Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Η εταιρεία διαστημικών μεταφορών SpaceX εκτόξευσε την Κυριακή από το Τέξας τον γιγαντιαίο πύραυλο «Starship» για την πέμπτη δοκιμαστική πτήση του, με σκοπό την παρουσίαση της πρώτης προσπάθειας που κάνει η εταιρεία για την επιστροφή του πρώτου ορόφου του προωθητή πυραύλου, στη βάση εκτόξευσης. Ο προωθητής του πρώτου επιπέδου του πυραύλου «Super Heavy» εκτοξεύτηκε από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης της SpaceX στην περιοχή Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στέλνοντας τον δεύτερο όροφο του πυραύλου «Starship» σε μία διαστημική τροχιά, με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό στα δυτικά της Αυστραλίας, με στόχο την είσοδό του στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια την προσεδάφιση του σε μία πλωτή εξέδρα. Ο προωθητής του πυραύλου έγινε κατορθωτό να προσγειωθεί στην βάση του εκτοξευτήρα, κάτι που θεωρείται πρωτοποριακό.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 τιμήθηκαν χτες οι Ντάρον Ατζέμογλου (ΗΠΑ/Τουρκία), Σάιμον Τζόνσον (Βρετανία/ΗΠΑ) και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον (Βρετανία/ΗΠΑ) «για μελέτες σχετικά με το πώς οι θεσμοί διαμορφώνονται και επηρεάζουν την ευημερία».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας «Stellantis», Κάρλος Αβάρες, δεν απέκλεισε κύμα απολύσεων το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι για να συμβαδίσει κανείς με τον κινεζικό ανταγωνισμό και να παραμείνει κερδοφόρος, χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιλαμβάνουν την κατάργηση ορισμένων εμπορικών σημάτων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΘΗΝΑ.-- Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες πως συνελήφθη την Κυριακή στην Αθήνα κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Ισραηλινός Κροίσος γνωστός και ως Ισραηλινός «βασιλιάς των διαμαντιών» που δραστηριοποιείται στον χώρο της εξόρυξης πολύτιμων λίθων Μπένι Στάινμετζ, μετά από ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του από τις διωκτικές αρχές της Ρουμανίας. Ο 68χρονος τέθηκε αρχικά υπό κράτηση καθώς κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αναμενόταν αργότερα χτες να εμφανιστεί στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Κατά πληροφορίες ο Στάινμετζ αφέθηκε χτες ελεύθερος στην Αθήνα με εγγύηση 5.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.-- Την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού «κεντροδεξιών» και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Μπιάρνι Μπενέντικτσον. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανήλθε στην εξουσία τον Νοέμβρη του 2021. Ο Μπενέντικτσον ζήτησε από την Πρόεδρο της χώρας Χάλα Τομασντότιρ την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Νοέμβρη, δηλώνοντας «διαφορετικές απόψεις (...) για θέματα που κυμαίνονται από την εξωτερική πολιτική έως τους αιτούντες άσυλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ