Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα την Επανάσταση του 1821

Ξεκίνησε χτες η εικαστική έκθεση που συνδιοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με τον Πολιτιστικό Οργανισμό δήμου Πατρέων

Ξεκίνησε χτες η εικαστική έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας - μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής Επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα», η οποία συνδιοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 115 εικαστικοί καλλιτέχνες με 148 έργα, περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις κ.λπ.) και έχει στόχο την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα την Επανάσταση.

Την «ταυτότητα» της εικαστικής έκθεσης παρουσίασαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά και το μέλος της Εφορίας Γλυπτικής του ΕΕΤΕ Αντώνης Μυρωδιάς.

Ο Κ. Πελετίδης σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή είναι χαρούμενη που συνεργάζεται με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας», σημειώνοντας πως «μέσα από τη συμμετοχή δεκάδων εικαστικών στην έκθεση και τις δημιουργίες τους, ο λαός παίρνει δύναμη».

Η Κ. Γεροπαναγιώτη, αφού ευχαρίστησε το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τους εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν με τα έργα τους, αναφέρθηκε και σε «όλους τους εργαζόμενους στα τμήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού, οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας υπερέβαλαν εαυτό για να στηθεί η έκθεση». Σημείωσε ακόμα ότι τη σκυτάλη θα πάρει «η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ ενδιάμεσα - στις 15 Οκτώβρη - θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Το αποτύπωμα της Επανάστασης του '21 στην κοινωνία και την τέχνη"».

Η Ε. Μελά αναφέρθηκε στο γεγονός πως «για τους Ελληνες καλλιτέχνες η φιλοξενία της έκθεσης στην Πάτρα είναι η πρώτη έξοδος - πανηγυρικά θα μπορούσε να πει κανείς - μετά από δύο δραματικά επαγγελματικά χρόνια λόγω της πανδημίας και αποτελεί γι' αυτούς μια μεγάλη "ένεση" δύναμης και ελπίδας...».

Ο Α. Μυρωδιάς ανέφερε μεταξύ άλλων «πως η έκθεση είναι ένα εγχείρημα αρκετά τολμηρό, καθώς τέθηκε στους καλλιτέχνες ένα θέμα το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι. Σε μία περίοδο επετειακή όπως είναι αυτή που ζούμε, μέσα από εκδηλώσεις προσπαθούμε να αποκρυσταλλώσουμε το αφήγημα όπως έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα ήταν πως οι εικαστικοί του 19ου αιώνα διαμόρφωσαν και έδωσαν την οπτική μιας εποχής κατά την οποία τα πάντα περιστρέφοντο γύρω από τη δημιουργία των κρατών - εθνών... Το ερώτημα για εμάς ήταν πού μέσα σε αυτό το αφήγημα μπαίνει ο λαός... Δηλαδή, πού είναι αυτή η μάζα η οποία περνά πάντα απαρατήρητη στη δική μας ιστορία. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό και απάντησαν αλλά και υποστήριξαν αυτό το ζητούμενο...».

Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι έως τις 20 Οκτώβρη στην Πάτρα, ταυτόχρονα σε δύο χώρους, στην Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 12) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110).

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 - 14.00, Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 - 21.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
70+1 χρόνια ΕΕΤΕ (2016-03-04 00:00:00.0)
Η έκθεση «Τέχνη και Αντίσταση» του ΕΕΤΕ στην Πάτρα (2015-04-05 00:00:00.0)
Σήμερα η έκθεση με έργα μαθητών για την Αντίσταση (2014-11-21 00:00:00.0)
«1936 - 2014 Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» (2014-10-02 00:00:00.0)
Εκθεση με θέμα «Τέχνη και Αντίσταση» (2013-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ