Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Δηλώσεις συναίνεσης και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις

Αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού «μύριζε» χτες, εκτός από αποκαΐδια, η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός αφού παρουσίασε τη ΝΔ ως «κεντροδεξιά προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται πάντα τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», απηύθυνε κάλεσμα στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις «να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, συμφωνώντας πραγματικά στο τι τελικά συνιστά πρόοδο και στο τι συνιστά οπισθοδρόμηση», στο πλαίσιο επιτάχυνσης αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες.

Εψεξε, δε, το ΠΑΣΟΚ γιατί τάχα αρνείται «μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση», δηλαδή δεν υπερψηφίζει όλα μα όλα τα άρθρα στα νομοσχέδια της ΝΔ. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, και της αγωνίας οικοδόμησης εναλλακτικών στην αστική διαχείριση για απορρόφηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο ίδιος ο Μητσοτάκης όρισε αποστολή του Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του «να χτίσετε μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, η οποία θα βοηθά την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη και θα καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις», τις οποίες θα μπορεί να υιοθετήσει η ΝΔ.

Βέβαια, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι είναι διατεθειμένος για συναινέσεις, σχεδόν απολογούμενος. Είπε χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τα 36 από τα 66 άρθρα του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ. Συμπλήρωσε ακόμα ότι είναι υπέρ της «αξιολόγησης». Και, βέβαια, θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ το 2010, με το γνωστό παραμύθι της σωτηρίας της χώρας. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ήμουν εγώ, κ. Μητσοτάκη, το 2010 που καιγόταν η χώρα, που με την ψήφο μου, - αν δεν υπήρχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - σήμερα θα ήμουν πρωθυπουργός της δραχμής. Εσείς είστε και όχι εγώ». Και πρόσθεσε: «Θέλω να σας πω ότι πραγματικά έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η κλιματική κρίση». Λίγο αργότερα πρόσθεσε την οικονομία, την ανάπτυξη, το κόστος παραγωγής, την προσφυγική κρίση, τα γεωπολιτικά ζητήματα. «Αν υπάρχει διάθεση, εμείς είμαστε θετικοί και καταθέσαμε πολλές προτάσεις», κατέληξε, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να έχει και υπουργείο ...ΠΑΣΟΚ.

Κόντρα με τον Σαμαρά

Σε εσωκομματική κόντρα εξελίχθηκε η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αντ. Σαμαρά, χτες. Συνεργάτες του πρ. πρωθυπουργού απάντησαν δηκτικά στις έμμεσες αιχμές Μητσοτάκη κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Η δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα χαριεντίζεται με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά, επειδή είναι καταδικασμένος από το Ειδικό Δικαστήριο, ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά του Σαμαρά, ο οποίος πρόσφατα είχε χαιρετηθεί σε εκδήλωση με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Σαμαρά υποστήριξαν: «Είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση (...) Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα "ήρεμα νερά" με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια "σύμφωνα φιλίας" και υποκλίσεις».

Να σημειωθεί και η καταληκτική αποστροφή της ομιλίας του Ν. Παππά χτες στη Βουλή - στη συζήτηση για τις πυρκαγιές - με την οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις του σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε «να καταλάβουμε και εμείς εάν θα αναζητήσετε συμμαχίες για τη συνταγματική αναθεώρηση προς τα δεξιά σας». Ευκαιρίας δοθείσης αναφέρθηκε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά και την προοδευτική ευρύτερη παράταξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ