Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ απειλούν με «βέτο» εάν δεν πετύχουν εξαίρεση...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με άσκηση «βέτο» στην απόφαση του ΟΗΕ για παράταση των πολυεθνικών επιχειρήσεων στη Βοσνία, εάν δεν εξαιρεθούν οι Αμερικανοί απ' τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου απείλησε χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Τζον Νεγκρεπόντε...

«Το "βέτο" είναι σίγουρα η επόμενη κίνηση εάν το ζήτημα δε λυθεί με έναν τρόπο που να εξασφαλίζει το είδος της ασυλίας που οι ΗΠΑ αναζητούν», δήλωσε ο Νεγκρεπόντε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία συζητήθηκε η πρόταση της Ουάσιγκτον για εξαίρεση των Αμερικανών απ' τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, το οποίο πρόκειται επίσημα να λειτουργήσει απ' την ερχόμενη Δευτέρα στη Χάγη. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες στη συνεδρίαση αυτή οι ΗΠΑ δε βρήκαν απολύτως καμία υποστήριξη απ' τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ)! Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως κατά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΣΑ, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ σημείωσε πως η αμερικανική απαίτηση εξαίρεσης θα υπέσκαπτε τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαστηρίου προτού αυτό αρχίσει να λειτουργεί, γιατί θα εξέπεμπε ένα επικίνδυνο σήμα σε μία σειρά άλλων χωρών πως δηλαδή μπορούν να εξαιρεθούν απ' τη δικαιοδοσία, εάν δεν επικυρώσουν την ιδρυτική συνθήκη της Ρώμης.

Η αναπληρωτής πρέσβειρα του Μεξικού, Ρομπέρτα Λάχους εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν τελικώς το ΣΑ νομιμοποιείται να τροποποιήσει μία διεθνή συμφωνία, ενώ ο πρέσβης του Αγ. Μαυρίκου Τζάγκντις Κουντζούλ επέκρινε την απαίτηση των ΗΠΑ για εξαίρεση, λέγοντας στη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ πως είναι «τουλάχιστον ειρωνικό οι ΗΠΑ να επιδιώκουν την υποβάθμιση ενός διεθνούς μηχανισμού για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων, ενώ προωθούν διεθνώς τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε χτες μία ακόμη αβέβαιη συνεδρίαση του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, αφού όπως δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο πρεσβευτής της Κολομβίας, Αλφόνσο Βαλντιβιέσο, «είμαστε ακόμη μακριά απ' την εξεύρεση τελικής λύσης... εάν τελικώς βρεθεί κάποια!»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντεγκλήσεις με αφορμή ιρανική πυραυλική δοκιμή (2017-02-01 00:00:00.0)
Κλωνοποίηση το νέο πεδίο «τριβής» μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ασίας.... (2003-11-04 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ πολεμούν να πετύχουν εξαίρεση... (2002-07-02 00:00:00.0)
Γιατί οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται, τώρα, για τα δικαστήρια τύπου «Χάγης»... (2002-03-10 00:00:00.0)
Στήριξε ομόφωνα τις επιδρομές κατά του Αφγανιστάν... (2001-10-10 00:00:00.0)
Δεκάδες χώρες έχασαν το δικαίωμα ψήφου (2000-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ