Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμακώνονται οι εγκληματικές ισραηλινές επιθέσεις

Στο στόχαστρο του Ισραήλ και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ

2024 The Associated Press. All

Καθημερινά κλιμακώνει το Ισραήλ τις εγκληματικές επιθέσεις και επιδρομές στον Λίβανο, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων, των τραυματιών και των εκτοπισμένων, χωρίς την ίδια ώρα να επιτυγχάνονται «θεαματικά αποτελέσματα» στις ισραηλινές επιχειρήσεις εισβολής στον νότιο Λίβανο, παρά τη στρατιωτική υπεροπλία και τις «πλάτες» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σε μια εξέλιξη χαρακτηριστική για την ένταση των επιθέσεων εναντίον του Λιβάνου, οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν χθες ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο την αποστολή των περίπου 10.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), που παραμένουν παρατεταγμένοι στη λεγόμενη «μπλε γραμμή», στα μη επακριβώς καθορισμένα σύνορα με το Ισραήλ.

Η διοίκηση της UNIFIL επιβεβαίωσε ότι χτες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 2 Ιταλοί κυανόκρανοι στην πόλη Ρας Νακούρα, όπου έχει την έδρα της η αποστολή. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν ξεκάθαρα σηματοδοτημένες θέσεις των κυανοκράνων, καταστρέφοντας οχήματα και σύστημα τηλεπικοινωνίας. Καταγράφηκε επίσης ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος να πετά πάνω από θέσεις των κυανοκράνων, στην είσοδο του στρατώνα, με απειλητικές διαθέσεις. Στη συνέχεια έριξε σκόπιμα σε θέσεις κυανοκράνων και σε κάμερες επιτήρησης, εξουδετερώνοντάς τες, σε μια προσπάθεια να «εξαφανίσουν» στοιχεία από την παράνομη δράση τους...

Βάσει σχεδίου βομβάρδισε και την περιοχή UNP 1-32, όπου συνήθως γίνονται οι τριμερείς συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της αποστολής του ΟΗΕ, του στρατού του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της η αποστολή του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση σε κυανόκρανους συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τις σκόπιμες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην αποστολή κυανοκράνων επιβεβαίωσε και ο λιβανέζικος στρατός, ενώ τις καταδίκασαν στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις, το Ισραήλ μέσω του πρέσβη του στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, απαίτησε να ...μετακινηθούν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ «πέντε χιλιόμετρα βορειότερα», για να διευκολύνουν τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο!

«Η σύστασή μας είναι η UNIFIL να μεταφερθεί 5 χιλιόμετρα βορειότερα για να αποφύγει τον κίνδυνο, καθώς η μάχη εντείνεται και για όσο η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ευμετάβλητη λόγω της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ», ανέφερε προκλητικά ο Ντανόν.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες κάθε μέρα

Υπολογίζεται ότι από τις 23 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε η κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 419.000 αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία.

Από τα πάνω από 1.050 κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων σε όλη τη χώρα, σε τουλάχιστον 800 επικρατεί το αδιαχώρητο.

Σε ανακοίνωσή του για τα θύματα του τελευταίου 24ωρου, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει τουλάχιστον 22 νεκρούς και πάνω από 80 τραυματίες.

Αργότερα χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 5 εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αυτών των θυμάτων σε τουλάχιστον 115.

Το βράδυ, σύμφωνα με το «Al Jazeera», οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Βηρυτού, τις Raas el-Nabaa και al-Nuweiri, με τις πρώτες πληροφορίες τις οποίες μετέδιδαν ειδησεογραφικά μέσα να αναφέρουν τουλάχιστον 18 νεκρούς και 92 τραυματίες.

Από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι χτες ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις είναι πάνω από 2.141 και των τραυματιών 10.099.

Στο μεταξύ συνεχίζονται σφοδρές μάχες στον νότιο Λίβανο, ανάμεσα στους Ισραηλινούς εισβολείς και σε μαχητές της Χεζμπολάχ.

Χτες το πρωί Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, αφού αναφέρθηκε στην αύξηση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο, επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε ο 12ος Ισραηλινός στρατιώτης στην περιοχή από τις 23 Σεπτέμβρη.

Λίγες ώρες αργότερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας του έκαναν επιδρομή και σκότωσαν 2 διοικητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο: Τον Αχμάντ Μουστάγκα Αλχάτζ Αλι, υπεύθυνο για την εκτόξευση ρουκετών και πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ, και τον Μουχάμαντ Αλί Χαμντάν, διοικητή αντιαρματικών μονάδων στο Μέις αζ Τζάμπαλ στα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ.

Ισραηλινές επιδρομές στη Συρία

Προχτές το βράδυ ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στη διάρκεια βομβαρδισμού στην Κουνέιτρα της νότιας Συρίας σκότωσε τον Αντχάμ Τζαχούτ, επιχειρησιακό στέλεχος της Χεζμπολάχ στην περιοχή κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Ακολούθησε χτες το πρωί άλλη μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις κεντρικές επαρχίες της Συρίας Χομς και Χάμα, με αποτέλεσμα «υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα», όπως ανέφερε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ανακρίνεται Ιρανός στρατηγός της δύναμης Κουντς

Το ίδιο διάστημα, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης των επίλεκτων δυνάμεων Αλ Κουντς των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», στρατηγός Ισμαήλ Καανί, είναι μεν σώος και αβλαβής αλλά έχει τεθεί υπό «φρούρηση» και ανακρίνεται, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για τυχόν παραβιάσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας στις ειδικές δυνάμεις και στις υπηρεσίες ασφαλείας στο Ιράν, μετά τα διαδοχικά πλήγματα του Ισραήλ σε σημαντικούς Ιρανούς αξιωματούχους ή εταίρους και αρχηγούς «φιλοϊρανικών» οργανώσεων, με πρώτη την περίπτωση του δολοφονηθέντος αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Οι υποψίες για παραβιάσεις του πλαισίου ασφάλειας στα ανώτερα κλιμάκια των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κινήθηκαν όταν στις 4 Οκτωβρίου δολοφονήθηκε σε ισχυρή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ο μέχρι τότε αναμενόμενος διάδοχος του Νασράλα στη Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν, σε μυστική υπόγεια βάση της οργάνωσης. Ο στρατηγός Καανί με κάποια δικαιολογία δεν προσήλθε, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο στη συνεδρίαση σημαντικού συμβουλίου. Οταν έγινε η ισραηλινή επίθεση, η απουσία του κίνησε υποψίες.

Οκτώ πηγές σε Ιράν, Ιράκ και Λίβανο τις οποίες επικαλείται το «Middle East Eye» ανέφεραν ότι ο Καανί κρατείται και ανακρίνεται στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας μετά τις δολοφονίες ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ