Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο Κατάρ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Στο Ισραήλ το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει τα σχέδια για χτυπήματα σε ιρανικό έδαφος

Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ
Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ
Την περιοδεία του σε χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου συνέχισε χτες, μεταβαίνοντας στο Κατάρ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, στο φόντο των σχεδιασμών και κινήσεων του Ισραήλ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ για νέα, πιο ισχυρή επίθεση εναντίον της χώρας του.

Μετά τη Σαουδική Αραβία, όπου συνάντησε προχτές τον Σαουδάραβα ομόλογό του, μεταβαίνοντας στην Ντόχα συναντήθηκε με τον Καταριανό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, σεΐχη ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι. Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην πλατφόρμα «Χ» ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ισμαήλ Μπαγάι, τονίζεται πως «σημαντικές διαβουλεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ του Αραγτσί και του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, για τη γενική κατάσταση στην περιοχή και τις διμερείς μας σχέσεις» και προστίθεται: «Είναι ευθύνη όλων των κρατών να εντείνουν στον μέγιστο βαθμό τις προσπάθειές τους για την προστασία της περιοχής μας από μια καταστροφή, βάζοντας τέλος στη γενοκτονία στη Γάζα και στην επιθετικότητα εναντίον του Λιβάνου».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν τις «τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, συγκεκριμένα στη Γάζα και στον Λίβανο». Τονίζεται επίσης πως ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε τη βούληση της χώρας του «να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Στην Ντόχα του Κατάρ είχε μεταβεί την περασμένη βδομάδα ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του αν και δεν επιδιώκει τον πόλεμο με το Ισραήλ, είναι διατεθειμένη να δώσει «πιο ισχυρή απάντηση» σε περίπτωση ισραηλινών αντιποίνων. Προειδοποίησε επίσης με «συνέπειες» χώρες της περιοχής που θα συμβάλουν σε αυτές τις ισραηλινές επιθέσεις, δίνοντας, μεταξύ άλλων, άδεια για διέλευση ισραηλινών βομβαρδιστικών από τον εναέριο χώρο τους.

Χτες, το πρακτορείο «Reuters» σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, επικαλούμενο καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, ανέφερε πως τουλάχιστον τρεις μοναρχίες του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ασκούν πιέσεις στις ΗΠΑ να «πιέσει» το Ισραήλ και να εμποδίσει επιδρομές σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μπουν στο στόχαστρο συμμάχων του Ιράν και σιιτικών ένοπλων οργανώσεων και πολιτοφυλακών και οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Προσπάθησαν επίσης να διαμηνύσουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν πως σε τέτοια περίπτωση το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει και τα 120 δολάρια το βαρέλι, πράγμα που δεν θα συμφέρει ούτε την οικονομία των ΗΠΑ, πλήττοντας και τις προσπάθειες της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις για νίκη στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη.

Τα τελικά σχέδια για το επόμενο κύμα επίθεσης στο Ιράν αναμενόταν αργότερα χτες βράδυ να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, που πραγματοποίησε τη συνεδρίασή του σε στρατιωτική βάση.

Νέα όπλα στο Ισραήλ στέλνει η Γερμανία

Στο πλευρό του ισραηλινού στρατού εισβολής δεν είναι σταθερά μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η Γερμανία που είναι η δεύτερη χώρα σε εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ. Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε χτες νέες αποστολές όπλων στο Ισραήλ, απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης πως έχει μειώσει την υποστήριξη στο κράτος - δολοφόνο. «Εχουμε παραδώσει όπλα και θα παραδώσουμε και άλλα», τόνισε ο Σολτς από το βήμα της ομοσπονδιακής Βουλής στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης μνήμης με αφορμή την επέτειο από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο Σολτς διευκρίνισε πως η κυβέρνησή του έχει πάρει αποφάσεις που διασφαλίζουν ότι «θα υπάρξουν σύντομα περαιτέρω αποστολές όπλων στο Ισραήλ». Απευθυνόμενος στον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, έκανε λόγο για «ψευδείς κατηγορίες» που διαψεύδουν τέτοια σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ