Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Συρρίκνωση και εκχώρηση σε ιδιώτες

Μέτωπο εργαζομένων και μαζικών φορέων κατά της μεταστέγασης του 1ου Νοσοκομείου

Την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη συνέχιση της λειτουργίας του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ ως αυτοτελούς μονάδας Υγείας 350 κλινών, διατράνωσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και μαζικοί φορείς των βορείων προαστίων, που συμμετείχαν χτες σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι και οι φορείς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, για τη μεταστέγαση του νοσοκομείου σε κτίριο στα Ανω Λιόσια, που θα σημάνει τη συρρίκνωσή του σε 120 κλίνες. Η μεταφορά γίνεται με το πρόσχημα ότι το κτίριο που στεγάζεται το νοσοκομείο έχει πουληθεί σε ιδιώτη, ο οποίος προχώρησε σε έξωση, αλλά ουσιαστικά αποτελεί τη συνέπεια της εσκεμμένης αδράνειας της διοίκησης του Ιδρύματος για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του νοσοκομείου.

Στα πλαίσια αυτά οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 14 του Ιούνη 2002, στο ΔΣ του ΙΚΑ, όπου θα τεθούν προς έγκριση η οικονομική και τεχνική μελέτη για τη μεταστέγαση.

Ομόφωνη απόφαση κατά της μεταστέγασης έχει πάρει και το Δημοτικό Συμβούλιο των Ανω Λιοσίων, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο κτίριο, που φτιάχτηκε προκειμένου να στεγάσει ιατρεία και διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, δεν είναι κατάλληλο για τη στέγαση νοσοκομείου και ότι ενδεχόμενη μεταφορά του 1ου Νοσοκομείου θα οδηγήσει στη συρρίκνωσή του. Η δημοτική αρχή της περιοχής ζητεί να αξιοποιηθεί το κτίριο -- που βρίσκεται σε δημοτικό οικόπεδο -- για τη στέγαση ιατρείων και διοικητικών υπηρεσιών, όπως είχε σχεδιαστεί, και να χτιστεί σε άλλο χώρο νέο κτίριο το οποίο θα στεγάσει το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ. Διαβήματα στους αρμόδιους υπουργούς και στην κυβέρνηση κατά της απόφασης έχει κάνει και η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Ανω Λιοσίων.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κατήγγειλαν ακόμα χτες την υποβάθμιση που επιβάλλεται στο νοσοκομείο με την «αποψίλωσή» του από το απαραίτητο προσωπικό. Στον πεπαλαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 237 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και σήμερα στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 107!

«Μην έχετε αυταπάτες. Η συγκεκριμένη απόφαση, η σταδιακή απαξίωση του νοσοκομείου αποτελούν συνειδητή επιλογή και εντάσσονται στα σχέδια συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα Υγείας», επισήμανε χτες ο Θ. Κακκαβάς, μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ, που καταψήφισε την απαράδεκτη απόφαση.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η στάση του Π. Μαχαίρα, γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΥΥΙΚΑ), ο οποίος, αναλαμβάνοντας το ρόλο του υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής, είπε λίγο έως πολύ ότι η συρρίκνωση του νοσοκομείου δεν είναι κακή και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν ευκαιρίες απασχόλησης και σε άλλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ!

Νέα σύμβαση εκχώρησης

Στο μεταξύ, χτες, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύναψη «συμπληρωματικής σύμβασης» με εταιρία για την ενίσχυση των τηλεφωνικών ραντεβού (του γνωστού 184), υπηρεσία που έχει ήδη εκχωρηθεί σε ιδιώτη.

Την πρόταση καταψήφισαν τα μέλη της Διοίκησης Θ. Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και Β. Κόκκαλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ. Ο Θ. Κακκαβάς ζήτησε την ενίσχυση του ΙΚΑ με προσωπικό, ενώ υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος τα προσωπικά δεδομένα των αρρώστων να περιέρχονται στα χέρια των ασφαλιστικών εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ