«Αν κάποιος δικαιούται άσυλο τον υποδεχόμαστε. Αν όμως κάποιος εισέλθει παράνομα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του», είπε κυνικά, δείχνοντας τη ...χαρά του για το ότι ο καινούργιος Κανονισμός της ΕΕ για τις επιστροφές «θα μας δώσει εργαλεία γι' αυτήν την πολιτική», ως την άλλη όψη της πολιτικής που ξεριζώνει τους μετανάστες από τις χώρες τους και παράλληλα ματώνει τους λαούς της Ευρώπης για τα δισ. των εξοπλισμών. Επανέλαβε δε τη δέσμευση της κυβέρνησης να πρωτοστατήσει στον «διάλογο εντός της ΕΕ για τις επιστροφές».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης πανηγύρισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι κατά τους πρώτους μήνες μειωμένες κατά 36%, και μίλησε επίσης για την ολοκλήρωση των δομών - φυλακών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Την ίδια ώρα που ανακοίνωνε ένταση της καταστολής κατά των ξεριζωμένων, επισήμαινε ότι η «νόμιμη μετανάστευση» πρέπει «να καλύπτει διαπιστωμένες ανάγκες εργατών» (βλέπε σύγχρονο δουλεμπόριο), συμπληρώνοντας πως το υπουργείο Μετανάστευσης θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, συντονίζοντας τα συναρμόδια υπουργεία.
Νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» σημείωσε ότι «η ενίσχυση των επιστροφών και η νομική θωράκιση της πολιτικής αποτροπής βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας» για τις πολιτικές διωγμού των κατατρεγμένων.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ήδη ετοιμαστεί νέο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το οποίο χαρακτηρίζει εκ νέου την Τουρκία «ασφαλή χώρα», με πλήρη αιτιολογική τεκμηρίωση, και πρόκειται να αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών εντός της εβδομάδας, ισχυριζόμενος πως «η ουσία της απόφασης παραμένει: Η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα». Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση απορρίπτει αιτήσεις ασύλου ως απαράδεκτες, παρακάμπτοντας τη Συμφωνία της Γενεύης, που ζητά εξατομικευμένη εξέταση.
Αναφερόμενος στις δουλεμπορικού τύπου συμφωνίες με τρίτες χώρες, ο Μ. Βορίδης επεσήμανε την ανάγκη για ένα «αυστηρό αλλά λειτουργικό σύστημα μετακλήσεων», που «θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας». «Η διαδικασία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, με έλεγχο, αλλά χωρίς τις σημερινές καθυστερήσεις. Η παραμονή των μετακλητών θα πρέπει να είναι συγκεκριμένου χρόνου, όχι αορίστου. Η προσωρινή εργασία δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μόνιμη εγκατάσταση χωρίς έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οπως είπε, η κυβερνητική πολιτική «βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την αποτελεσματική οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και την επανεξέταση των ζητημάτων του ασύλου. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί σήμερα προτεραιότητα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το μοντέλο των "ανοιχτών συνόρων" του παρελθόντος, υιοθετώντας την πολιτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων και της ενεργητικής αποτροπής» - δηλαδή της εφαρμογής πιο σκληρών κατασταλτικών μέτρων.
Εξάλλου, περιγράφοντας και την ενίσχυση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός είπε πως «εργαζόμαστε για την ενίσχυση των οικειοθελών επιστροφών, διαμορφώνοντας ένα νομικό και διοικητικό πλαίσιο που θα ενισχύει τη σχετική πίεση σε όσους διαμένουν παρανόμως, ώστε να επιλέγουν την αποχώρηση. Θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα προκειμένου να ενισχύσουμε τη δυνατότητα επιστροφών. Αν χρειαστεί, θα δώσουμε και νομικές μάχες για να διαφυλάξουμε την τάξη, τη νομιμότητα και την ασφάλεια της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, αλλά δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτο κράτος».