Σάββατο 12 Απρίλη 2025 - Κυριακή 13 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι «πρόθυμοι» καταρτίζουν τα πολεμικά σχέδια της «επόμενης μέρας»

Εχουν αναπτυχθεί σχέδια για ανάπτυξη «δυτικής» στρατιωτικής «δύναμης διασφάλισης» στην Ουκρανία, με σαφείς στόχους σε αέρα, στεριά και θάλασσα...

Οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας μετά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής»

2025 The Associated Press. All

Οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας μετά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής»
Η άμεση στρατιωτική στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και η μακροπρόθεσμη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, ακόμα και με ενδεχόμενη αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και της νέας συνάντησης του «συνασπισμού των προθύμων», την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για τη διμερή τους σχέση και γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο επιδιώκει να ισχυροποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη θέση του Κιέβου σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία - η οποία συνεχίζει να σημειώνει εδαφικά κέρδη στα ανατολικά και εντείνει επιθέσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, στις περιφέρειες Σούμι και Χάρκοβο. Συνεχίζονται οι αποστολές εξοπλισμών, ενώ τα απώτερα σχέδια περιλαμβάνουν ενίσχυση του ουκρανικού στρατού κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, παραγωγή όπλων, παρουσία στρατιωτικών βάσεων ή και στρατευμάτων, εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες.

Ολα αυτά ενώ βασικός όρος της Μόσχας για «διευθέτηση» της σύγκρουσης είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας.

Το σχέδιο παραπέρα στρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας προχωρά παράλληλα με τις πολεμικές προετοιμασίες της ΕΕ και των κρατών - μελών της για ευρύτερη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη, υπουργοί Αμυνας από περισσότερες από 30 χώρες του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων» συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των σχεδίων τους για τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου και να αναλύσουν τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Στους «πρόθυμους» συμμετέχουν κυρίως ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, και όχι οι ΗΠΑ, που επιδιώκουν να μεταθέσουν το κυριότερο βάρος της στρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης στα ευρωπαϊκά κράτη.

Στη σύνοδο των «προθύμων» προέδρευσαν οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, και της Γαλλίας, Σ. Λεκορνί, των δύο κρατών που «ηγούνται» της πρωτοβουλίας και έχουν εκφράσει την πρόθεση να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στο όνομα της «διασφάλισης» ή «επιτήρησης» μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας ή συμφωνίας «ειρήνης». Οι υπουργοί Αμυνας ενημερώθηκαν από τους αρχηγούς των βρετανικών και γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις μέχρι στιγμής προετοιμασίες.

Πάνω από 200 ειδικοί χάραξης στρατιωτικού σχεδιασμού από 30 χώρες εξετάζουν τι θα μπορούσε να κάνει ο «συνασπισμός των προθύμων» «για να θέσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση, για να προστατεύσει την κυριαρχία της και να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα».

Οπως τόνισε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, έχουν αναπτυχθεί σχέδια με «σαφείς στόχους» για τη διασφάλιση του ουρανού και της θάλασσας, για «ειρήνη» στο έδαφος και για ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε «να γίνουν οι ίδιες ο ισχυρότερος αποτρεπτικός παράγοντας».

«Η δύναμη διασφάλισης για την Ουκρανία θα πρέπει να είναι μια δεσμευμένη και αξιόπιστη συμφωνία ασφαλείας, για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης φέρνει αυτό που έχει πει ο Πρόεδρος Tραμπ, μια διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία», ανέφερε.

Η Βρετανία εξετάζει την αποστολή στρατευμάτων για διάρκεια πέντε ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Telegraph». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, μια ευρωπαϊκή δύναμη θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία «για να αποτρέψει ρωσικές παραβιάσεις και να προσφέρει ανάπαυλα στα ουκρανικά στρατεύματα».

Αλλο «ειρηνευτική» αποστολή, άλλο δύναμη «διασφάλισης»

Μεταξύ των «προθύμων» υπάρχουν διαφωνίες για το είδος μιας ενδεχόμενης αποστολής στρατευμάτων, τους στόχους και την εντολή που θα έχουν αυτά. Αρχικά γινόταν λόγος για μια «ειρηνευτική αποστολή» που θα επιτηρούσε μια εκεχειρία ή ειρηνευτική συμφωνία, τις τελευταίες βδομάδες όμως γίνεται λόγος για «δύναμη διασφάλισης».

Οπως χαρακτηριστικά είπε η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κ. Κάλας, για την ανάπτυξη της στρατιωτικής «δύναμης διασφάλισης» πρέπει να διασαφηνιστεί αν ο ρόλος της θα είναι να αποτρέπει, να επιτηρεί ή να διατηρεί την ειρήνη στο έδαφος, αν θα είναι «μια αποστολή ενίσχυσης ή μια αμυντική αποστολή».

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Αμυνας αντέκρουσε σθεναρά την κριτική της Κάλας για έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη «δύναμη διασφάλισης», λέγοντας: «Ο σχεδιασμός μας για τον Συνασπισμό των Πρόθυμων είναι πραγματικός, ουσιαστικός, αναπτύσσεται καλά. Η ΕΕ δεν είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού».

Αλλά και ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας, Ρ. Μπρέκελμανς, τόνισε πως ο όρος «ειρηνευτική αποστολή» είναι πολύ διαφορετικός από μια «αποστολή διασφάλισης». Προκειμένου να εγκριθεί μια αποστολή στρατευμάτων από τα εθνικά κοινοβούλια και για να είναι σαφές «τι υποστήριξη ζητάμε από τις ΗΠΑ», πρέπει «να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι θα συνεπαγόταν μια τέτοια αποστολή» στην Ουκρανία, ανέφερε.

Υπάρχουν «τύποι στρατιωτικών αποστολών με διαφορετικό προφίλ κινδύνου. Και γενικά, θα έλεγα, όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τόσο πιο σημαντικό είναι να συμμετέχουν στενά οι ΗΠΑ. Αν υπάρχει χαμηλότερο προφίλ κινδύνου, τότε είναι σχετικά λιγότερο σημαντικό», εξήγησε ο Μπρέκελμανς.

Από την πλευρά τους τα κράτη της Βαλτικής υποστηρίζουν τα σχέδια για μια στρατιωτική «δύναμη διασφάλισης» στην Ουκρανία, όμως δεν θέλουν να μειωθεί η στρατιωτική παρουσία στις χώρες αυτές. «Αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της ασφάλειας της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αναμενόμενων μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων από τη Ρωσία το φθινόπωρο», τόνισε ο Εσθονός υπουργός Αμυνας Χ. Πεβκούρ.

Συμπλήρωσε ότι η «δύναμη διασφάλισης» δεν θα είναι μια «ειρηνευτική αποστολή» σύμφωνα με το Αρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά οι ειδικοί χάραξης στρατιωτικού σχεδιασμού επεξεργάζονται ακόμα τις λεπτομέρειες.

Αντίστοιχα, ο Λετονός υπουργός Αμυνας Α. Σπρουντς επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «σκέφτεται ενδεχομένως να συμβάλει», με την προϋπόθεση ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει επίσης να διατηρήσουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, απέναντι σε μια πιθανή ρωσική επιθετικότητα.

Οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη

Οι «ανησυχίες» των κρατών της Βαλτικής έρχονται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προχωρούν σε αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεών τους και αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων τους, για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με την Κίνα για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Ταυτόχρονα, κράτη της ΕΕ και η Βρετανία ενισχύουν την πολεμική τους προπαρασκευή και τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι αποσύρουν στρατεύματα και εξοπλισμό από τη Γιασιόνκα στη νοτιοανατολική Πολωνία, βασικό κέντρο εφοδιασμού όπλων στην Ουκρανία, εξοικονομώντας «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».

Το προσωπικό και ο εξοπλισμός των ΗΠΑ θα μετακινηθούν από τη Γιασιόνκα σε «άλλες τοποθεσίες» εντός της Πολωνίας, όπου ο στρατός των ΗΠΑ έχει μόνιμα περίπου 10.000 στρατιώτες. Η απόφαση αυτή, όπως διευκρινίζεται, είχε σχεδιαστεί εδώ και μήνες, στο πλαίσιο της στρατηγικής για «βελτιστοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ».

Οι αποστολές στη Γιασιόνκα εκτελούνται πλέον υπό την ηγεσία της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ, κυρίως από νορβηγικές, γερμανικές, βρετανικές και πολωνικές δυνάμεις.

Οι αποφάσεις μεταφοράς της ευθύνης από τις ΗΠΑ ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον πέρυσι, με τη δημιουργία της νέας διοίκησης «NATO Security Assistance and Training for Ukraine».

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 80.000 στρατιώτες και σύμφωνα με το «NBC News» το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει περίπου 10.000 στρατιώτες από την Ανατολική Ευρώπη, πιθανώς από τη Ρουμανία και την Πολωνία. Οι εν λόγω στρατιωτικές δυνάμεις λέγεται ότι αποτελούν μέρος των ενισχύσεων που απέστειλαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Μπάιντεν το 2022 στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεσμεύσεις άνω των 21 δισ. ευρώ σε όπλα για την Ουκρανία

Δεσμεύσεις άνω των 21 δισ. ευρώ σε νέα στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο, «μια ώθηση ρεκόρ στη στρατιωτική χρηματοδότηση», έγιναν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε η «Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», υπό την ηγεσία της Βρετανίας και της Γερμανίας. Μέχρι πρότινος την ηγεσία της Ομάδας είχαν οι ΗΠΑ, ενώ στη συνεδρίαση αυτή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να προσφέρει 11 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία έως το 2029.

Η Βρετανία συνεχίζει την υποστήριξή της, με το σύνολο των 4,5 δισ. λιρών που έχει οριστεί να δαπανηθεί φέτος για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε στρατιωτικό πακέτο 450 εκατ. λιρών της Βρετανίας και της Νορβηγίας.

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία φαίνεται να είναι απρόσιτη στο άμεσο μέλλον», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους. «Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να συνεχίσει να πολεμά και θα την υποστηρίξουμε», πρόσθεσε.

Συνάντηση Πούτιν με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ

Παρότι ΗΠΑ και Ρωσία δεν κατέληξαν ακόμα σε συμφωνία για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή. Την Παρασκευή ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον Κ. Ντμιτρίεφ, ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου και επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Γουίτκοφ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και συζήτησαν για τη «διευθέτηση» του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προεξοφλώντας ωστόσο ότι δεν αναμένονταν «σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις».

«Ο Πούτιν θα τον ακούσει. Η συζήτηση θα συνεχιστεί για διάφορες πτυχές της ουκρανικής διευθέτησης», δήλωσε πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Συζήτησαν επίσης για μια μελλοντική συνάντηση των Πούτιν και Τραμπ.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ