Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εμπλοκή από την Ερυθρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα

ΓΕΝ

Αλλη μια συνεκπαίδευση τμημάτων των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έγινε στη χώρα, στο πλαίσιο της εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, σε όλο το τόξο από την Ερυθρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 16/9 - 18/10 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ), στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συνεκπαίδευση ελληνικών - αμερικανικών ελικοπτέρων, με τη συμμετοχή μέσων και πληρωμάτων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, του ΚΕΑΣ και της 24th Marines Expeditionary Unit (MEU) του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η συνεκπαίδευση συμπεριέλαβε κυρίως αντικείμενα εξειδικευμένης αεροπορικής τακτικής ελικοπτέρων μέρα και νύχτα και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. «Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης τέθηκαν οι βάσεις για τη μελλοντική συμμετοχή και άλλων μονάδων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ σε συνεκπαιδεύσεις του ΚΕΑΣ», τονίζεται από το ΓΕΣ, μετά την πλημμύρα στη βάση τους στο Στεφανοβίκειο και τη μετακίνησή τους σε άλλες τοποθεσίες.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι ετοιμασίες ώστε από την ερχόμενη Παρασκευή, 1/11, Ελληνας αρχιπλοίαρχος να παραλάβει καθήκοντα εν πλω διοικητή της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, πλαισιωμένος από πολυεθνικό επιτελείο επί ιταλικού πλοίου. Ταυτόχρονα, στην περιοχή επιχειρεί εδώ και βδομάδες η φρεγάτα «Σπέτσαι».

Εχοντας τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, που κάνουν αυτά τα θέματα «γαργάρα» ή γκρινιάζουν περί «ανταλλαγμάτων», και την ώρα που επιχειρεί να επιβάλει «σιωπητήριο» στους στρατευμένους που ζητάνε να μη συμμετέχει η χώρα μας στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στην υλοποίηση της επιχείρησης, καθώς από την αρχή της (εκκίνησε επισήμως στις 19/2 φέτος) ανέλαβε την εν όρμω διοίκησή της (με επικεφαλής Ελληνα υποναύαρχο) στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα.

Εστειλε, δε, διαδοχικά τρία πλοία του Στόλου, τις φρεγάτες «Υδρα», «Ψαρά» και τώρα «Σπέτσαι», να περιπολούν στον Κόλπο του Αντεν, βάζοντας τα πληρώματα στο στόμα του λύκου, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, χρεώνοντας τον λαό με τεράστια κονδύλια, καθώς ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις η τρίμηνη ανάπτυξη μιας φρεγάτας στην περιοχή φτάνει ή και υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι παράγοντες έχουν μιλήσει ακόμα και για 500.000 ευρώ τη μέρα. Ολα αυτά για να φυλάνε τα πολεμικά μας πλοία τα καράβια των εφοπλιστών, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο περιστατικό, με τη φρεγάτα «Ψαρά» να παρέχει συνοδεία και κάλυψη στο χτυπημένο δεξαμενόπλοιο «SOUNION».

Τέλος, πορεία για Βουλγαρία χαράσσουν μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Θυμίζουμε ότι στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό η Πολεμική Αεροπορία έχει (μαζί με την Ιταλία) την ευθύνη επιτήρησης των εναερίων χώρων της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ένδειας δικών τους μέσων. Εντός των πρώτων μηνών του 2025 η αποστολή αυτή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα επεκταθεί και στη Βουλγαρία, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Σόφιας.

Λέγεται μάλιστα ότι αυτές οι «αυξημένες υποχρεώσεις» ήταν ο λόγος που επικαλέστηκε η Αθήνα ώστε να απαλλαγεί από την ευθύνη να στείλει ελληνικά μαχητικά στη Βαλτική για την αντίστοιχη επιτήρηση του εναέριου χώρου της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Συγκεκριμένα, λέγεται ότι Λιθουανία και Εσθονία είχαν καταθέσει αίτημα στην Αθήνα για την εξέταση της δυνατότητας μεταστάθμευσης F-16 στην επικράτεια της μιας ή της άλλης χώρας, με σκοπό την πραγματοποίηση αποστολών επιτήρησης του εναερίου χώρου και των τριών χωρών της Βαλτικής (περιλαμβανομένης της Λετονίας, η οποία παρεμβάλλεται). Οι Βαλτικές χώρες δεν διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη, ως εκ τούτου ο εναέριος χώρος τους επιτηρείται από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, με βασικό στόχο τη Ρωσία. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν γίνει, μάλιστα, κατά καιρούς αναχαιτίσεις ρωσικών μαχητικών, ιδίως πάνω από τη Βαλτική.

Οι περιπολίες βέβαια στο FIR της Σόφιας συνεπάγονται ανάπτυξη των ελληνικών μαχητικών και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μιαν ανάσα από τα ρωσικά μαχητικά. Αλλωστε ήδη ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ έχουν αναπτυχθεί πολλάκις στην περιοχή, στον άξονα Μπουργκάς - Βάρνα, συλλέγοντας και αναμεταδίδοντας εικόνα και πληροφορίες στην έδρα του ΝΑΤΟ.

«Τουρκική υφαλοκρηπίδα» μεταξύ Χίου και Λέσβου

Στο μεταξύ, κι ενώ στις 8 Νοέμβρη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φτάνει στην Ελλάδα ώστε το παζάρι ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις να πάει στο επόμενο στάδιό του, η Τουρκία με NAVTEX της αμφισβήτησε προηγούμενη αντίστοιχη οδηγία που είχε εκδώσει ο ελληνικός σταθμός της Λήμνου για ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν χτες βράδυ NAVTEX, με την οποία δηλώνουν ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού σκάφους εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, «τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη», κι αυτό την ώρα που οι έρευνες γίνονται μεταξύ δύο ελληνικών νησιών και σε σημαντικό μέρος τους εντός ελληνικών χωρικών υδάτων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ