Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σχέδια διάλυσης της επικουρικής ασφάλισης

Σε δεινή οικονομική κατάσταση το Ταμείο Πρόνοιας, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί νέο χτύπημα στην επικουρική ασφάλιση

Την κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξέτασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ενώ η κυβέρνηση προωθεί νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές σε βάρος της επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων στο δημόσιο. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μόλις 23 δισ. δραχμές είναι αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας, το οποίο χρωστά ήδη τα 12 από αυτά. Με τα υπόλοιπα 11 δισ. δραχμές θα πρέπει να καλύψει την υποχρέωση καταβολής εφάπαξ για χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους που θα συνταξιοδοτηθούν τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά, το 1995 το απόθεμα του Ταμείου έφτανε τα 98 δισ. δραχμές!

Μερικοί από τους λόγους της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο, πέρα από τον τρόπο διαχείρισης από διοικήσεις διορισμένες από την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι μέχρι το 1984 αναγκαζόταν να δανειοδοτεί επιχειρηματίες ουσιαστικά με άτοκα δάνεια, αλλά και το ότι τα αποθεματικά του χρησιμοποιούνταν από τις κυβερνήσεις για άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Σημαντική ήταν η επιβάρυνσή του και από την είσοδο σε αυτό των δικαστών, καθώς οι βασικοί μισθοί τους, άρα και το εφάπαξ που παίρνουν, είναι πολύ μεγαλύτεροι από άλλων δημοσίων υπαλλήλων.

Για την κατάσταση του Ταμείου η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ενημερώθηκε από μέλος της διοίκησής του από την πλευρά των εργαζομένων. Αποφασίστηκε να ξανασυζητηθεί το θέμα αφού εξεταστούν αυτά και άλλα στοιχεία. Επίσης επιβεβαιώθηκε από πολλά μέλη του οργάνου η ύπαρξη του νομοσχεδίου-βόμβα για το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων και θα αναζητηθούν πληροφορίες για τις ακριβείς διατάξεις που περιέχει.

Οπως έχει ήδη γράψει ο «Ρ», το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων: Τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ με άμεση συνέπεια τη μείωση κατά 16 μονάδες ή περίπου 50% της επικουρικής σύνταξης. Την αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων για το Ταμείο Πρόνοιας. Την καταβολή με ...δόσεις του εφάπαξ. Την έναρξη της σταδιακής αλλαγής του τρόπου καθορισμού της κύριας σύνταξης, από το 80% στο 70% του μισθού και από τον υπολογισμό με βάση τον τελευταίο μισθό στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, όχι από το 2008, όπως προβλέπει ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος, αλλά από το 2003!!!

Οι σύμβουλοι της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» τόνισαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ, ότι η λύση για το Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να είναι η πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων με νέες εισφορές, ούτε ο περιορισμός των παροχών του. Απαίτησαν επιστροφή των κλεμμένων, καθώς οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τις πολιτικές που επιβάρυναν την οικονομική του κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει γίνει καμία αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο.

Στο μεταξύ, σήμερα αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Σκανδαλίδη, στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θέση της ΤΑΔΗΣΥ είναι άμεσα η χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων, πέρα από το ζήτημα του νέου μισθολογίου, το οποίο η κυβέρνηση συνδυάζει με τις αντιλαϊκές και αντεργατικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναφέρουν την πρόταση για δανεισμό (2010-07-20 00:00:00.0)
Σχέδια για ένταση της επίθεσης (2010-06-16 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο από τη μη καταβολή των κρατικών υποχρεώσεων (2010-02-23 00:00:00.0)
Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων (2003-11-09 00:00:00.0)
Οι αντίπαλοι (1997-06-05 00:00:00.0)
Ουσιαστικά υπεξαίρεση (1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ