Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνεται η κατοχική ασφυξία της Δυτικής Οχθης

Χωρίς ξεχωριστή αναφορά στον Γιάσερ Αραφάτ εκδόθηκε το τελικό ανακοινωθέν για το Μεσανατολικό της G8, παρά τις φερόμενες ως έντονες πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου

Σ' όλο τον κόσμο αμείωτες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Eurokinissi

Σ' όλο τον κόσμο αμείωτες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΚΑΛΓΚΑΡΙ.-

Για πολλοστή μέρα, δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, που κατοικούν στις 7 από τις 8 μεγάλες πόλεις της Δ. Οχθης, Καλκίλια, Τουλκαρέμ, Τζενίν, Ραμάλα, Βηθλεέμ, Νάμπλους και Χεβρώνα, αλλά και στα περισσότερα χωριά και κωμοπόλεις, παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, με εξαίρεση τις κατά τόπους ολιγόωρες άρσεις της απαγόρευσης που δόθηκαν για να προμηθευτούν οι κάτοικοι ορισμένα τρόφιμα.

Μια τέτοια ολιγόωρη άρση εκμεταλλεύτηκαν 40 αλλοδαποί ακτιβιστές του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης και 60 Παλαιστίνιοι για να διαδηλώσουν στη Νάμπλους ζητώντας την άμεση ισραηλινή αποχώρηση. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι δίνεται άδεια εισόδου σε ορισμένα σημεία των κατεχομένων εδαφών στους ξένους δημοσιογράφους.

Από την άδεια εξαιρούνται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, όπως και η πόλη της Χεβρώνα, όπου, χθες, για 4η ηέρα συνεχίστηκε η πολιορκία του κυβερνείου, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος έχει μετατραπεί σε συντρίμμια από το σφυροκόπημα των τανκς και των τεθωρακισμένων. Το πρωί διεκόπη, για λίγο, ο βομβαρδισμός προκειμένου να εισέλθει στα χαλάσματα ο πρώην υπουργός Ταλάλ Σιντρ και να διαπραγματευτεί την έξοδο των τελευταίων 15 εγκλείστων.

Ο Σιντρ δήλωσε ότι δεν κατάφερε να τους εντοπίσει ανάμεσα στους σωρούς των χαλασμάτων. Ο στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του και επανέλαβε το σφυροκόπημα ενώ παράλληλα στρατιωτικοί εκσκαφείς ισοπέδωναν μέρη του κτιρίου. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε ότι η πολιορκία θα συνεχιστεί καθώς «έχουμε υπομονή και ο χρόνος λειτουργεί για εμάς».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε, επίσης, ότι έδωσε ειδική άδεια στους τελειόφοιτους μαθητές των λυκείων να προσέλθουν στα σχολεία τους, όπου αυτά δεν έχουν καταστραφεί φυσικά, για να συμμετάσχουν στις απολυτήριες εξετάσεις. Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος υπουργός Παιδείας, Ναμπίλ Αμπού Χόμος, διαβεβαίωνε ότι μόνο οι μισοί από τους 29.000 τελειόφοιτους της Δ. Οχθης τα κατάφεραν. Τέλος, ανακοινώθηκε η σύλληψη τουλάχιστον 8 Παλαιστινίων στις περιοχές των Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ και Χεβρώνας.

Το ανακοινωθέν

«Τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης και στο όραμα της δημιουργίας δύο κρατών με αναγνωρισμένα και ασφαλή σύνορα» επαναδιατυπώνουν στο λακωνικό τελικό κείμενο για τη Μέση Ανατολή οι ηγέτες της G8. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης η ανάγκη πραγματοποίησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και οικονομικών αλλαγών, όπως και η διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αλλά δε γίνεται λόγος για ανάγκη περιθωριoποίησης του Αραφάτ, παρά τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Εκτός από τις διαρροές αξιωματούχων που υποστήριζαν ότι όλοι οι συνομιλητές του Μπους διαφώνησαν με το ενδεχόμενο δήλωσης κατά του Αραφάτ, οι Ζακ Σιράκ, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δε δίστασαν να δηλώσουν ανοιχτά ότι συνομιλητής τους παραμένει ο Αραφάτ, και εφόσον επανεκλεγεί, κάτι που ουσιαστικά έχει αποσαφηνίσει και ο Ρώσος Πρόεδρος όσο και το ιαπωνικό ΥΠΕΞ. Ο Καναδός πρωθυπουργός, Ζαν Κρετιέν, χαμήλωνε τους τόνους δηλώνοντας ότι «όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο Μπους, αν και υπάρχουν διαφωνίες σε ορισμένα σημεία» ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, έσπευδε να επαναλάβει ότι ο Μπους «είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση των συνομιλητών του».

Ικανοποίηση εξέφρασαν και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, που υπογράμμιζε ότι «γίνεται σαφές ότι οι περισσότεροι ηγέτες, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Μπους, σέβονται τις επιλογές του παλαιστινιακού λαού». Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής ασφαλείας της Δ. Οχθης, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, που θεωρείται από πολλούς «συμπαθής» στην Ουάσιγκτον, τόνιζε ότι «είναι μεγάλο λάθος του Μπους να συγκρίνει την Π. Αρχή με τους Ταλιμπάν και τον Αραφάτ με τον Mπιν Λάντεν, όταν κάνει νύξεις για ανάληψη αντιτρομοκρατικής δράσης εναντίον του». Σε αρνητικό «κλίμα» κινείται και άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», υπό τον τίτλο «`Η διώχνετε τον Αραφάτ ή σας υποχρεώνουμε σε λιμοκτονία», που σχολιάζει την απειλή διακοπής της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

Η φωτογραφία

Παρ' όλα αυτά, το πρώτο θέμα στον ισραηλινό Τύπο ήταν η φωτογραφία ενός ξανθού γαλανομάτη μπόμπιρα, μικρότερου των 2 χρόνων, που εμφανίζεται ζωσμένος με ψεύτικα εκρηκτικά και φορά το μαντίλι των καμικάζι της Χαμάς. Σύμφωνα με το στρατό, η φωτογραφία προέρχεται από οικογενειακό άλμπουμ που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου σε σπίτι μέλους της Χαμάς στη Χεβρώνα, όπου δεν έγιναν συλλήψεις. Με τίτλους, όπως της εφημερίδας Μααρίβ «γεννημένος να σκοτώνει», το θέμα κυριαρχεί και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν, Ντέιβιντ Μπέικερ, δήλωνε ότι «αποδεικνύει το αντιεβραϊκό μίσος που εμποτίζεται ακόμη και στα βρέφη».

Ενώ αναμένεται η επιβεβαίωση ή όχι της αυθεντικότητας της φωτογραφίας, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μιλούσε για «φτηνή ισραηλινή προπαγάνδα προκειμένου να καλυφθούν τα φρικτά ισραηλινά εγκλήματα». Η βουλευτής Χανάν Ασράουι υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να είναι και αυθεντική και αυτό είναι θλιβερό γιατί αποδεικνύει το μέγεθος της απόγνωσης και της οργής που έχει προκαλέσει η ισραηλινή κατοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ