Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στο φόντο «μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων»

Eurokinissi

Στη Βουδαπέστη βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου χθες συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και σήμερα θα συμμετάσχει στις εργασίες της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνεδριάσεις όλες στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Τραμπ στις ΗΠΑ.

Διόλου τυχαία, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα είχαν σύντομο διάλογο με αντικείμενο - κατά πληροφορίες - ακριβώς τη νίκη Τραμπ, ενώ φέρονται επίσης να «αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις».

Παράλληλα, προσερχόμενος στη Βουδαπέστη ο Μητσοτάκης είπε ότι οι εργασίες χθες και σήμερα γίνονται «σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων». Εσπευσε δε να εκφράσει ξανά τα συγχαρητήριά του «στον Πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του» και «την ελπίδα ότι η διατλαντική σχέση θα παραμείνει ισχυρή προκειμένου να επιλύσουμε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα», επιβεβαιώνοντας βασικά την πρεμούρα της κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης συνολικά να διεκδικήσει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ταυτόχρονα, εκφράζοντας ενδοαστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, όπως εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, επέμεινε ότι «πρέπει να είμαστε αρκετά ρεαλιστές ως Ευρωπαίοι και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτήν τη διατλαντική εταιρική σχέση από θέση αδυναμίας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», και ζήτησε ενίσχυση της ΕΕ ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών ομίλων από καλύτερες θέσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι οι συζητήσεις σήμερα στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «ιδίως όσον αφορά στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες» (παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι, το θέμα συζήτησης στην ατζέντα θα είναι ακριβώς η ευρωενωσιακή ανταγωνιστικότητα, με αφορμή την έκθεση Ντράγκι, που σηματοδοτεί το πέρασμα στα επόμενα στάδια της πολεμικής οικονομίας).

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας. Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα κάνουμε αυτήν τη συζήτηση με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν αυτοί οι καιροί», κατέληξε στη δήλωσή του ο Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την όξυνση των ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, χθες στην 5η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας εκπροσωπήθηκαν τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, κεντρικά η ΕΕ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και οι Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ισλανδία, Κόσοβο, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σαν Μαρίνο, Σερβία και Ελβετία, με κύρια θέματα τις «προκλήσεις ασφαλείας», το Μεταναστευτικό και την «οικονομική ασφάλεια». Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν «ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», «η αντικανονική μετανάστευση» και «ζητήματα σχετιζόμενα με την οικονομική ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα όσον αφορά την Ενέργεια, τις Μεταφορές, την τεχνολογία των πληροφοριών και το παγκόσμιο εμπόριο».

Σήμερα στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσουν «μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη». Στα προπαρασκευαστικά κείμενα τονίζεται σχετικά ότι «ενόψει μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και την οικονομική της ευημερία», εξ ου και «οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη, με σκοπό να καταστήσουν την ΕΕ έτοιμη για το μέλλον και πιο αυτόνομη», «με βάση τις εκθέσεις "Πολύ περισσότερο από μια αγορά" του Ενρίκο Λέτα και "Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας" του Μάριο Ντράγκι».

Σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ήδη από το «άτυπο δείπνο» όπου παρακάθισαν χθες το βράδυ συζήτησαν τις διατλαντικές σχέσεις, τις τελευταίες εξελίξεις στη Γεωργία και την ευρωενωσιακή της προοπτική, όπως και την πρόσφατα εγκριθείσα ισραηλινή νομοθεσία κατά της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα ότι αν η νομοθεσία εφαρμοστεί «θα καταστήσει αδύνατη την εκτέλεση της εντολής της UNRWA», την ώρα που με την πολύπλευρη στήριξή τους το κράτος - δολοφόνος καθημερινά σπέρνει θάνατο, πείνα και καταστροφή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ελληνική εμπλοκή δεν κοιτάζει «χρώματα»... (2024-11-06 00:00:00.0)
«Κοινή αντίληψη» για πολέμους και νέα βάρη στους λαούς (2024-09-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα παζάρια για τα βασικά αξιώματα (2024-06-20 00:00:00.0)
Εγχείρημα ενταγμένο στο «κουβάρι» του ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΕΕ με Ρωσία, Κίνα (2018-09-19 00:00:00.0)
Ουκρανία και Διατλαντική Ενωση στο «τραπέζι» (2014-02-28 00:00:00.0)
Διαχειριστικής «αντιπολίτευσης» συνέχεια (2012-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ