Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ - ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ 1944»
«Θέλετε να λευτερώσετε την πατρίδα και δεν είστε άξιοι να τουμπάρετε ένα τραμ;»

Ματιές σε ιστορίες που αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση Ιστορικού - Αρχειακού Υλικού

Το Σάββατο 2 Νοέμβρη ανοίγει τις πόρτες της η έκθεση Ιστορικού - Αρχειακού Υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τίτλο «Tο απελευθερωτικό - επαναστατικό 1944», προσφέροντας για πρώτη φορά στο κοινό σπάνια ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό, αντικείμενα από το Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ ξεχωριστή θέση θα έχουν οι αίθουσες με τους πίνακες ζωγραφικής που αφορούν την Κατοχή και την Αντίσταση.

Θα φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Σανταρόζα (πρώην Δικαστήρια, είσοδος από Σταδίου, πλησίον σταθμών ΗΣΑΠ - Μετρό Ομόνοιας) μέχρι την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, ενώ η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από το 1944.

Το «Κόκκινο Αερόστατο» θα έχει επίσης τον δικό του χώρο, όπου οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν μέσα από το δικό τους πρόγραμμα να μάθουν τις ιστορίες των ηρωικών «Αετόπουλων» και της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα 11 π.μ. - 7 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη (τηλ. για ραντεβού για ξεναγήσεις: 2105282607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Η έκθεση απευθύνεται σε όλους όσοι αναζητούν και θέλουν να μάθουν την ιστορική αλήθεια, που γράφτηκε με αγώνα, αίμα και αμέτρητες θυσίες. Σε όλους όσοι θέλουν να μάθουν την Ιστορία μέσα από τα μάτια των πραγματικών πρωταγωνιστών της, των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών του ΕΛΑΣ, με μπροστάρη το ΚΚΕ που σάλπισε την αντίσταση. Του ήρωα λαού που απελευθέρωσε τη χώρα από τον κατακτητή, έδωσε τη μάχη του Δεκέμβρη και στη συνέχεια του ΔΣΕ, αρνούμενος να υποταχθεί.


Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη σειρά δημοσιευμάτων που ρίχνουν ματιές σε ορισμένες από τις ιστορίες που παίρνουν σάρκα και οστά στην έκθεση.

Η απεργία της 24ης Αυγούστου του 1944

Στο τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Ο ΕΛΑΣ ανατρέπει οριστικά τον εχθρό - ο λαός στην αντεπίθεση» διαβάζουμε την αφήγηση του Ορέστη Μακρή (Γιάννη) για την απεργία της 24ης Αυγούστου του 1944, η οποία είχε καθολική συμμετοχή.

Η επιτυχία της ήταν έργο του αποφασισμένου λαού και του ΕΛΑΣ:

«Είναι 7 το πρωί [οι ταγματασφαλίτες] βγαίνουν από το αμαξοστάσιο της Καλλιθέας δειλά - δειλά. Βρήκαν και ΕΝΑΝ (!!) απεργοσπάστη τραμβαγιέρη. Τον υποχρεώνουν να κινήσει το τραμ προς την Αθήνα. Μπαίνουν δίπλα του και δύο οπλισμένοι γερμανοτσολιάδες που τον συνοδεύουν. Το τραμ ξεκινάει. Φτάνει στη Χαροκόπου. Μια ριπή απ' το αυτόματο του Λυχούνα ακινητοποιεί το τραμ. Ο τραμβαγιέρης κατεβαίνει τρέμοντας, κατακίτρινος. Οι δυο γερμανοτσολιάδες παραδίδονται χωρίς αντίσταση. Τους παίρνουν οι ΕΛΑΣίτες τα όπλα, τους ξεβρακώνουν. Και τους διώχνουν προς το αμαξοστάσιο μέσα σε γέλια και γιουχαΐματα των πολιτών.

Τρέχω κι εγώ προς τη λεωφόρο Θησέως. Εχει μαζευτεί πολύς κόσμος. Δεν φοβούνται. Ολοι γελάνε με το πάθημα των γερμανοτσολιάδων, που τρέχουν με τα σώβρακα για το αμαξοστάσιο.

Παρέλαση τραυματιών και νοσοκόμων του ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας
Παρέλαση τραυματιών και νοσοκόμων του ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας
Ξαφνικά μούρθε μια ιδέα και φωνάζω: "Δεν ντρέπεστε μωρέ, που θέλετε να λευτερώσετε την πατρίδα και δεν είστε άξιοι να τουμπάρετε ένα τραμ;". Δεν πρόλαβα να τελειώσω τη φράση μου κι ακούω από 50 στόματα: Εεε-οπ... εεε-οπ και το τραμ έγειρε στη μια πλευρά σαν άχυρο κι έκλεισε τη γραμμή».


Ορέστης Μακρής
Ορέστης Μακρής

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ