Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα χρέη στα νοσοκομεία

Τα δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης με την υποχρηματοδότηση, αλλά γίνεται προσπάθεια για μετάθεση των ευθυνών στα ασφαλιστικά ταμεία

Την έκρηξη νέων χρεών των δημοσίων νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρίες επιβεβαιώνει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Α` Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής που αναφέρεται σε δέκα νοσοκομεία.

Σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία - σύμφωνα με τα στοιχεία του Α` ΠεΣΥ - το σύνολο των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές ανέρχεται στα 86.123.188 ευρώ (29,346 δισ. δραχμές). Σύμφωνα με στοιχεία των προμηθευτών, που είδαν το φως της δημοσιότητας τα χρέη των νοσοκομείων ξεπερνούν πια τα 130 δισ. δραχμές, παρά τη ρύθμιση των χρεών - ύψους 355 δισ. δραχμών - που έγινε πριν ένα χρόνο.

Η κατάληξη αυτή ήταν μοιραία καθώς η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της λειτουργίας - πλην της μισθοδοσίας - περιορίστηκε μόλις στο 5%. Οι λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι στη χτεσινή ανακοίνωση του Α` ΠεΣΥ, ενώ αποσιωπάται πλήρως η υποχρηματοδότηση, γίνεται προσπάθεια να επιρριφθεί η ευθύνη στα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέροντας ότι οφείλουν 91.142.376 ευρώ (31 δισ. δραχμές) στα δέκα νοσοκομεία. Στο ποσό αυτό δε συμπεριλαμβάνεται το κόστος νοσηλείας των άπορων ασθενών.

Οι οφειλές προς τα νοσοκομεία προέρχονται κυρίως απ' τον ΟΓΑ, τον «Οίκο του Ναύτου» και τον ΟΠΑΔ, δηλαδή από τα ταμεία που κατά κύριο λόγο έχει αναλάβει το Δημόσιο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση το Δημόσιο (ΟΠΑΔ), οφείλει 10.341.876 Ευρώ και δε χορηγεί ούτε προκαταβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ