Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι εργάτες και οι υπάλληλοι έχουν 125 λόγους για να απεργήσουν!

Μια απάντηση στη χτεσινή πρόκληση Πολυζωγόπουλου

Τελικά ο κατήφορος δεν έχει πάτο. Δε φτάνει που βούτηξε μέχρι το λαιμό στο τέλμα του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Δεν του αρκεί, που πρωτοστάτησε, ενάντια σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, προκαλεί και από πάνω ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Με ένα κείμενο μνημείο αντεργατισμού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος «ζητά απαντήσεις σε 1 και 25 ερωτήσεις»..!

Ε, λοιπόν, του απαντάμε ευθέως: Δεν υπάρχουν «1 και 25», αλλά 125 λόγοι για να απεργήσουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν και άλλοι τόσοι για τους οποίους απαιτούν να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό τερατούργημα. Μα, πάνω απ' όλα υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος - και δε μας εκπλήσσει που δεν τον καταλαβαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - για τον οποίο, όπως και χτες, έτσι και σήμερα και αύριο, αυτοί θα συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Και ο λόγος αυτός είναι απλός και διάφανος: «Εχουμε τα δικά μας αιτήματα»! Αιτήματα που δε χωράνε ούτε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ. Αιτήματα που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση και με το «ευαγγέλιο της ΟΝΕ» και τις αρχές του «Συμφώνου Σταθερότητας». Αιτήματα που συγκρούονται με τις ιερές αξίες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας των μονοπωλίων, στις οποίες γονυπετής καθημερινά προσεύχεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αιτήματα που δε χωράνε ούτε στο μυαλό των εκπροσώπων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και που στοχεύουν σε ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, πραγματικά δημόσιο, με καλύτερες συντάξεις, με αναβαθμισμένες τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Αιτήματα, για τα οποία δε θα ντρέπεται ο συνδικαλιστής, όταν κοιτάει στα μάτια το νέο άνεργο, που αφού κάθισε 20 χρόνια στα θρανία περιφέρεται άλλα δέκα στα μαύρα σοκάκια της ανεργίας. Δε θα ντρέπεται να κοιτάει στα μάτια το συνταξιούχο, που βολοδέρνει με το «βοήθημα» των 120.000 δραχμών, την εργαζόμενη μητέρα που ανασταίνει παιδιά και οι νόμοι σας τη στέλνουν στα 65 χρόνια για συνταξιοδότηση. Τον οικοδόμο και μεταλλεργάτη, την κλωστοϋφαντουργίνα και τον εργάτη της χημικής βιομηχανίας, που «λιώνουν» σαν τα κεριά μέχρι να πάρουν τις συντάξεις πείνας. Που αφήνουν τα νιάτα τους και την υγεία τους στα γκέτο της εργοδοσίας που θησαυρίζει.

Ολοι αυτοί, Πολυζωγόπουλε, έχουν αιτήματα. Ολοι αυτοί πληρώνουν ακριβά τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πληρώνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 χρόνια για τις γυναίκες, τη μείωση των συντάξεων, την υποβάθμιση της υγείας και της πρόνοιας. Και όλοι τους - χωρίς ούτε ένας να εξαιρείται - θα συνεχίζουν να πληρώνουν, γιατί εσύ και η κυβέρνησή σου κρατάτε σε ισχύ αυτούς τους αντεργατικούς νόμους. Και θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα, γιατί με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάσατε, εκτοξεύεται στα 67 χρόνια το όριο ηλικίας.

Και είναι τουλάχιστον υποκρισία να αναρωτιέσαι αν «είναι αρνητική εξέλιξη ο διπλασιασμός περίπου των κατώτερων συντάξεων (που με το νόμο Σιούφα έχουν προσδιοριστεί στις 40.000 δρχ.), ώστε να εναρμονιστούν με τις ισχύουσες για τους παλιότερους;». Είναι υποκρισία, γιατί γνωρίζεις ότι μαζί με την κυβέρνηση συμφωνήσατε να παραμείνει σε ισχύ η αποσύνδεση με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Που σημαίνει ότι η κατώτερη σύνταξη για φέτος θα έπρεπε να είναι στις 150.000 δραχμές. Και στο κάτω - κάτω υπάρχει και η σύνταξη των 240.000 δραχμών. Γιατί άραγε το ΙΚΑ αντέχει δεκαετίες να του κλέβετε τα αποθεματικά, να το ληστεύουν οι εργοδότες και το κράτος, να εισφοροδιαφεύγουν και οι δύο, αλλά δεν «αντέχει» να δίνει ανθρώπινες συντάξεις;

Κάτι ψελλίζετε, κ. Πολυζωγόπουλε, «για την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας», κάτι ακατάληπτα περί «35/35 και όχι 50/50». Αλλά δεν πείθεται κανέναν. Ούτε έναν εργαζόμενο δε θα βρείτε που να μη σας πει ξεκάθαρα: «Οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζόμενων στις τράπεζες και στις πρώην ΔΕΚΟ κόβονται με το μαχαίρι». Τ' άλλα είναι εκ του πονηρού. Τολμάτε να μιλάτε για τα ΒΑΕ. Ψάχνετε να βρείτε με το φανάρι την τάδε και δείνα περίπτωση στην Ανω Κοκκινομαγούλα... Οταν με το νομοσχέδιο βάζετε στο «κρεβάτι του Προκρούστη» όλες τις κατηγορίες και ειδικότητες των ΒΑΕ. Μήπως άραγε συστήνετε την επιτροπή αναθεώρησης για να προσθέσετε και νέα επαγγέλματα στα ΒΑΕ; Γιατί και αυτό το ακούσαμε!

Φτάσατε στο σημείο ακόμα και την επέκταση της διπλής φορολογίας στις συντάξεις (ΛΑΦΚΑ) μέχρι το 2008, τη ληστεία δηλαδή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων μέχρι σήμερα από τους δόλιους τους συνταξιούχους, να το προβάλλετε σαν θετικό μέτρο.

Εκεί όμως που η πραγματικότητα ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία είναι στο ζήτημα της χρηματοδότησης. Ρωτάτε αν κάποιοι επιθυμούν τις αλλαγές «ώστε το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ να ξεκινήσει από "καθαρή βάση"». Αν «καθαρή βάση» εννοείτε τη νομιμοποίηση της αρπαγής των 20 και πλέον τρισεκατομμυρίων από τα αποθεματικά του ΙΚΑ, την παραγραφή του ενός τρισεκατομμυρίου της «τριμερούς χρηματοδότησης», τα 2 τρισεκατομμύρια δανεικά και αγύριστα από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, τη συνεχιζόμενη επιβάρυνσή του με την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής», πέρα απ' αυτά που δεν του αποδώσατε για τα προηγούμενα χρόνια, τη νέα ληστεία με το 1% του ΑΕΠ, που είναι το μισό απ' αυτά που διά νόμου είστε υποχρεωμένοι να δίνετε, τότε ναι: Το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ ξεκινάει από «καθαρή βάση». Δε διαθέτει στα λεηλατημένα ταμεία του ούτε ένα ευρώ! Το νέο ΙΚΑ είναι τόσο «καθαρό» όσο και οι άδειες του τσέπες.

Κρατήσαμε και εμείς, για τελευταία την 25η ερώτησή σας που συμπυκνώνει και το αντιασφαλιστικό σας ντελίριο. Ρωτάτε: «Μπορούν να βρουν σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο άλλο Ν/Σ το οποίο να περιέχει τόσες πολλές και καίριες ρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση;». Από μία άποψη έχετε δίκιο: Κανένα νομοσχέδιο δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά όση επιχειρείτε με αυτό το έκτρωμα. Κανείς άλλος δεν τόλμησε να ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή τέτοιας κορυφαίας κατάκτησης όπως το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Εσείς δηλώνετε και περήφανοι γιατί παραδίνετε τα ασφαλιστικά ταμεία στην κάθε ENRON.

Σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με τους αγώνες της. Κανένα νομοσχέδιο, καμία κυβέρνηση δεν της το χάρισε. Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Και πάλι με τους αγώνες της θα δώσει την απάντηση και στους σημερινούς αντιασφαλιστικούς νόμους. Οσο και αν γαυγίζουν τα σκυλιά, το καραβάνι θα προχωρά.


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ