Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
«Προεκλογική εκστρατεία» της προέδρου της Κομισιόν

Για να ενισχυθούν η εκλογή της Σάντου και η ένταξη στην ΕΕ

«Προεκλογική εκστρατεία» στη Μολδαβία πραγματοποίησε χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγγέλλοντας «οικονομικό πακέτο» της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η «φιλοδυτική» Πρόεδρος, Μάγια Σάντου, ενόψει των προεδρικών εκλογών, αλλά και του δημοψηφίσματος για ένταξη στην ΕΕ στις 20 Οκτώβρη.

Οι αρχές της Μολδαβίας καταγγέλλουν σοβαρή ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Εξάλλου η φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κισινάου έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι επιδιώκει την ανατροπή της.

Ενώ οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και με τις φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις στη Μολδαβία, η Σάντου επιδιώκει μια δεύτερη προεδρική θητεία, ενώ παράλληλα θα γίνει δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση στην ΕΕ ως «στρατηγικός στόχος» στο Σύνταγμα της χώρας.

Η Σάντου έχει ηγηθεί της προσπάθειας της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ και ελπίζει να γίνει μέλος έως το 2030.

«Η επίσκεψη αυτή τονίζει τις εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ του Κισινάου και των Βρυξελλών», σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο της Προέδρου της Μολδαβίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Σάντου είναι το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές και έχει άνετο προβάδισμα έναντι των 10 άλλων υποψηφίων. Δείχνουν επίσης ότι η πλειοψηφία των Μολδαβών τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χτες στο Κισινάου την παροχή βοήθειας ύψους 1,8 δισ. ευρώ στη χώρα για την περίοδο 2025 - 2027, για να «ανακαινίσουμε σχολεία», «να κατασκευάσουμε δύο νέα νοσοκομεία», «να αναπτύξουμε το ίντερνετ» όπως και υποδομές μεταφορών και Ενέργειας «που συνδέονται με το ευρωπαϊκό δίκτυο».

Σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι πρόκειται για «το πιο σημαντικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ» στη Μολδαβία.

«Η προσέγγιση με την ΕΕ έχει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες», επισήμανε η Σάντου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ