Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέο μακελειό σε σχολείο - καταφύγιο αμάχων στη Γάζα, με δεκάδες νεκρούς

2023, The Associated Press. Al

Νέα εγκλήματα προσθέτει καθημερινά εδώ και έναν χρόνο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Χτες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ξαναχτύπησε σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων αμάχων, στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας.

Τα συνεργεία διάσωσης έβγαλαν από τα ερείπια τουλάχιστον 28 νεκρούς και άλλους 54 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά και έφηβοι.

Παράλληλα, στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας τα ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα συνέχισαν την πολιορκία, σκοτώνοντας άλλους 3 ανθρώπους, ενώ 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Συνολικά, από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42.065 Παλαιστίνιοι και πάνω από 97.886 έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι η πρώην ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, σε έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιήσει στις 30 Οκτωβρίου κατηγορεί το Ισραήλ για «ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις».

«Ειδικά τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας άμεσα και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος Υγείας», δήλωσε η Πιλάι εν αναμονή της παρουσίασης της έκθεσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μοίρασαν πάνω από 120.000 όπλα σε εποίκους της Δυτικής Οχθης

Στοιχεία που δημοσίευσε χτες το «Al Jazeera» αναδεικνύουν το ζήτημα του εξοπλισμού εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, που κλιμακώνουν καθημερινά τις βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων της περιοχής.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν πάνω από 1.434 περιστατικά ένοπλης και άλλης βίας από Εβραίους εποίκους στη Δυτική Οχθη, τα περισσότερα σε Ραμάλα, Ναμπλούς και Χεβρώνα.

Οι έποικοι στη Δυτική Οχθη υπολογίζονται σε πάνω από 700.000 και ζουν σε περίπου 250 εποικισμούς. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 3.500 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών για την «ιουδαιοποίηση» της περιοχής και την αποτροπή ίδρυσης βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εδαφική συνοχή.

Σε αυτό το φόντο, οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν χτες κοντά στη Ναμπλούς, σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής Σεβάστειας.

Παράλληλα, χτες σε όλη τη Δυτική Οχθη συνέλαβαν πάνω από 25 Παλαιστίνιους.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν χτες ότι συνέλαβαν 5 Αραβες πολίτες της χώρας επειδή σχετίζονταν με το «Ισλαμικό Κράτος» και σχεδίαζαν να εξαπολύσουν «τρομοκρατική επίθεση» στο γνωστό εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ, «Azrieli Mall».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπων της αστυνομίας και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, οι ύποπτοι ήταν από την πόλη Ταγίμπ του κεντρικού Ισραήλ.

Τα φερόμενα σχέδιά τους αποκαλύφθηκαν από πράκτορες μετά από έρευνες ενός μήνα.

Ισραηλινοί στρατιώτες απαιτούν συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων

Πάνω από 100 Ισραηλινοί στρατιώτες προειδοποίησαν με επιστολή τους ότι θα σταματήσουν να πολεμούν στη Γάζα αν η κυβέρνηση δεν επιδιώξει άμεσα συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», 130 στρατιώτες αναφέρουν σε επιστολή τους προς το υπουργικό συμβούλιο και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χέρτζι Χαλεβί, ότι ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έχει περάσει «τα εσκαμμένα» και «συνεχίζει έναν πόλεμο που κοστίζει ζωές ανθρώπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ