Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια απ' τον Γράμμο!

Κινητοποίηση την περασμένη Κυριακή στην Αετομηλίτσα για την υπεράσπιση του ηρωικού βουνού

Κινητοποίηση διοργάνωσε την Κυριακή το πρωί η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ στην Αετομηλίτσα, μπαίνοντας μπροστά στην υπεράσπιση του Γράμμου. Ταυτόχρονα η Κομματική Οργάνωση κάλεσε τους κατοίκους των Mαστοροχωρίων, όλων των χωριών του Γράμμου να υπερασπιστούν τα βουνά που τους ανήκουν, απέναντι σε κάθε προσπάθεια ισοπέδωσης της Ιστορίας και του περιβάλλοντος. Την κινητοποίηση αγκάλιασαν θερμά οι κάτοικοι, αλλά και ορειβατικοί σύλλογοι της περιοχής, δίνοντας όλοι μαζί μια μαχητική πρώτη απάντηση στους αισχρούς σχεδιασμούς της περιφερειακής αρχής και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Θυμίζουμε πως σε μία περιοχή που έχει χαρτογραφηθεί ως «Περιοχή Ανευ Δρόμων», σε μία περιοχή εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 με την επωνυμία «Κορυφές Ορους Γράμμου» έχουν μπει με το «έτσι θέλω» της περιφερειακής αρχής της ΝΔ μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα και έχουν φτάσει ψηλά στην αλπική ζώνη, σε υψόμετρα που βρίσκονται πάνω από τα 2.100 μέτρα, υλοποιώντας διάνοιξη δρόμων που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων των γύρω χωριών, με τις ανάγκες του λαού.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Αετομηλίτσας μίλησε ο Δημήτρης Πιτσιάβας, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, για να τονίσει πως ιδιοκτήτης του Γράμμου και του Βίτσι είναι μονάχα ο λαός. Υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι των χωριών του Γράμμου δεν έχουν δώσει καμία εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση και στο τοπικό στήριγμά της, την περιφερειακή αρχή να παρέμβει, να καταστρέψει τα βουνά, να τα εκμεταλλευτεί προς όφελος της κερδοφορίας. Στο ψευδές επιχείρημα της περιφερειακής αρχής ότι η διάνοιξη του δρόμου εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ανέφερε πως αν πραγματικά ήθελε να τους βοηθήσει θα υποστήριζε τα αιτήματά τους για να έχουν ένα εισόδημα ικανό να αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος παραγωγής και να αφήνει κάτι για τις ανάγκες τις δικές τους και της οικογένειάς τους. Υποστήριξε δε ότι η δραματική μείωση της αιγοπροβατοτροφίας την προηγούμενη δεκαετία και στην περιοχή είναι αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων, που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων, για να καταλήξει ότι αν υπήρχε το ελάχιστο ενδιαφέρον για τους αγροτοκτηνοτρόφους θα φρόντιζαν για την αποκατάσταση και συντήρηση του υπάρχοντος δρόμου που συνδέει το χωριό με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.


Στη συνέχεια υπενθύμισε την πρόσφατη πρόταση που έκανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου από τον Γράμμο για «κοινό μνημόσυνο των πεσόντων», αναφέροντας: «Με τον "πόλεμο της λήθης" θέλουν να ξεχάσει ο λαός τα εγκλήματα της αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της σε βάρος όσων έδωσαν και τη ζωή τους για τη λευτεριά. Προσπαθούν να "ξεπλύνουν" τις γιορτές μίσους που ετοιμάζουν διάφορα φασιστοειδή και τον αντικομμουνιστικό οχετό που ξερνάνε κάθε χρόνο στο μνημείο του Γκέσου, το έμβλημα μίσους της αστικής τάξης προς τον αγωνιζόμενο λαό. Αλήθεια, μήπως θέλουν να ανοίξουν τον δρόμο για τη διευκόλυνση των πούλμαν; Να το ξεχάσουν αν το σκέφτονται. Δεν θα τους περάσει», τόνισε.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην επίμονη προσπάθεια χρόνων που καταβάλλει το ΚΚΕ με τη βοήθεια και ομάδας που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν, να συγκεντρώσει σημαντικό υλικό και να εκδώσει ταξιδιωτικό οδηγό που αποτυπώνει πέρα από το φυσικό κάλλος του Γράμμου και την ομορφιά της αγωνιστικής στάσης, την ομορφιά του λαϊκού αγώνα για ανώτερα ιδανικά, την πολύτιμη παρακαταθήκη της τάξης πάλης, της κορυφαίας μάχης του λαού μας που περικλείει ο Γράμμος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δ. Πιτσιάβας ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει ανεκτό, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, είτε για ανεμογεννήτριες, είτε για τουριστικά συμφέροντα, να λεηλατηθεί το βουνό που «έχει τα χνάρια των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έχει το Νοσοκομείο του ΔΣΕ που αναδείχθηκε πρόσφατα μετά από πολλά χρόνια. Γι' αυτό βροντοφωνάζουμε κάτω τα χέρια από τον Γράμμο».

Στην κινητοποίηση τον λόγο επίσης πήραν η Ασπα Σκαπέρδα, μέλος του συλλόγου «Η Αετομηλίτσα», ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με καταγωγή από την Αετομηλίτσα, και ο Τάκης Σδούκος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Κόνιτσας.

Ακολούθησε ανάβαση σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, στην οποία συμμετείχαν και οι ορειβατικοί Σύλλογοι Κοζάνης, Βελβεντού, Αρτας, Πρέβεζας, Βoΐου, Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Καστοριάς. Οι ορειβατικοί Σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για όλο το νομικό οπλοστάσιο που επιτρέπει, παρά τη διαφωνία της επιστημονικής κοινότητας και των ίδιων των κατοίκων, να γίνονται «έργα» καταπώς βολεύει τον εκάστοτε σχεδιασμό της και απαιτούν να σταματήσουν όλες οι εργασίες και να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν ήδη γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ