Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωμένη με τα μπούνια στον πόλεμο που κάνουν Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Κάτοψη της Αεροπορικής Βάσης των ΗΠΑ στην Κρήτη, που δημοσιοποιεί ο «Ριζοσπάστης»: Αποτυπώνει θέσεις στάθμευσης αμερικανικών αεροσκαφών διαφόρων τύπων (μεταγωγικά στις θέσεις 1 και 6, ιπτάμενο τάνκερ στην 8, κατασκοπευτικό RC-135W στην V-1, μαχητικά στις 3 και 4), μετά και τις επεκτάσεις της βάσης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της ως ΝΑΤΟικού προμαχώνα στην Ανατ. Μεσόγειο. Αποδεικνύεται κι από τη λειτουργία της όλο αυτό το διάστημα, με τη στήριξη στο κράτος δολοφόνο - Ισραήλ
Κάτοψη της Αεροπορικής Βάσης των ΗΠΑ στην Κρήτη, που δημοσιοποιεί ο «Ριζοσπάστης»: Αποτυπώνει θέσεις στάθμευσης αμερικανικών αεροσκαφών διαφόρων τύπων (μεταγωγικά στις θέσεις 1 και 6, ιπτάμενο τάνκερ στην 8, κατασκοπευτικό RC-135W στην V-1, μαχητικά στις 3 και 4), μετά και τις επεκτάσεις της βάσης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της ως ΝΑΤΟικού προμαχώνα στην Ανατ. Μεσόγειο. Αποδεικνύεται κι από τη λειτουργία της όλο αυτό το διάστημα, με τη στήριξη στο κράτος δολοφόνο - Ισραήλ
Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, παίζοντας ανοιχτά τον ρόλο του συνηγόρου των ισραηλινών εγκλημάτων και συμμετέχοντας, ταυτόχρονα, ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στήριξης του Ισραήλ, οδηγώντας τον λαό και τη χώρα σε πολεμική εμπλοκή με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες.

Χαρακτηριστικά, χτες το απόγευμα συνεδρίασε υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ, όπου επισήμως «έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ». Αξιολογήθηκε η «κατάσταση ασφαλείας», ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο, όπως και το ενδεχόμενο αύξησης των λεγόμενων μεταναστευτικών ροών.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου, με την κυβέρνηση να στέκεται στο πλευρό του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου που έχει βάλει μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή, έχει εξαπολύσει εκατοντάδες δολοφονικές επιδρομές και πρωτοφανείς τρομοκρατικές ενέργειες σε Παλαιστίνη, Λίβανο, Συρία και Υεμένη, σπέρνοντας όλεθρο και καταστροφή, σκοτώνοντας χιλιάδες γυναικόπαιδα κι άλλους αμάχους. Με απύθμενο, δε, θράσος επικαλείται την ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια, όταν μετέχει σε όλα τα ΝΑΤΟικά σχέδια που ανάβουν το φιτίλι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, και δεσμεύεται ανοικτά για παραπέρα συνεργασία με την κυβέρνηση Νετανιάχου και τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε, προηγήθηκε το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας υπό τον υπουργό Ν. Δένδια, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας. Οπως διαχέεται, εξετάσθηκε «η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο», μετά και την επικοινωνία προχτές βράδυ του Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του. Σε αυτό το πλαίσιο μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Ο χρόνος της αποστολής θα καθορισθεί από την κυπριακή πλευρά. Αξιόπιστες πηγές μιλούν για πτήση που θα γίνει σήμερα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης «το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί» και αποφασίστηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C-130. Για τον ίδιο λόγο δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία «να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών». Εξετάστηκε τέλος «το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο».

Στο ενδιάμεσο, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, αλλά και απευθείας στα κεντρικά του υπουργείου στην Αθήνα.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη: Στον Λίβανο υπολογίζεται ότι ζουν 3.500 - 4.000 άνθρωποι με ελληνικό διαβατήριο. Αναλόγως πόσοι θα ζητήσουν να φύγουν, θα παρθεί και απόφαση για το τι και πόσα μέσα θα σταλούν. Δεν αποκλείεται να πάνε και για υπηκόους άλλων χωρών που θα έχουν ζητήσει συνδρομή, στο φόντο των σχέσεων που διατηρεί η ντόπια αστική τάξη με «συμμάχους» και «εταίρους».

Επαγγελματίες του χώρου εξηγούν ότι τα μεταγωγικά θα μπορέσουν να απεγκλωβίσουν μέχρι το πολύ 130 άτομα. Αν θελήσουν να φύγουν περισσότεροι, θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο με τα πλοία. Κατόπιν συνεννόησης με τους Ισραηλινούς, που ελέγχουν και τη θάλασσα στα ανοικτά του Λιβάνου, θα προσεγγίσουν δύο αρματαγωγά του ελληνικού στόλου, με πρώτη επιλογή το λιμάνι της Naqoura, στον νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, συνοδευμένα από τουλάχιστον δύο φρεγάτες για να τους εξασφαλίσουν αντιαεροπορική - αντιπυραυλική προστασία. Αναλόγως των συνθηκών ρότα μπορεί να χαραχθεί και για τα λιμάνια της Βηρυτού ή της Τρίπολης. Θυμίζουμε ότι στην ίδια ζώνη πλέει ήδη ελληνική φρεγάτα (η «Ελλη»), ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL (ελέγχει το εμπάργκο όπλων στην Χεζμπολάχ).

«Φωτιά» έχει πάρει η Σούδα

Στο μεταξύ «φωτιά» έχει πάρει η βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, με αεροσκάφη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών να απογειώνονται το ένα μετά το άλλο με πορεία στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ανοιχτά του Λιβάνου, συλλέγοντας εικόνα - πληροφορίες, κάνοντας υποκλοπές και συμμετέχοντας στα σχέδια ηλεκτρονικού πολέμου μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Χαρακτηριστική η περίπτωση αεροσκάφους Boeing RC-135W «Sentry» της βρετανικής RAF, που έφτασε πριν 20 μέρες στην Κρήτη και (σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία) δεν έχει παύσει έκτοτε να επιχειρεί σε όλα τα «καυτά» μέτωπα της περιοχής. Αυτός ο τύπος αεροσκαφών είναι εξοπλισμένος με προηγμένα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικών συστημάτων, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αναπτύσσεται σε «ευαίσθητες περιοχές» για την παρακολούθηση εχθρικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξη επιχειρήσεων.

Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην κλιμάκωση της πολεμικής τους δραστηριότητας, οι Αμερικανοί έχουν βγει ξανά στην αγορά, αναζητώντας καύσιμο για τις δυνάμεις τους που επιχειρούν από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ζητούν 180.000 γαλόνια βενζίνη, 223.000 γαλόνια ντίζελ και τέλος 105.000 γαλόνια καύσιμο για αεροσκάφη, τύπου JP8 με βάση την κηροζίνη.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της συμμετοχής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 79η Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ την προηγούμενη βδομάδα στη Ν. Υόρκη, ενώ «λόγω των τελευταίων εξελίξεων», όπως λένε από το ΥΠΕΞ, «θα υπάρξει ενημέρωση και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ