Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονος προβληματισμός στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου

Δεν υπάρχουν «εμφανείς διαφορετικές εκτιμήσεις» ισχυρίζεται ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χτες για δύο και πλέον ώρες και συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνεται μετά την επίσκεψη Ανάν στην Κύπρο.

Μετά την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τον πρόεδρο Κληρίδη, για τις συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν, ακολούθησε εκτίμηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, χωρίς εμφανείς διαφορετικές εκτιμήσεις. Ανακοίνωσε εξάλλου, ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι μετά την επιστροφή του Κύπριου προέδρου από την Αθήνα, για να συζητήσει εκ νέου τα δεδομένα.

Διευκρίνισε ακόμη ότι στη συνεδρία δεν ηγέρθη το θέμα των δηλώσεων του προέδρου Κληρίδη στο «CNN Τουρκ».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποστολή του γενικού γραμματέα στην Κύπρο έγινε με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε άλλες δηλώσεις πριν την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι από την προηγούμενη συνεδρία του σώματος έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν την πορεία του Κυπριακού, μετά από κινήσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος Κληρίδης. Ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», διαφοροποιήθηκε πάντως από τις τοποθετήσεις του γενικού εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, αναφορικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

Τόνισε ότι δε συμμερίζεται την άποψη του κ. Μαρκίδη και επισήμανε ότι δε θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή σπουδή για να εξαχθούν συμπεράσματα στο παρόν στάδιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μαρκίδη, ότι ο Κόφι Ανάν δεν επέδειξε καθόλου αποφασιστικότητα στο να υποδείξει την πλευρά εκείνη η οποία ευθύνεται για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις συνομιλίες, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ήταν φανερό ότι ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού δεν ήρθε στο νησί για να καταλογίσει ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά.

Αφού ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του δεν είναι να αντιδικήσει με οποιονδήποτε και πολύ περισσότερο με ένα συνάδελφο, με τον οποίο συμμετέχουν στην ίδια ομάδα που συνοδεύει τον πρόεδρο Κληρίδη στις συνομιλίες, ο κ. Παπαπέτρου συνέστησε υπομονή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποφασιστικότητα ή όχι του γενικού γραμματέα θα διαφανεί στο τέλος Ιούνη, όταν, όπως είπε, θα είναι και η ώρα των ευθυνών.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Εντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ανάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι ο Κόφι Ανάν προσπάθησε απλώς να δώσει το... φιλί της ζωής στη διαδικασία μέχρι τον Ιούνη. Λέγοντας ότι δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι αισιόδοξος, ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε ότι, με βάση τα δεδομένα, δεν πρέπει να αναμένονται σοβαρές προϋποθέσεις επιτυχίας. Τόνισε, εξάλλου, ότι τα Ηνωμένα Εθνη και ο διεθνής παράγοντας πρέπει να πάρουν αποφασιστική στάση απέναντι στην τουρκική πλευρά, για να σπάσει το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο γενικός γραμματέας πρέπει επιτέλους να αποδώσει την επίτευξη μη προόδου στις συνομιλίες στην πλευρά εκείνη, η οποία δε συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Εθνη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι ο Κόφι Ανάν μετέδωσε απλώς το μήνυμα για επιτάχυνση της διαδικασίας, με το επικίνδυνο θέμα του πάρε - δώσε να επανέρχεται. Ο κ. Παπαδόπουλος συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το πάρε - δώσε να μην επεκταθεί σε θέματα βασικών αρχών, τα οποία για την ελληνική κυπριακή πλευρά δεν είναι διαπραγματεύσιμα, αλλά ούτε και μπορούν να παραμείνουν σε εκκρεμότητα.

Την άποψη ότι ο Κόφι Ανάν απλώς επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι θα ενθάρρυνε τις πλευρές να συνεχίσουν με ταχύτερους ρυθμούς τις συνομιλίες, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου. Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι ένα, δηλαδή αν η Τουρκία θα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να διαφοροποιήσει τη στάση της στο Κυπριακό.

Πληροφορίες για αντιπαραθέσεις
Ανάν - Ντενκτάς

Θυελλώδης υπήρξε η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ, που δημοσιεύονται και σε χτεσιινές εφημερίδες.

Η αντιπαράθεση, η οποία εξελίχτηκε τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, οδήγησε τον πρόεδρο της Κύπρου να αποστείλει προχτές το πρωί επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία κατέγραψε τις παρατηρήσεις του για τις απόψεις που διατύπωσε ο Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και για τη στάση του ίδιου του Κόφι Ανάν.

Ο κατοχικός ηγέτης, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, απέρριψε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την πρόθεση του γενικού γραμματέα να διαβάσει μετά το δείπνο δήλωση, η οποία θα είχε τη συναίνεση και των δύο πλευρών.

Ο Ντενκτάς αντέδρασε στην αναφορά για το χρονοδιάγραμμα του Ιούνη, ενώ στις συζητήσεις απέρριψε και την ιδέα για υποβολή εγγράφων από μέρους του Διεθνούς Οργανισμού. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο στη διάρκεια του δείπνου και ο Κόφι Ανάν είδε να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του και ο πανηγυρικός χαρακτήρας που ήθελε να δώσει στις δηλώσεις του, τις οποίες είχε εξαγγείλει για το τέλος της επίσκεψής του.

Ο Διεθνής Οργανισμός ανησύχησε ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο το κλίμα, που διαμορφώθηκε στο δείπνο, να επηρεάσει και τις συνομιλίες στη συνέχεια. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενοχλήθηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του δείπνου. Ο πρόεδρος Κληρίδης συγκάλεσε προχτές το πρωί σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, έχοντας ήδη έτοιμη την επιστολή που αργότερα διαβίβασε προς τον Κόφι Ανάν μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ζπ. Βλόσοβιτς. Ο Κόφι Ανάν, ο οποίος αναχώρησε με άδεια χέρια από την Κύπρο, επενδύει τώρα στην αντίδραση του Ντενκτάς κατά τις επόμενες συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, απογοητευτικό για τον Κόφι Ανάν αποδείχτηκε και το κοινό δείπνο με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στην οικία Βλόσοβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Ραούφ Ντενκτάς παρέμεινε αμετακίνητος επί της ουσίας και της διαδικασίας, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν επί τρεις ώρες ο Κόφι Ανάν και ο Αλβάρο ντε Σότο να πειστεί να αποδεχτεί μια διαδικασία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, βάσει εγγράφων από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κατά το ΡΙΚ, εξάντλησε όλα τα επιχειρήματά του, χωρίς να ικανοποιήσει τον γενικό γραμματέα. Ισχυρίστηκε ότι διήνυσε ήδη μεγάλη απόσταση, αποδεχόμενος να καθίσει ξανά στο τραπέζι χωρίς προκαταρκτικούς όρους αναγνώρισης.

Πρόβαλε δε ως μέγα άνοιγμα τη θέση του υπέρ της ένταξης της Κύπρου, υπό την προϋπόθεση ότι το στάτους του ψευδοκράτους θα έχει ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο λύσης, τα δικαιώματα της Τουρκίας θα διατηρηθούν και θα υπάρξει η συγκατάθεση της Αγκυρας.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δώσει διαβεβαιώσεις στις δύο πλευρές στην Κύπρο ότι στην περίπτωση που η κατάσταση στο Κυπριακό συνεχιστεί ως έχει, θα αποδώσουν ευθύνες με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται έγκυρες διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τυχόν ευθύνες θα αποδοθούν στην έκθεση του γενικού γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα τέλη Ιούνη.

Η ελληνική κυβέρνηση

Σκιές απαισιοδοξίας αρχίζουν να εμφανίζονται πάνω από τους μέχρι τώρα «τροπαιούχους» στην εξωτερική πολιτική, κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι διαπιστώνουν πια ότι έφτασε ο χρόνος να καταβάλλουν το τίμημα των επιλογών τους.

«Νομίζω, είπε ο υπουργός Τύπου χτες, ότι δεν μπορεί κανείς να εκφράσει αισιοδοξία, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Κόφι Ανάν είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα».

Ο υπουργός Τύπου στις χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι από τις μέχρι τώρα εξελίξεις έχει καταγραφεί η τουρκική αδιαλλαξία και εκτίμησε «ότι αυτή η αδιαλλαξία κάνει κακό και στη δυνατότητα της Τουρκίας να αποκτήσει ευρωπαϊκή πορεία, όπως τουλάχιστον θέλει. Και βεβαίως, πρόσθεσε, θα συναντήσει αρνητική στάση -πρέπει να τη συναντήσει- από τους Διεθνείς Οργανισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ