρι τους μεγάλους κινδύνους από τους αναβαθμισμένους ρόλους της αστικής τάξης στην περιοχή.

Από το βήμα της σύσκεψης, άλλωστε, το οποίο «ντύθηκε» με την παλαιστινιακή σημαία, εκφράστηκε η καταδίκη της γενοκτονίας που συντελείται στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, αλλά και της επέκτασης των δολοφονικών επιθέσεων στον Λίβανο.

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, τα συνδικάτα σε κλάδους και χώρους δουλειάς οργανώνουν την πάλη τους και διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις.

Κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας, που έχει αποφασιστεί για τις 20 Νοέμβρη.

Προχωρούν επίσης στην πανελλαδική σύσκεψη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στις 9 και 10 Νοέμβρη. Υψώνουν τη φωνή και την πάλη τους ως αντίπαλο δέος στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε στη σύσκεψη ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, και ακολούθησαν παρεμβάσεις συνδικαλιστών.

Στο κλείσιμο της σύσκεψης, μάλιστα, ο Γ. Στεφανάκης κατήγγειλε τον θάνατο του μετανάστη διανομέα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, μεταφέροντας την απαίτηση των συνδικάτων να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη.

  • Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα την εισήγηση στην σύσκεψη και σε επόμενο φύλλο θα δώσει συνέχεια με τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ