Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ωμή παραδοχή της ύπαρξης αστυνομικών - προβοκατόρων
  • Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στέλνονται αστυνομικοί με πολιτικά σε διαδηλώσεις. Ποινικοποίησε την εξουδετέρωσή τους και την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων
  • Αλ. Παπαρήγα: Αποτελεί σοβαρό ζήτημα η συγκεκριμένη ομολογία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξεδιάντροπα ομολόγησε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός ότι στις διαδηλώσεις στέλνονται αστυνομικοί με πολιτικά -- οι οποίοι αποτελούν θυλάκους για τη δημιουργία προβοκάτσιας -- ενώ έφτασε στο έσχατο σημείο ντροπής να πει ότι η πρόσφατη εξουδετέρωση του αστυνομικού με πολιτικά σε εργατική διαδήλωση ήταν «πράξη προβοκάτσιας» από τους διαδηλωτές, οι οποίοι εμφανίστηκαν και ως κοινοί λωποδύτες αφού, κατά τον πρωθυπουργό, έκλεψαν τα χρήματα του αστυνομικού και τον έδειραν!

Τα παραπάνω πρωτοφανή όσο και αποκαλυπτικά εκστομίστηκαν από τον Κ. Σημίτη σε απάντησή του σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία τον καλούσε να απολογηθεί για τα κρούσματα παρακολούθησης διαδηλώσεων με αφορμή τη σύλληψη αστυνομικού με πολιτικά στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

«Ανοίγεται ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος», είπε η Αλ. Παπαρήγα σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι ποινικοποιείται πλέον η περιφρούρηση του δικαιώματος να κάνει κάποιος πορεία χωρίς αστυνομικούς με πολιτικά.

Κατά τον πρωθυπουργό, η αστυνομία «περιφρουρεί τις εκδηλώσεις» για να μην εμφανιστούν «κάποιοι άλλης γνώμης, ακροδεξιοί, για παράδειγμα, και αρχίσουν να πετάνε νεράντζια»! Για να γίνει αυτό, ομολόγησε, «η αστυνομία χρησιμοποιεί τόσο ένστολους όσο και πρόσωπα με πολιτική περιβολή. Αυτό γίνεται εδώ και πολύ καιρό και γίνεται και τώρα και εξασφαλίζει τη σωστή πληροφόρηση για την ειρηνική εξέλιξη μιας πορείας».

Δε σταμάτησε όμως εδώ ο πρωθυπουργός την ομολογία για την αποστολή προβοκατόρων αστυνομικών, αλλά έσπευσε στη δευτερολογία του, όταν δεν υπήρχε δυνατότητα ανταπάντησης, να ποινικοποιήσει και την εξουδετέρωσή τους από τους διαδηλωτές, όπως έγινε στην πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση. Αξίζει η παράθεση της πρωτοφανούς αυτής δήλωσης όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής:

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Υπάρχουν αστυνομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία και στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με διαβεβαίωσε ότι αστυνομικός «συνελήφθη» από τους διαδηλωτές, εδάρη, του πήραν και τα χρήματα, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τι είναι αυτά; Οχι έτσι. Παρέδωσαν το όπλο στον υπεύθυνο ασφαλείας.

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ: Είναι ντροπή αυτά.

...

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Οσον αφορά την οργάνωση πράξεων προβοκάτσιας, με συγχωρείτε αλλά πράξεις προβοκάτσιας μπορεί να κάνει ο οιοσδήποτε για να προκαλέσει πολιτικό θέμα. Και πράξη προβοκάτσιας μπορεί να είναι και αυτή η εντός εισαγωγικών σύλληψη κάποιου αστυνομικού, ο οποίος εκτελεί το καθήκον του.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δηλαδή τον πήραμε εμείς και τον βάλαμε στην πορεία...

Μετά από τα παραπάνω αποκαλυπτικά μάταια ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να ισχυριστεί ότι «η αστυνομία δε χρειάζεται μηχανισμούς παρακολούθησης γιατί λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και σύμφωνα με το Σύνταγμα». Μάλιστα, παρά τα όσα απαράδεκτα περί παρουσίας αστυνομικών-προβοκατόρων στις διαδηλώσεις είχε πριν δηλώσει, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «απαράδεκτες είναι οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις που προβάλλονται» για την τέτοιου είδους δράση των αστυνομικών με πολιτικά.

Ολα δε τα παραπάνω, κατά τον πρωθυπουργό, γίνονται γιατί η κυβέρνηση και η πολιτεία «θέλουν να προστατεύουν το φρόνημα και προστατεύουν επίσης την ελευθερία των μελών του ΚΚΕ και οποιασδήποτε άλλης παράταξης να διαδηλώνει τις απόψεις της»!

Απροκάλυπτη η ομολογία

Στην τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ομολογείται η δραστηριότητα αστυνομικών με πολιτικά, τονίζοντας:

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τουλάχιστον ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την 18η περίπτωση (σ.σ. ο ένοπλος αστυνομικός με πολιτικά) που καταθέσαμε εδώ στη Βουλή για παρακολούθηση όχι μόνο των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ -- σε αυτές δεν μπορούν εύκολα να διεισδύσουν διάφοροι -- αλλά για τις δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος, του φιλειρηνικού, του αντιπολεμικού, του εργατικού κ.ά.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε αυτό που δεν είχε παραδεχτεί μέχρι τώρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, διότι οι απαντήσεις που είχαμε στις 17 προηγούμενες περιπτώσεις που έχουμε καταθέσει ήταν είτε κατά λάθος βρέθηκε εκεί ο αστυνομικός, είτε δεν κατάλαβε γιατί βρέθηκε, είτε ήταν υπερβολές, είτε γιατί αλλού πήγαινε και αλλού βρέθηκε.

Είναι όμως πάρα πολύ σοβαρό γιατί αναγνώρισε ότι υπάρχουν ομάδες με πολιτικά που μπαίνουν μέσα στις διαδηλώσεις για να τις προστατεύσουν.

Μέχρι τώρα έλεγαν, από τους τρομοκράτες. Τώρα, από την ακροδεξιά. Αυτή η ομολογία γίνεται για να κρυφτούν τα πιο σοβαρά που υπάρχουν κάτω από αυτήν τη "δημοκρατική", όπως θέλει να πει ο πρωθυπουργός, αστυνόμευση των διαδηλώσεων.

Εμείς, σας το λέω καθαρά, δε φοβόμαστε αν υπάρχουν αυτοί με πολιτικά μη δουν τα πρόσωπά μας. Εμείς δε φοράμε μάσκες -- οι κομμουνιστές -- και πηγαίνουμε κανονικά και ανοιχτά στις διαδηλώσεις. Οι μηχανισμοί αυτοί, πέρα από την αποστολή καταγραφής, πέρα από το γεγονός ότι αυτή η καταγραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική πίεση, για προσωπική τρομοκρατία, περιέχει και ένα άλλο στοιχείο, τη διοργάνωση πράξεων προβοκάτσιας.

Εδώ υπάρχει καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που λέει ότι παρακολουθούν τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες των αστυνομικών και υπάρχουν και συγκεκριμένες αναφορές πως έγινε σε ανάλογη εκδήλωση στη Μυτιλήνη της Λέσβου.

Εμάς λοιπόν ποιος θα μας προφυλάξει από τις προβοκάτσιες, πέρα από το ότι το πρόβλημα της προσωπικής πίεσης και το πρόβλημα της δίωξης, όταν χρειαστεί, και αυτό θα υπάρχει. Και μου έκανε εντύπωση, κύριε πρωθυπουργέ, ότι ξεχάσατε τώρα αυτό που έχετε νομιμοποιήσει, τη δυνατότητα διείσδυσης σε κόμματα και σε μαζικές οργανώσεις, τάχα, για την προφύλαξη από την τρομοκρατία, ότι τώρα πρέπει να προσθέσουμε και έναν άλλο λόγο, που δεν έχει ακόμα νομιμοποιηθεί, την ακροδεξιά.

Και πολύ φοβάμαι, παρακολουθώντας τα τελευταία γεγονότα, ότι η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να ενδυναμωθεί ένα κίνημα ή ένα κόμμα ακροδεξιό για πολιτικές σκοπιμότητες, όπως έγινε στη Γαλλία του Μιτεράν, όπως έκανε βεβαίως με τη σειρά του και ο Πρόεδρος Σιράκ. Και τα πράγματα εδώ μπλέκουν. Εμείς ξέρουμε ότι υπάρχει υπηρεσία υποδιεύθυνσης κρατικής ασφαλείας, υπάρχει υπηρεσία προστασίας του πολιτεύματος, που εκτελεί βρώμικες δουλιές, πέρα από την αναγκαιότητα που υπάρχει για κάθε κράτος να υπερασπίζεται την εθνική του ασφάλεια. Διαβάζουμε σήμερα ότι πάμε για ευρωπαϊκή ΚΥΠ και πάει λέγοντας.

Επομένως η παραδοχή σας ότι γίνεται παρακολούθηση είναι για να κρύψει ότι άλλα σχέδια, επικινδυνότερα, υπάρχουν. Εμείς θα αντισταθούμε σε αυτό το ζήτημα και όχι μόνο εμείς, αλλά πιστεύουμε και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, που ξέρει τι θα πει "συνδικαλιστικό" της ασφάλειας, που ξέρει τι θα πει Μπάμπαλης, Μάλλιος, Καραπαναγιώτης, Δραβαρίτης».

Ο Κ. Σημίτης, θέλοντας να απαντήσει στα όσα είπε η Αλ. Παπαρήγα περί ακροδεξιάς, είπε ότι «εμείς μαχόμαστε την ακροδεξιά. Κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε κάποια δήλωση που να ενθαρρύνει την ακροδεξιά». Οταν η Αλ. Παπαρήγα τού παρατήρησε ότι «το κάνετε παρασκηνιακά», ο πρωθυπουργός κατέφυγε στη συκοφαντία λέγοντας ότι η μόνη δήλωση από «πολιτικό της Αριστεράς, που ενίσχυσε τη Δεξιά, είναι η δήλωση Φλωράκη ότι η ΝΔ πρόκειται να κερδίσει 100% τις εκλογές».

Μια και δεν είχε δικαίωμα δευτερολογίας η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε σε δηλώσεις της (δημοσιεύονται χωριστά) τη συκοφαντία λέγοντας ότι είναι ντροπή να μιλάει ο Κ. Σημίτης για την πολιτική στάση του Χ. Φλωράκη, προσθέτοντας ότι «δεν καταδέχομαι να απαντήσω στον πρωθυπουργό γιατί όχι μόνο λέει ψέματα αλλά τα λέει και συνειδητά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ