Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για τη νέα περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στον Γράμμο από τη διάνοιξη δρόμου κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

Στο κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Εξαρχος, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρονται αναλυτικά όλες οι καταγγελίες που έχουν κάνει οι φορείς της περιοχής, και μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Οι φωτογραφίες αλλά και αυτοψίες κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής δείχνουν ότι το έργο διάνοιξης του δρόμου στον αυχένα Γκέσου - Περήφανου - Σκίρτση - Κιάφα είναι στην αλπική ζώνη του Γράμμου, σε υψόμετρο πάνω από τα 2.200 μ. και θυμίζει ανάλογες εργασίες διάνοιξης δρόμων για διάβαση και εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η ίδια η Περιφέρεια έχει διαβεβαιώσει πως το έργο δεν αφορά σε αιολικό πάρκο. Ταυτόχρονα, όμως, επικαλέστηκε στρατιωτικό απόρρητο ως προς τη σκοπιμότητα του έργου. Τα γεγονότα διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό, αφού εκπρόσωπος του ΓΕΣ με δήλωσή του σε ηλεκτρονική εφημερίδα ανέφερε: "Αρχές του καλοκαιριού υπήρξε ένα αίτημα από την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο ζητούσε τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διάνοιξη ήδη υφιστάμενης οδού. Λοιπόν, εμείς, ως Ενοπλες Δυνάμεις, απαντήσαμε ότι ναι, έχουμε όλη την καλή διάθεση. Μπορούμε να διαθέσουμε μηχάνημα. Εφόσον υπάρξει όμως διαβεβαίωση ότι δεν χρειάζονται αδειοδοτήσεις, ότι δεν αποτελεί περιοχή Natura ή δεν υπάρχει κάτι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία είτε από τη Δασική Υπηρεσία. Υπήρξαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου, οπότε διαθέσαμε το μηχάνημα".

Την ίδια ώρα, οργιάζουν οι φήμες στην περιοχή για πιθανό κατά παραγγελία έργο από διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούνται στον χώρο της χιονοδρομίας και του "off road", ενώ δεν περνούν απαρατήρητες, επίσης, οι επισημάνσεις κατοίκων για τη μακρόχρονη επίμονη απαίτηση ορισμένων παραστρατιωτικών κύκλων, που απαιτούν να γίνει διάνοιξη δρόμου έως και το ύψωμα 2.520.

Κατόπιν των παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

- Θα ενημερώσουν επίσημα για το ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ποιος ο λόγος, η σκοπιμότητά του, αφού απ' ό,τι φαίνεται εμπλέκονται τουλάχιστον 2 υπουργεία και μια Περιφέρεια;

- Εχουν κατατεθεί και εγκριθεί οι αναγκαίες και απαραίτητες μελέτες στα αρμόδια Δασαρχεία Κόνιτσας και Καστοριάς;

- Εχουν δοθεί και ποιες άδειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες πριν από την έναρξη των έργων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ