Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δυστύχημα ή αντεπίθεση της Αλ Κάιντα;

ΣΠΙΝ ΜΠΟΛΝΤΑΚ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Τουλάχιστον 19 Αφγανοί, ανάμεσά τους 12 πολίτες, σκοτώθηκαν από το αμφιλεγόμενο συμβάν σε αποθήκη όπλων πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στην πόλη Σπιν Μπολντάκ, που δονούνταν για ώρες χτες από απανωτές εκρήξεις. Αφγανοί και ξένοι αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μεγάλες ζημιές σε μια εκτεταμένη περιοχή, ενώ αμφιβολίες εγείρονταν περί του αν επρόκειτο για δυστύχημα ή για δολιοφθορά της Αλ Κάιντα. Ο αριθμός των νεκρών ήταν πολύ πιθανό να αυξηθεί καθώς 15 ακόμη στρατιώτες της φρουράς της αποθήκης πυρομαχικών αγνοούνταν.

Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές που ακούγονταν κάπου 15 χιλιόμετρα μακριά, στη συνοριακή πόλη Σαμάν του Πακιστάν. Ενας Αφγανός, που κατέφυγε στη Σαμάν μετά την καταστροφή του σπιτιού του, είπε πως πίστεψε ότι επρόκειτο «για ένα μεγάλο συνεχή σεισμό». Πολύ κοντά στην αποθήκη βρίσκονταν αποθέματα λαδιού, αλεύρων και σκηνών, υλικά του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, ενώ 25 οχήματα υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή, ανάμεσά τους και πολλά της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ την ίδια τύχη είχε και το τοπικό γραφείο της Αρμοστείας.

Σύμφωνα με τον Μοχαμάντ Σαρίφ, αδελφό του κυβερνήτη της Κανταχάρ Γκουλ Αγά, η έκρηξη οφείλεται σε πύραυλο που εκτόξευσαν φυγάδες μαχητές της Αλ Κάιντα, που καταδιώκουν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών της «Συμμαχίας», ωστόσο άλλος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το «Ρόιτερς», χωρίς να τον κατονομάζει, είπε πως «ίσως επρόκειτο για δυστύχημα».

Στο μεταξύ στην Καμπούλ η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) ανακοίνωσε πως «ανακάλυψε» δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς και μια ρουκέτα σε αυτοκίνητο, ενώ η αμερικανική στρατιωτική αποστολή επίσης ανακοίνωνε ότι βρήκε αποθήκες όπλων της Αλ Κάιντα, με «σύγχρονα όπλα», που είχαν αγοραστεί πρόσφατα - χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στη συγκεκριμένη περιοχή - σημείο εισόδου των Αφγανών προσφύγων που είχαν καταφύγει στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια της δυτικής εκστρατείας κατά της χώρας τους - εκτιμάται πως βρίσκονται πάνω από 1.000 μέλη της Αλ Κάιντα και μαχητές Ταλιμπάν που έχουν διαφύγει τη σύλληψη. Μέλη της οργάνωσης καταδιώκουν και οι δυνάμεις του Πακιστάν μετά τη συμπλοκή νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με 10 νεκρούς Πακιστανούς στρατιώτες και δύο Τσετσένους της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ