Σάββατο 20 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΥΝ, «ολυμπιακές θολούρες»...

...και δημοτικές εκλογές

«Οταν κατατέθηκε η υποψηφιότητα για την ανάληψη των Αγώνων, ο ΣΥΝ ήταν το μόνο από τα κόμματα της Βουλής που διαφώνησε ανοιχτά και έκτοτε αντιπαρατίθεται με όλες του τις δυνάμεις σε συνεργασία με μια σειρά από κοινωνικούς φορείς και κινήσεις πολιτών στη "νέα μεγάλη ιδέα"». Το παραπάνω απόσπασμα από το περιοδικό «Ενέδρα» (τεύχος 14) της λεγόμενης Νεολαίας ΣΥΝ, προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία για τη σύγχυση που επικρατεί σε αυτό το χώρο.

Βέβαια, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει την αλήθεια και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο συντάκτης συνεχίζει: «Παρά τη συνολική ιδεολογική και πολιτική του αντιπαράθεση με την πολυεθνική που λέγεται "Ολυμπιακοί Αγώνες", προσπάθησε (σ.σ.: ο ΣΥΝ) να προωθήσει κάθε ιδέα που θα έσωζε ό,τι ήταν δυνατό να σωθεί από τους Ταλιμπάν της Γιάννας και του Σημίτη».

Εχουμε γράψει επανειλημμένα για την ιδεολογική τρικυμία των μελών του ΣΥΝ. Οπως και για το γεγονός ότι με αυτούς τους «σημιτικούς ταλιμπάν» συνεργάζονται σε σειρά δήμων και νομαρχιών. Ομως αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα η διακονία ψήφων με κάθε μέσο παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Οτι ανάλογα με το ακροατήριο που βρίσκουν κάθε φορά μπροστά τους, λένε και τα ανάλογα, χωρίς ίχνος υπευθυνότητας ή σεβασμού απέναντι σ' αυτά που άλλοτε έλεγαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φ. Κουβέλης. Την 5η Ιούλη, σε συγκέντρωση κατοίκων στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, είπε: «Εμείς ήμασταν και είμαστε σαφώς κατά των Ολυμπιακών Αγώνων». Στην ΑΥΓΗ της 16ης Ιούλη φιλοξενείται άλλη δήλωσή του: «Ο Οργανισμός Νεολαίας - Αθλησης (σ.σ.: του Δήμου Αθηναίων) πρέπει να είναι αποφασιστικά ενταγμένος στη συνολική προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη του πραγματικού Ολυμπισμού, αξιοποιώντας τη νεολαία της Αθήνας, να προβάλλει δυναμικά το αίτημα και η διεκδίκηση για καθαρούς ΟΑ». Και αντίθετοι, και προτάσεις για καλύτερους ΟΑ. Και πίτα ολόκληρη, και σκύλος χορτάτος.

Πάντως επειδή το ψέμα - ή έστω το θόλωμα των νερών - έχει κοντά ποδάρια, ας (ξανα)θυμίσουμε τη συναινετική λογική του ΣΥΝ για το θέμα και τις επίσημες τοποθετήσεις του προέδρου του. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος στη συζήτηση για την Ολυμπιάδα, στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, στις 16 Γενάρη 2002 είχε πει: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία επιχείρηση που πρέπει να πετύχει για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα. Και είναι μία δυνατότητα που πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να προβάλουμε κάποια από τα συμφέροντα της χώρας» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Το άγχος του για την επιτυχία του «εθνικού στόχου» ήταν τέτοιο που τόνιζε: «Η καθυστέρηση είναι τρομακτική και με τίποτα δε διασκεδάζεται». Και ακόμα: «Δεν υπάρχει εικόνα και συνείδηση πολιτικής συλλογικότητας στη διεύθυνση αυτού του μεγάλου επιχειρησιακού έργου. Δε φτιάχτηκε και δεν εμπνεύστηκε το αίσθημα της συλλογικής διευθυντικής δουλιάς κι ευθύνης». Πιθανά, μια συνάντηση αρχηγών και η θεσμοθέτηση διακομματικής επιτροπής διαχείρισης να τους έδινε μια ικανοποίηση.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Φλεβάρη 2001 στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του κόμματος αυτού έλεγε: «Η κυβέρνηση μετατρέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και έντασης, δεν εξασφαλίζει αποδοχή, συναίνεση ή έστω ανοχή». Τη φράση θα μπορούσε να πει ο Κ. Καραμανλής, ακόμα και η ίδια η Γ. Αγγελοπούλου.

Η λεγόμενη Νεολαία ΣΥΝ ή ο Φ. Κουβέλης ως βουλευτής του ΣΥΝ, όταν άκουγαν τον πρόεδρό τους, γιατί δεν αντιδρούσαν; Μην αναζητείτε απάντηση. Μέχρι τις εκλογές, η Κουμουνδούρου θα «φέρει» θάλασσα με «εναλλακτικό» κάμπινγκ νεολαίας ως την Πανεπιστημίου...


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ