Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Νέο κρούσμα απληστίας...

Eurokinissi

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το μελάνι για το ένα σκάνδαλο, που αφορούσε την τηλεπικοινωνιακή εταιρία «Worldcom» και σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε το νέο σκάνδαλο που αφορά τις απάτες της εταιρίας εξοπλισμού γραφείων «Xerox». Κρούσματα απληστίας, από τις πολυεθνικές; Γιατί όχι! Εξάλλου αυτό είναι και το πρώτο μάθημα που διδάσκεται κάποιος για να γίνει καλός καπιταλιστής...

Πάντως, εάν κάποιος θεώρησε μυθώδες το ποσό των 3,8 δισ. δολ., το ύψος δηλαδή της απάτης της «Worldcom», τι να πει για τα 6 δισ. δολάρια της «Xerox»... Λογιστικό το σκάνδαλο και αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «Xerox» στην πενταετία 1997-2001 ανακοίνωσε έσοδα υψηλότερα κατά 2 δισ. δολάρια από τα πραγματικά. Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», η εταιρία «φούσκωσε» τα έσοδά της έως 6 δισ. δολάρια. Πάντως, η εκπρόσωπος της εταιρίας, Κρίστα Καρόν, δήλωσε προς το «Reuters», ότι «η "Xerox" αναμένει πως τα έσοδά της για την πενταετή περίοδο θα ανακοινωθούν ξανά και θα είναι κατά 2 δισ. δολάρια λιγότερα».

Οι πρώτες παρατυπίες στις λογιστικές μεθόδους της εταιρίας είχαν εντοπιστεί ήδη από τον Απρίλιο σε έρευνα της αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission - SEC). Οπως αποδείχτηκε, η διοίκηση της εταιρίας είχε σχεδιάσει τη φαινομενική αύξηση των εσόδων της «Xerox» κατά 3 δισ. δολάρια τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, η διοίκηση πέτυχε συμβιβασμό με τη ρυθμιστική Αρχή της αγοράς (καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να αποφύγουν νέες διώξεις μετά την κατάρρευση της «Enron»), πληρώνοντας πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο το SEC προχώρησε σε ευρύτερη έρευνα των λογιστικών πρακτικών της «Xerox», κυρίως στα εκτός των ΗΠΑ τμήματά της, ανακαλύπτοντας ότι στους ισολογισμούς της τελευταίας πενταετίας καταγράφονται έσοδα περίπου 6 δισ. δολάρια υψηλότερα από τα πραγματικά. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η δεύτερη έρευνα έγινε κατόπιν αίτησης της εταιρίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της αρχικής.

Κίνδυνοι...

Η μορφή χιονοστιβάδας που έχουν λάβει τα σκάνδαλα, και κυρίως η αναμονή νέων, απασχολεί, όπως ήταν φυσικό, και τους ηγέτες της «G8». Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», το «τέρας της απάτης» της «WorldCom» κατατρομοκράτησε τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου στη σύνοδο κορυφής του Καναδά και επισημαίνεται ότι βρίσκονται πλέον πολύ μακριά εκείνες οι «δοξασμένες» για την αμερικανική οικονομία μέρες, κατά τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδιζε την πρώτη «θριαμβική» θέση στο πόντιουμ της συνόδου, μιλώντας για την υπεροχή του αμερικανικού καπιταλισμού στον παγκόσμιο χώρο.

Σύμφωνα με τη «New York Times», τα δύο πέμπτα όλων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται αυτή την ώρα σε ξένα χέρια και αν κλονιστεί περαιτέρω η αμερικανική οικονομία, αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την πορεία του δολαρίου, που σημειώνει αυτές τις ημέρες πτώση. Η ομαδική φυγή των ξένων επενδυτών είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται συνήθως με την οικονομία χωρών όπως η Αργεντινή, αλλά αν αποκαλυφθούν μερικά ακόμη σκάνδαλα του μεγέθους της «WorldCom», ίσως οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα, καταλήγει η εφημερίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα «γεράκι» στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας(2005-03-17 00:00:00.0)
Η μεγάλη απάτη των αμοιβαίων κεφαλαίων(2003-11-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΑ(2003-05-25 00:00:00.0)
Ρεκόρ δεκαετίας στις πτωχεύσεις εταιριών στις ΗΠΑ(2002-07-07 00:00:00.0)
Η Worldcom και η χαμένη τιμή του καπιταλισμού(2002-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ