Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Ταξίδι - αστραπή στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Ζελένσκι

Στον απόηχο της ακύρωσης της ευρωατλαντικής συνόδου κορυφής στο Ράμσταϊν - Σύμφωνα με δημοσιεύματα ζητά «εγγυήσεις ασφαλείας» και άμεση ένταξη στην ΕΕ

Ο Ζελένσκι με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον νέο γγ του ΝΑΤΟ

2024 The Associated Press. All

Ο Ζελένσκι με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον νέο γγ του ΝΑΤΟ
Εντατικές διαβουλεύσεις έχει το Κίεβο με κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις τελευταίες μέρες, με φόντο την προώθηση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, όπου καταλαμβάνει σταθερά ουκρανικά εδάφη και πόλεις στρατηγικής σημασίας.

Μετά την αναβολή της συνόδου κορυφής των ΝΑΤΟικών κρατών και «συμμάχων» τους στη βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι πραγματοποιεί περιοδεία - αστραπή στις βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο Ράμσταϊν ο Ζελένσκι επρόκειτο να παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας, αλλά η σύνοδος αναβλήθηκε μετά την ακύρωση του ταξιδιού του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λόγω του τυφώνα «Μίλτον».

Χτες ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ και τον νέο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Στη συνέχεια επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο Παρίσι, στη Ρώμη θα συναντήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζ. Μελόνι, και στο Βατικανό τον Πάπα, ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι το Βερολίνο για συνομιλίες με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολ. Σολτς. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει στο μισό στον προϋπολογισμό του 2025 το ποσό που δαπανά για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Κιέβου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε «τη σιδερένια υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Στάρμερ και Ζελένσκι συνομίλησαν σχετικά με τη στρατιωτική και πολιτική στήριξη που θα χρειαστεί η Ουκρανία μέσα στους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στάρμερ. Πρόσθεσε πως ο Στάρμερ επανέλαβε την άποψη της Βρετανίας ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, αλλά υπογράμμισε ότι η θέση του Λονδίνου ως προς τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» παραμένει ίδια.

«Πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά και για την άμυνα της Δύσης και το πώς παραμένουμε ασφαλείς», σχολίασε ο Ρούτε σχετικά με το «σχέδιο νίκης».

«Τα βασικά θέματα των συζητήσεών μας ήταν η ευρωατλαντική ολοκλήρωση και η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αυτά είναι τα βήματα που θα δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες για την αποκατάσταση μιας δίκαιης ειρήνης», είπε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον γγ του ΝΑΤΟ.

Δημοσιεύματα για «κατάπαυση του πυρός», «εγγυήσεις» ασφαλείας και ένταξη στην ΕΕ

Καθημερινά είναι τα δημοσιεύματα με «διαρροές» και σενάρια γύρω από τις διαβουλεύσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο για την εξέλιξη του πολέμου, με δεδομένες τις συνεχείς εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία.

Δημοσίευμα της ιταλικής «Corriere della Sera» υποστηρίζει πως το Κίεβο θα ήταν έτοιμο να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός στη σημερινή γραμμή του μετώπου, απαιτώντας, ωστόσο, ταυτόχρονα «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ και άμεση ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τις επικείμενες επισκέψεις του σε Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο ο Ουκρανός Πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί άμεσα στην ΕΕ.

«Οι ενέργειες του Ζελένσκι αντανακλούν την πεποίθηση ότι έχει έρθει η ώρα να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από τη στρατιωτική σύγκρουση που δεν θα γονατίσουν την Ουκρανία», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, αναφέροντας πως τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Ουκρανία έχασε τα περισσότερα εδάφη της από το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η Ρωσία κατέλαβε τουλάχιστον 468 τ. χλμ. σε έναν μήνα.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο Zελένσκι πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για το πολιτικό του σχέδιο». «Δεν μπορεί να αποκηρύξει επισήμως τα εδάφη που έχει χάσει, αυτό είναι πάρα πολύ αντιδημοφιλές για οποιονδήποτε Ουκρανό πολιτικό, αλλά είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός στην τρέχουσα γραμμή του μετώπου, χωρίς να αναγνωρίζει νέα επίσημα σύνορα, με αντάλλαγμα τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ, στο μοντέλο της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Φιλιππίνων.

Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου διέψευσε το δημοσίευμα, υποστήριξε πως το Κίεβο δεν εξετάζει κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής του μετώπου και ότι μόνη βάση για διαπραγματεύσεις είναι η ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης».

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ, μετέδωσε χτες πως «οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να είναι έτοιμος να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση» για τον τρόπο που θα «τερματιστεί» ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Προ ημερών και ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη στις ΗΠΑ «μπορεί να υπάρξει μια νέα ώθηση, μια νέα προσπάθεια να κινηθεί η διπλωματική κατάσταση, αλλά δεν νομίζω ότι θα υψώσουμε λευκή σημαία και θα τα παρατήσουμε. Μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουμε πως θα υπάρξει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις».

Τα ενεργειακά αποθέματα της Ουκρανίας μέρος των διαπραγματεύσεων

Φυσικά, από τα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων είναι η Ενέργεια και εδώ παίζει ρόλο η ανακοίνωση του Κιέβου ότι θα σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μόλις λήξει το συμβόλαιο με την «Gazprom» στα τέλη του 2024.

Χτες ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας αερίου «Naftogaz» τόνισε πως με τα σημαντικά ενεργειακά της αποθέματα, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, και με τις ανεπτυγμένες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, «η Ουκρανία μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στο νέο γεωπολιτικό, γεωοικονομικό περιβάλλον».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της «Naftogaz», είχε συζητήσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης επενδύσεων «βιώσιμης Ενέργειας» με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Ανατολική Ευρώπη.

Η εκπνοή της συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ουγγαρία, καθώς η χώρα θα μπορεί να παίρνει αέριο μέσω του αγωγού «Turkstream», δήλωσε χτες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο «Turkstream» μπορεί να βοηθήσει επίσης άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν προμήθειες αερίου, δήλωσε στη διάρκεια διάσκεψης για την Ενέργεια που διεξάγεται στη Ρωσία.

Η Ουγγαρία έχει ήδη λάβει πάνω από 5,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία φέτος, δηλαδή περισσότερα από ό,τι πέρυσι.

Αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιωτικούς στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Νότιας Κορέας ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό προκειμένου να βοηθήσει τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και μπορεί να εξετάζει μια μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ-χιουν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να αναπτύξει στρατεύματα για να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Κιμ δήλωσε επίσης στη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης πως οι ειδησεογραφικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες Βορειοκορεάτες αξιωματικοί του στρατού σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πλήγμα σε περιοχή που ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας είναι πιθανόν αληθινές.

Την περασμένη εβδομάδα, η «Kyiv Post» ανέφερε ότι έξι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό χτύπημα στις 3 Οκτώβρη.

Υπάρχουν δεκάδες Βορειοκορεάτες πίσω από τις ρωσικές γραμμές, σε ομάδες που «υποστηρίζουν συστήματα εκτοξευτών για πυραύλους KN-23», είπε μια ουκρανική πηγή στον «Guardian». Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν ήδη κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ ότι προμήθευσε τη Μόσχα με πυρομαχικά και βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, υπέγραψαν τον Ιούνη συμφωνία για αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κάποιας από τις δύο χώρες, με τον Κιμ να κάνει λόγο για «συμμαχία».

«Μοιάζει με άλλη μια σειρά ψευδών ειδήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε ένδειξη εκ μέρους της Ουκρανίας ότι είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός, παρά τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ.

«Πρόβα» πυρηνικού πολέμου από το ΝΑΤΟ

Ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα η ετήσια πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ, σε ένα φόντο αυξημένης πυρηνικής ρητορικής από τη Μόσχα, η οποία άλλαξε το πυρηνικό της δόγμα, ανακοίνωσε ο Μ. Ρούτε.

Μαχητικά αεροσκάφη F-35A και βομβαρδιστικά B-52 θα είναι μεταξύ των περίπου 60 αεροσκαφών από 13 χώρες που θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Steadfast Noon», η οποία δεν θα γίνει με αληθινά πυρά, αλλά περίπου 2.000 στρατιωτικοί θα προσομοιώσουν αποστολές όπου πολεμικά αεροσκάφη μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ.

«Σε έναν αβέβαιο κόσμο είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμάσουμε την άμυνά μας και να ενισχύσουμε την άμυνά μας, ώστε οι αντίπαλοί μας να γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η άσκηση θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στη Βρετανία, στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Νέα επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού

Μια ακόμη ρωσική επίθεση σημειώθηκε χτες σε λιμάνι της Οδησσού, οδηγώντας στον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 8, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας. Ολα τα θύματα είναι Ουκρανοί πολίτες, διευκρίνισε.

Ενα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Παναμά, το «Shui Spirit», υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Η επίθεση αυτή στο λιμάνι Χορνομόρσκ είναι η τρίτη που σημειώνεται στην περιοχή τις τέσσερις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τη Δευτέρα ρωσικός πύραυλος έπληξε πλοίο με σημαία Παλάου στην Οδησσό με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ουκρανός και να τραυματιστούν πέντε αλλοδαποί. Την Κυριακή από ρωσικό πύραυλο υπέστη ζημιές ένα πλοίο με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις, το οποίο ήταν φορτωμένο με καλαμπόκι, στο λιμάνι Πιβντένιι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δυτικές» εκτιμήσεις ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη για πόλεμο με το ΝΑΤΟ μέχρι το 2030 (2024-10-15 00:00:00.0)
Την κινεζική πρόταση «διευθέτησης» προωθεί η Μόσχα (2024-05-17 00:00:00.0)
Αντιδράσεις και «προειδοποιήσεις» για ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας (2023-09-15 00:00:00.0)
Τηλεφωνική συνομιλία Σι - Ζελένσκι για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου (2023-04-27 00:00:00.0)
«Ανοιχτοί» σε συνομιλίες δηλώνουν Πούτιν και Ζελένσκι (2019-04-30 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά ενδεχόμενες «άμεσες συνομιλίες» (2019-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ