Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξικός πόλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Εισήγηση του Γ. Μαυρίκου στη συνεδρίαση του Γραφείου της ΠΣΟ

Την ανάγκη διαμόρφωσης του ταξικού πόλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ανέδειξε στην εισήγησή του ο Γ. Μαυρίκος, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), κατά τη συνεδρίαση του Γραφείου, που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Ιούνη στο Στρασβούργο. Στη συνεδρίαση από πλευράς ΠΑΜΕ, εκτός από τον Γ. Μαυρίκο, συμμετείχαν ακόμα ο Π. Τσίρκας και ο Δ. Κουμπούρης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι απέναντι στην ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας επιβάλλεται η παραπέρα ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μιλώντας για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη αναφέρθηκε στις δύο γραμμές που υπάρχουν - στη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης και σε αυτή της υποταγής και της συναίνεσης - και τόνισε την αναγκαιότητα συντονισμού των αγωνιστικών δυνάμεων και της διαμόρφωσης του ταξικού πόλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, αναδεικνύοντας τα βασικά μέτωπα πάλης στάθηκε κυρίως στα ζητήματα των οικονομικών μεταναστών, των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας, του περιβάλλοντος, της παιδείας και των εργατικών ατυχημάτων.

Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο αποφάσισε να καλέσει τα συνδικάτα της Ευρώπης να πάρουν μέρος τον Ιούνη του 2003 στη διαδήλωση που θα οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη - και όπου θα πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - από τη «Δράση Θεσσαλονίκη 2003». Ακόμα έβγαλε ψήφισμα συμπαράστασης στους Ελληνες ναυτεργάτες και στο οποίο απαιτεί την άμεση άρση της πολιτικής επιστράτευσής τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα θέματα της οργανωτικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου και της λήψης πρωτοβουλιών σε δύο κεντρικά ζητήματα: των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη και των οικονομικών μεταναστών. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια συμμετείχε ως παρατηρητής στη συνεδρίαση η Intersindicale της Πορτογαλίας. Επίσης, παραβρέθηκε και μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Αλεξάντερ Ζάρικοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ