Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΚΑ
Χάρισαν 25 τρισ. και παραιτούνται κάθε διεκδίκησης!

1,3 τρισ. δραχμές έβγαλαν τα οφειλόμενα, που θα εξοφληθούν με εικοσαετή ομόλογα...

Υπογράφηκε χθες η σύμβαση ντροπής μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΙΚΑ, με την οποία νομιμοποιείται η επί δεκαετίες καταλήστευση των 20 τρισ. και πλέον αποθεματικών του Οργανισμού από τις ποικιλώνυμες μεταπολεμικές κυβερνήσεις της ολιγαρχίας. Η διοίκηση του ΙΚΑ και προσωπικά ο διοικητής του Μ. Νεκτάριος, ο οποίος έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην επαίσχυντη σύμβαση, δε λειτουργούσαν φυσικά με την ιδιότητα των εκπροσώπων των εκατομμυρίων εργαζομένων του Οργανισμού, αλλά με μιαν άλλη ιδιότητα, αυτήν των κυβερνητικών υπαλλήλων. Από την πλευρά της κυβέρνησης, τη σύμβαση υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης και Εργασίας Δ. Ρέππας. Για να έχουν, μάλιστα, φυλαγμένα τα νώτα τους, στο άρθρο 3 της σύμβασης αναφέρεται ότι «...τα συμβαλλόμενα μέρη παραιτούνται ρητά και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα και ένσταση να προσβάλλουν για οποιοδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων του άρθρου 388 ΑΚ, το κύρος της παρούσας σύμβασης στο σύνολό της και κάθε όρο της χωριστά».

ΟΙ κυβερνητικοί μανδαρίνοι, από τις προσθαφαιρέσεις που έκαναν, έβγαλαν τελικά ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ ανέρχονται όλο κι όλο σε 1,3 τρισ. δραχμές, οι οποίες θα πληρωθούν με μακροχρόνια κρατικά ομόλογα. Ειδικότερα, στο προοίμιο της σύμβασης, αναφέρουν ότι οι Εκκρεμείς Υποχρεώσεις του Δημοσίου προς το ΙΚΑ μέχρι την 31/12/2000, ανέρχονται σε 2.896 δισ. δρχ. ή 8.498,9 εκατ. ευρώ. Από το ποσόν αυτό αφαιρούν Βεβαιωμένες Οφειλές του ΙΚΑ προς το ελληνικό Δημόσιο (κατά τον νομοθέτη προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που είχε συνάψει το ΙΚΑ με την εγγύηση του Δημοσίου) ύψους 1.596 δισ. δραχμές ή 4.683,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι Ρυθμιζόμενες Υποχρεώσεις του Δημοσίου να ανέρχονται σε 1.300 δισ. δραχμές στρογγυλές... Φυσικά, πάνε ...περίπατο τα 20 και πλέον τρισ. δραχμές αποθεματικά που καταληστεύτηκαν, τα 2,2 τρισ. δραχμές από άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τα 770 δισ. δραχμές από τις υποχρεώσεις του κράτους για τη συμμετοχή του στην τριμερή χρηματοδότηση ( νόμος Σιούφα).

Η εξόφληση της οφειλής των 1,3 τρισ. δραχμών (άρθρο 2) προβλέπεται να γίνει ως ακολούθως: Με την υπογραφή της σύμβασης χθες μεταβιβάστηκαν ομόλογα ύψους 1.467,4 εκατ. ευρώ ή 500 δισ. δραχμές. Τα υπόλοιπα 500 δισ. δραχμές θα εξοφληθούν το 2003 με τη μεταβίβαση ισόποσων ομολόγων και τα 300 δισ. δραχμές το 2004 πάλι με την εκχώρηση ομολόγων. Το επιτόκιο για κάθε δόση ορίστηκε στο 3,5%. Παρέχεται η δυνατότητα στο ΙΚΑ να επιλέξει ομόλογα τριετούς, πενταετούς, δεκαετούς η εικοσαετούς λήξης... ενώ, με εξαίρεση ένα ποσοστό 15% που θα μπορεί να προεξοφλήσει, τα ομόλογα θα πρέπει να διακρατηθούν στα χαρτοφυλάκια του ΙΚΑ μέχρι τη λήξη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ