Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Δεσμεύσεις για στήριξη της «συμμάχου στο ΝΑΤΟ», καταρχάς στην «άμυνα»

Μετά τα Τίρανα ο Τούρκος ηγέτης θα μεταβεί στο Βελιγράδι

Από την υπογραφή διμερών συμφωνιών χτες στα Τίρανα

2024 The Associated Press. All

Από την υπογραφή διμερών συμφωνιών χτες στα Τίρανα
Επίσημες επαφές στα Τίρανα είχε χτες ο Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς το τουρκικό μεγάλο κεφάλαιο ιεραρχεί εδώ και χρόνια την αναβάθμιση της γεωπολιτικής του ισχύος σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και των επενδύσεών του.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία θα υποστηρίξει τις ανάγκες της Αλβανίας, στρατηγικού της εταίρου και συμμάχου στο ΝΑΤΟ, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις».

Η «Σαμπάχ» μετέδωσε ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης για την οικονομική, τουριστική, εκπαιδευτική και πολιτιστική διμερή συνεργασία, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει ότι οι δύο χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη βούλησή τους να ενισχύσουν «την ευημερία των λαών τους», τονίζοντας πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε τον όγκο του διμερούς εμπορίου μας στα 2 δισ. δολάρια». Πρόσθεσε δε ότι σε παγκόσμια και περιφερειακά θέματα η Αγκυρα εκτιμά τις «προσπάθειες που καταβάλλουν τα Τίρανα για ειρήνη».

Από τη μεριά του ο Ράμα χαιρέτισε την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, της οποίας - όπως είπε - η εγχώρια αμυντική παραγωγή «είναι γνωστή παγκοσμίως», και συμπλήρωσε ότι «τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μας δόθηκαν είναι πολύ σημαντικά, γιατί δείχνουν ότι η Αλβανία δεν μπορεί να χτυπηθεί».

Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν από κοινού το Μεγάλο Τζαμί των Τιράνων, που θεωρείται το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος σε όλα τα Βαλκάνια, την κατασκευή του χρηματοδότησαν τουρκικά κεφάλαια και ο Ράμα το αποκάλεσε «σύμβολο της αδελφότητας μεταξύ των εθνών μας».

Τον Φλεβάρη ο Ερντογάν, υποδεχόμενος τον Ράμα στην Αγκυρα, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία ανήκει στους πέντε μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία, με 3,5 δισ. δολάρια.

Σήμερα ο Ερντογάν αναμένεται για επίσημες επαφές στο Βελιγράδι, με αναλυτές να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για επέκταση των σχέσεών τους αναβαθμίστηκε ειδικά μετά την επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στη Σερβία το 2017.

Ο Σέρβος αναλυτής Βουκ Βουκσάνοβιτς περιέγραψε στη «Σαμπάχ» τα Βαλκάνια ως «μια ιστορία επιτυχίας (success story) για την Τουρκία» και δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί «αν δούμε μια στρατιωτική συμφωνία στο τέλος αυτής της επίσκεψης», υποστηρίζοντας ότι οι επαφές του Ερντογάν θα επικεντρωθούν «στη στρατιωτική συνεργασία, στη θέση των τουρκικών επιχειρηματικών εταιρειών και στις προσπάθειες του Βελιγραδίου να πείσει την Αγκυρα να μειώσει την υποστήριξή της προς το Κόσοβο».

Σύμφωνα με στοιχεία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας - Σερβίας τα οποία επικαλέστηκε το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία αυξήθηκαν από 1 εκατ. σε 400 εκατ. δολάρια την τελευταία δεκαετία.

Οι τουρκικές εξαγωγές στη Σερβία έφτασαν τα 2,13 δισ. δολάρια το 2022, από 1,14 δισ. το 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ