Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη νέα δομή - «φυλακή» της ΕΕ

Δυναμικά και με συνθήματα όπως: «Ούτε στο Βαθύ ούτε στου Ζερβού ούτε πουθενά - Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά» και «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών - Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», εκφράστηκε η αντίθεση του σαμιακού λαού ενάντια στο νέο κλειστό κέντρο - «φυλακή» για τους ξεριζωμένους, στου Ζερβού της ανατολικής Σάμου, στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, σωματείων και φορέων του νησιού το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης από την κυβέρνηση.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Ρούλα Στεφανάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου, και η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Η Β. Βρυνιώτη μεταξύ άλλων εξέφρασε την απαίτηση των φορέων να μη γίνει «κανένα κέντρο - φυλακή στο νησί» και μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η δημιουργία του νέου κέντρου, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητά του, την τοποθεσία, αν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό, βασίζεται απόλυτα στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, του Δουβλίνου και σε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και συμφωνίες της ΕΕ, τις συνέπειες των οποίων βιώνουν με τον πιο άθλιο τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά οι κάτοικοι του νησιού. Συνέχειά τους αποτελεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που όχι μόνο δεν είναι το "τέλος του εγκλωβισμού" και δεν εκφράζει την "αλληλεγγύη της ΕΕ" όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά αντίθετα γκριζάρει τα νησιά μας, μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί την αντιδραστική πολιτική για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό».

Στον ίδιο άξονα, όπως είπε η ομιλήτρια, «κινείται και ο νόμος του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, που στον πυρήνα του έχει την αυστηροποίηση των διαδικασιών, τις απελάσεις, τη σύντμηση των προθεσμιών για άσκηση δικαιωμάτων και την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων».

Παράλληλα, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν «ως απαράδεκτο τον εξονυχιστικό έλεγχο της Αστυνομίας, από νωρίς το πρωί, προσωπικών στοιχείων, τηλεφώνων, τον σωματικό έλεγχο σε διαδηλωτές και στα αυτοκίνητά τους στους δρόμους προς το ΚΥΤ».

Απέτρεψαν το σχέδιο παρεμπόδισης της συγκέντρωσης

Την παρεμπόδιση του Εργατικού Κέντρου, φορέων και σωματείων που νησιού, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο χώρο συγκέντρωσης για τη διαμαρτυρία, κατήγγειλε η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, πως «η σθεναρή αντίσταση των διαδηλωτών, οι παρεμβάσεις των επικεφαλής των φορέων, του Γραμματέα της ΤΕ Σάμου Σταμάτη Φιλιππή και των βουλευτών του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα και Θανάση Παφίλη, δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί το σχέδιο τρομοκρατίας και παρεμπόδισης της συγκέντρωσης και έτσι οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στο χώρο διαμαρτυρίας τους έξω από την είσοδο του ΚΥΤ Ζερβού».

Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι θα συνεχίσουν την πάλη απαιτώντας με ψήφισμά τους: «Κανένα ΚΥΤ στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στου Ζερβού. Να κλείσει η αθλιότητα του Βαθιού. Να μη μετατραπεί το νησί μας σε μια τεράστια φυλακή ανθρώπων.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες - μετανάστες για τις χώρες προορισμού τους. Να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν εκεί αίτημα ασύλου, κόντρα στους κανονισμούς Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που τους εγκλωβίζουν. Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία και απευθείας μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους».

Φυλακή προδιαγραφών ...ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι η νέα κλειστή δομή αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρεμμάτων και είναι δυναμικότητας 3.000 ατόμων. Το σύνολο της δομής περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο συστημάτων ελέγχου. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πάντως δεν κρύβουν ότι πέρα από αυτούς που δικαιούνται άσυλο θα υπάρχει έλεγχος «για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση». Λες και οι ξεριζωμένοι ήρθαν στη χώρα μας από ...χόμπι.

  • Επίσης, την Κυριακή πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένα παραπήγματα στη δυτική πλευρά στο παλιό ΚΥΤ στο Βαθύ Σάμου, έναν άθλιο χώρο που η κυβέρνηση αξιοποιεί για να πλασάρει το νέο ΚΥΤ στου Ζερβού, ως πιο ...ανθρώπινο, τη στιγμή που είναι μια ακόμα φυλακή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ