Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Πυρκαγιά στον «ΧΥΤΥ» της Παλωστής

Καταγγελία από την ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων έχουν βρεθεί για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της Παλικής και άλλων περιοχών της Κεφαλονιάς, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών, στον υποτιθέμενο ΧΥΤΥ της Παλωστής, όπου καταλήγουν τα σκουπίδια που συλλέγονται καθημερινά από Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο δεύτερο «κύτταρο» που λειτουργεί στον χώρο το βράδυ του Σαββάτου, η οποία μέχρι και χτες το πρωί δεν είχε σταματήσει να καίει, προκαλώντας δυσοσμία από τα σύννεφα καπνού.

Οπως καταγγέλλεται, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στον χώρο, που έχει περάσει στην ευθύνη του περιφερειακού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (μετά τη διαδημοτική επιχείρηση), γίνεται η εναπόθεση σκουπιδιών χωρίς την αναγκαία επεξεργασία τους, με ελλιπή μέτρα προστασίας. Μάλιστα, πριν από περίπου δύο χρόνια, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων, είχε βρει τραγικό θάνατο στον χώρο εργαζόμενος όταν παρασύρθηκε από ταινία μηχανήματος πολτοποίησης υλικών.

Φέτος, με την εγκληματική καθυστέρηση εξεύρεσης συνολικής λύσης για το πρόβλημα με τα απορρίμματα σε όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη στον επονομαζόμενο ΧΥΤΥ.

Αμεσα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς βρέθηκαν στην Παλωστή οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Παλικής, Βαγγέλης Φαρακλός και Βαγγέλης Γιαννάτος, ζητώντας ενημέρωση για την κατάσταση και συνδρομή των αναγκαίων μέσων κατάσβεσης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της για το θέμα, η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η νέα χρυσοπληρωμένη "διαχείριση" (αυτήν τη φορά από τον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νησιών, που συνεχίζει την παράδοση της προκατόχου της ΕΔΑΚΙ) περιλαμβάνει, τελικά, την απλή και χωρίς τη στοιχειώδη επεξεργασία ή διαλογή εναπόθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ Παλωστής και στη συνέχεια την περιοδική τους εγκληματική καύση, ως αποτέλεσμα εκτός των άλλων και της έλλειψης στοιχειώδους φύλαξης του χώρου».

Και καταλήγει:

«-- Να κατασβηστεί η πυρκαγιά, να σταματήσει το αίσχος στην Παλωστή και να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των "κυττάρων" εναπόθεσης.

-- Να υπάρξουν αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των κατοίκων των γύρω περιοχών που επιβαρύνονται, καθώς και μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων, των ζώων και του υδροφόρου ορίζοντα, χωροταξική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών.

-- Να μειωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού.

-- Να γίνει πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ